ΨΑΡΙΑ: Η παραίτηση, όπως πληροφορούμεθα, της γνωστής στους Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές Anita Hamilton από το Linnaeus Fund ολοκλήρωσε έναν πενταετή κύκλο για τον κλάδο, που δεν είχε νικητές αλλά μόνο χαμένους.
Μέσα λοιπόν σ' αυτή την πενταετία:
• Το Linnaeus Fund του αείμνηστου Kakha Bentukidge, χρυσάφι επένδυε στην Ελλάδα και... άνθρακας γινόταν. Έτσι τοποθέτησε στη χώρα μας πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τελικά έμεινε με κάτι παραπάνω από το 5% των μετοχών σε Νηρέα και Σελόντα. Βέβαια, «άπατες» πήγαν και άλλες επιλογές του Linnaeus Fund στο εξωτερικό.
• Οι βασικοί μέτοχοι των μεγάλων εγχώριων ομίλων του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Δίας), αντί να δεχτούν να συνεργαστούν με το Linnaeus που ήταν διατεθειμένο να επενδύσει «ζεστά» 150 εκατ. ευρώ, αδράνησαν και τώρα έχουν περιοριστεί σε ρόλο «μικρομετόχου» στις εταιρείες τους.
• Όσο για τις τράπεζες που δεν πίεσαν όσο έπρεπε προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο του Linnaeus Fund, σήμερα τρέχουν και δεν φτάνουν: Υποχρεώθηκαν να κεφαλαιοποιήσουν χρέη σε Νηρέα και Σελόντα, φορτώθηκαν επισφάλειες από τη Δίας, αναζητούν λύση για τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες...
Πάντως, οι διεθνείς οίκοι «σκανάρουν» Νηρέα και Σελόντα προκειμένου να πουληθούν μέσα στο 2017, είτε ξεχωριστά, είτε -πράγμα και πιθανότερο- σε «συσκευασία πακέτου», αν και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών της τσιπούρας δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση...
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Κίνηση του Ομίλου της Εθνικής, προκειμένου να τονωθεί η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων, αποτελεί το πρόγραμμα συνεργασίας με ΡΕΑ και Ευρωκλινική Παίδων. Προσφέρονται δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη υγείας για το πρώτο έτος ζωής του παιδιού και «εκπτώσεις» σε περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχιστεί.
Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θέλει περισσότερο να το βλέπει ως δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (βλέπε δημογραφικό πρόβλημα της χώρας), ωστόσο αποτελεί παράλληλα και ένα βήμα προσέλκυσης μελλοντικών πελατών.