Στο θαύμα του Ιησού στην Κανά παραπέμπουν οι ανακοινώσεις του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ως προς τα εναπομένοντα κονδύλιά του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κι αυτό διότι, αν και οι εγκρίσεις δανείων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αυξάνουν και τα προς διάθεση κονδύλια του Ταμείου, τα οποία είναι εκ των προτέρων καθορισμένα.
Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται, όπως προκύπτει από τα ανακοινωθέντα του Ταμείου.
Ιδού: το ΕΤΕΑΝ ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου 2016 ότι «τα προς διάθεση κονδύλια ανέρχονταν στα 60 εκατ. ευρώ».
Στην τελευταία ανακοίνωσή του, την περασμένη Παρασκευή 22 Ιουλίου, έκανε λόγο για «εναπομένοντα αδιάθετα κεφάλαια περίπου 50-60 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «από την 1η Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουλίου, η συνολική αξία των εγκρίσεων ανήλθαν σε 71,3 εκατ. ευρώ (Μάιος 13,8 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 21,2 εκατ. ευρώ, 1-15 Ιουλίου 36,3 εκατ. ευρώ)».
Αν σταθούμε στην άθροιση των αριθμών, εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι κάποιο λάθος αριθμητικής υπάρχει.
Αλλά, δυστυχώς δεν υπάρχει...
Ποια είναι η εξήγηση; Το ΕΤΕΑΝ μιλάει για εγκρίσεις δανείων, αλλά όχι για εκταμιεύσεις. Οι εγκρίσεις των δανείων γίνονται από το ίδιο, αφού έχει και τον ρόλο του εγγυητή, ενώ οι εκταμιεύσεις, από τις συνεργαζόμενες μ' αυτό τράπεζες. Και από την έγκριση έως την εκταμίευση ενός δανείου, μπορούν να συμβούν διάφορα πράγματα, όπως π.χ. να μην το εκταμιεύσει η τράπεζα, διεκδικώντας περισσότερες εξασφαλίσεις, ή η ίδια η επιχείρηση τελικώς να μην το ζητήσει, κρίνοντας ότι δεν θα μπορέσει να το εξυπηρετήσει (και οι δύο αποτελούν τις πλέον συνήθεις περιπτώσεις).
Οπότε, μπορεί το ΕΤΕΑΝ να εγκρίνει δάνεια, αλλά ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών τελικώς δεν εκταμιεύονται. Και τώρα που κλείνει το πρόγραμμα, προστίθενται εγκριθέντα αλλά μη εκταμιευθέντα ποσά του παρελθόντος...
Πάντως για το κλείσιμο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ δόθηκε παράταση ενός μήνα (31 Οκτωβρίου 2016 έναντι τέλος Σεπτεμβρίου), με την ευχή ότι δεν θα επιστραφούν πόροι στην κοινότητα.