EXAE: Μόλις χθες γράφτηκε ότι ο CEO της ΕΧΑE Σωκράτης Λαζαρίδης πιέζεται από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ότι κατόπιν «διαβουλεύσεων» ίσως και να έχει βρεθεί στους κόλπους του Δ.Σ. μια φόρμουλα παραίτησής του και ομαλής μετάβασης.
Δεδομένου ότι η ΕΧΑΕ είναι και εισηγμένη εταιρεία, το ερώτημα είναι αν προτίθεται να ρωτήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την εταιρεία αν ισχύουν όσα γράφτηκαν.
Στο ίδιο δημοσίευμα κατονομάζεται ως «παρεμβαίνων» ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων Αλέξης Πατέλης. Η στήλη μάλιστα ακούει μια φήμη που έχει κυκλοφορήσει και θέλει τον κ. Πατέλη να έχει βλέψεις για τη θέση του CEO της ΕΧΑE. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, είναι αν αυτοί που τη διακινούν είναι φίλοι ή εχθροί του. Ο ίδιος πάντως ο κος Πατέλης ή το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου δεν ασχολήθηκε χθες με τη διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος. Να υποθέσουμε ότι δεν το... είδαν.
Όπως και να 'χει, καλό θα είναι η υπόθεση αυτή να τελειώνει, πριν γίνουμε ρεζίλι διεθνώς.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ως γνωστόν, η Ρουμανία είναι εδώ και χρόνια χώρα έντονης (και επικερδούς) δραστηριοποίησης ελληνικών συμφερόντων, ενώ κατέγραψε ένα μικρό «οικονομικό θαύμα».
Ωστόσο, τώρα η χώρα πλήττεται από μια «τέλεια καταιγίδα». Ο κορωνοϊός τις τελευταίες μέρες σαρώνει με αριθμούς νεκρών που φτάνουν τους 350, ενίοτε και τους 400 σε ημερήσια βάση (σαν να έχει η Ελλάδα περίπου 200 νεκρούς την ημέρα) και ημερήσια κρούσματα της τάξεως των… 15.000. Βασική αιτία βεβαίως, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, που είναι στην περιοχή του 35%.
Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι η Ουγγαρία προσφέρθηκε από προχθές να αποσυμπιέσει κάπως τα νοσοκομεία, αναλαμβάνοντας ασθενείς, κι ότι υπάρχουν φόβοι πως μπορεί να υπάρξει «νέο Μπέργκαμο» στη γειτονική μας χώρα.
Σοβαρότατο πλήγμα όμως επιφέρει και η ενεργειακή κρίση, καθώς η τιμή π.χ. του ρεύματος κινείται στο πάνω εύρος της Ευρώπης (στις 11 Οκτωβρίου έγραψε 234 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη), την ώρα που η κυβέρνηση έχει… πέσει, άρα βρίσκεται χωρίς τη δυνατότητα να λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, είτε έναντι της πανδημίας είτε έναντι των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης!
Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού, πλην όμως υπάρχουν πιθανότητες να αποτύχει η προσπάθεια και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, με τον χειμώνα προ των πυλών.
Σχεδόν «καρμπόν» είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία, που επίσης έχει ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον. H πανδημία θερίζει με 98 νεκρούς προχθές και πάνω από 3.300 κρούσματα σε μια χώρα με περίπου 7 εκατ. κατοίκους (σαν να έχουμε στην Ελλάδα περίπου 130 νεκρούς την ημέρα), ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, αφού χθες η μεγαβατώρα έκλεισε στα 210 ευρώ, όταν η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (55% του μέσου όρου της ΕΕ). Έχει επίσης και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων με 2 δόσεις. Μόλις 23,4%!
Σημειωτέον ότι και η Βουλγαρία λειτουργεί με καθεστώς υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενόψει μιας τρίτης εκλογικής διαδικασίας, που αναμένεται να γίνει στις 14 Νοεμβρίου.
Εάν, δε, κρίνουμε από τις τοποθετήσεις διαφόρων ειδικών που έχουν εκφράσει απόψεις δημόσια, τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία, τα γενικευμένα lockdown απέχουν πλέον μια ανάσα, καθώς τα συστήματα υγείας αμφοτέρων είναι σε φάση κατάρρευσης.
OUEST: Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγεί τη στήλη να καταθέσει μερικές σκέψεις και κάποιες πληροφορίες για τον όμιλο:
• Μπορεί το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στο νέο αποθηκευτικό κέντρο της θυγατρικής ACS στο Αιγάλεω, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο μισό του 2022, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα αναπτυξιακή κίνηση του ομίλου Quest στον χώρο των logistics. Πρόκειται για τις νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιεί η (επίσης θυγατρική) Ιnfo Quest Technologies, ενοικιάζοντάς τες από την BriQ Properties που τις κατασκευάζει (οφέλη και για τις δύο εισηγμένες).
• Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που «πάτησε το πόδι της» η Xiaomi (μια εταιρεία που είχε ιδρυθεί μόλις το 2010), μετά τη συμφωνία του κινεζικού ομίλου με την Ιnfo Quest Technologies τον Δεκέμβριο 2016. Έκτοτε, η ανάπτυξη της Xiaomi στην ελληνική (και ευρωπαϊκή) αγορά υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά των smart phones (πρόσφατα έγινε η παρουσίαση και της νέας σειράς κινητών της). Δεν είναι τυχαίο ότι ένα σημαντικό τμήμα της εκτίναξης των κερδών της Info Quest Technologies οφείλεται στη συμβολή των προϊόντων του κινεζικού οίκου.
• Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά την πώληση της Intrasoft στους Δανούς της Netcompany πήραν στα χέρια τους τα κομπουτεράκια και προσπάθησαν να αποτιμήσουν τη Unisystems με βάση τους πολλαπλασιαστές του deal. Τα ποσά που προέκυψαν ήταν πολύ μεγάλα (καθαρά κέρδη 2020 για τη Unisystems στα 2,83 εκατ. ευρώ και αύξηση στα προ φόρων αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου κατά 135,2%), ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ολόκληρου του ομίλου στο ΧΑ (της Unisystems, αλλά και των άλλων θυγατρικών) κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.
Στην παρούσα φάση βέβαια, λέγεται ότι στον όμιλο δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης της Unisystems, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο σε κάποια επόμενη χρονική στιγμή, ιδίως τώρα που το κλίμα στον χώρο της πληροφορικής έχει θερμανθεί για τα καλά. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ομίλου Θεόδωρος Φέσσας γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη των deals, έχοντας (μοσχο)πουλήσει κατά το παρελθόν αρκετές εταιρείες του.
• Με θετικό καθαρό ταμείο που θα προσεγγίζει ή και θα υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά ο όμιλος, οπότε δεν λείπουν τα σενάρια περί πρόσθετων χρηματικών διανομών προς τους μετόχους.