ΕΤΑΔ: Την αναγνώριση ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και θυγατρική της ΕΕΣΥΠ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της, περιλαμβάνει στην 12η αξιολόγησή της η Κομισιόν.
Στην έκθεση σημειώνεται ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει», ώστε να φέρει αποτελέσματα αλλά και να είναι (η δουλειά της ΕΤΑΔ) «συγκρίσιμη με τους ομοτίμους της». Η διατύπωση είναι πολύ χαρακτηριστική για να περάσει απαρατήρητη, όταν στην ίδια έκθεση αποδίδονται τα εύσημα για την απόδοση του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές της Κομισιόν περιμένουν έως τον Ιανουάριο του 2022 να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης ακινήτων του Δημοσίου και την ενδεχόμενη μεταφορά των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων έως τα τέλη Μαρτίου 2022 στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: «Των ανεμβολίαστων» τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση κι έχει δίκιο ως προς την κατανομή κρουσμάτων, διασωληνώσεων και απωλειών. Πλην όμως, το γεγονός παραμένει ότι ήδη απέχουμε μια ανάσα από το να ξεπεράσουμε το ρεκόρ μέσου όρου επτά ημερών, που έγινε στη χώρα κατά τη διάρκεια του τρίτου επιδημικού κύματος, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Τότε ο πιο «βαρύς» μέσος όρος επτά ημερών ήταν στους 86 νεκρούς (ανά ημέρα).
Χθες φτάσαμε δυστυχώς τους… 85,6 ημερήσιο μέσο όρο των επτά τελευταίων ημερών (μαζί με εκείνους που ανακοινώνει ως ενσωμάτωση προηγούμενων ο ΕΟΔΥ) κι ακόμη, όπως φαίνεται καθαρά από τον ρυθμό εισαγωγής ασθενών αλλά και την αυξητική τάση των διασηνωμένων, δεν έχουμε δει την κορύφωση!
Το χειρότερο όμως είναι ότι αρκετοί επιστήμονες αναμένουν να ξεπεράσουμε και τα θλιβερά ρεκόρ που πιάσαμε και στο δεύτερο κύμα, του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, όταν ο μέσος όρος επτά ημερών έφτασε το 100 ανά ημέρα. Χωρίς εμβόλια τότε, ενώ σήμερα έχουμε ποσοστό σχεδόν 73% εμβολιασμένων, στον ενήλικο πληθυσμό.
Μπορεί το θανατικό να αφορά στη συντριπτική πλειονότητα ανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση μιας πολιτείας να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος είναι πραγματικός αυτόχειρας και θέλει να πηδήξει από ένα κτίριο!
ΔΕΗ: Έναντι συμβολικού τιμήματος (1 ευρώ) θα μεταβιβαστούν τα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ στο Δημόσιο και το τελευταίο θα αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης, χρησιμοποιώντας σχετικά κονδύλια 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Αυτό διευκρίνισε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαστάθης, χαρακτηρίζοντας «λαχείο» το σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τη ΔΕΗ καθώς διαφορετικά θα έπρεπε να αποκαταστήσει τα εδάφη, πριν τα επιστρέψει στο Δημόσιο, αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος.
Λαχείο, όμως, για τη ΔΕΗ αποτελεί η παραπάνω ρύθμιση και για τα αποτελέσματα της Επιχείρησης, καθώς αποκτά τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αντιλογισμό συσσωρευμένων προβλέψεων για αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων.
Το ύψος των σχετικών προβλέψεων ανέρχεται σε -τουλάχιστον- 410 εκατ. ευρώ. Και αν αναλάβει το κόστος το Δημόσιο με χρήση πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, η ΔΕΗ μπορεί να αντιστρέψει προβλέψεις ως 300 εκατ. ευρώ.
Πρώτος λαχνός…
ATTICA BANK: Με τους δικούς τους ρυθμούς συνεχίζουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσον αφορά την επιλογή ή όχι του επενδυτή για την Attica Bank. Μπορεί οι παρουσιάσεις από τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα Bain-J C Flowers και Ellington-ΤΜΕΔΕ να έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και να υπήρχε μια εικόνα πως η απόφαση θα έβγαινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό και η στήλη πληροφορείται ότι μπορεί να αποφασίσουν εντός της εβδομάδας, μπορεί όμως και όχι και η διαδικασία να τραβήξει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Είναι θεμιτό να ζυγίζουν την κατάσταση καθώς η απόφαση δεν είναι εύκολη, ωστόσο χρειάζεται να εκπέμψουν ένα μήνυμα ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν πρέπει να σέρνεται, καθώς πρόκειται για τη βιωσιμότητα μιας εκ των τραπεζών, όσο μικρό κι αν είναι το μέγεθός της.