Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2016

Η φορολογική τρέλα και το πικρό παράδειγμα των AEEΧ

Η φορολογική τρέλα και το πικρό παράδειγμα των AEEΧ

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου έφθασαν, χάρη στην υπεραπόδοση των μετοχών και στις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, να διαθέτουν το υψηλότερο υπό διαχείριση ενεργητικό της σύντομης ιστορίας τους.

Από τη φορολόγηση του παραπάνω ενεργητικού αλλά και τις πράξεις των ΑΕΕΧ στο Χρηματιστήριο, το Δημόσιο εξασφάλιζε ένα σημαντικό έσοδο.

Εφαρμόζοντας, όπως πάντα, μακρόπνοη πολιτική, το τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 να παράσχει φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις.

Τα κίνητρα οδήγησαν σε εξάλειψη του κλάδου των ΑΕΕΧ καθώς μεγάλες και μικρές εταιρείες απορροφήθηκαν κατά κύριο λόγο από τις μητρικές τους τράπεζες, με αποτέλεσμα το μεν Δημόσιο να απολέσει έσοδα, η δε αγορά έναν από τους βασικούς εγχώριους θεσμικούς πυλώνες της.

Κάτι αντίστοιχο πάει να συμβεί με τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Η απόφαση της κυβέρνησης να επταπλασιάσει τον φορολογικό συντελεστή τους (0,75% από 0,11%) αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα του Δημοσίου βραχυπρόθεσμα ως 17 εκατ. ευρώ, είναι πιθανόν, όμως, να οδηγήσει σε αποφάσεις αλλαγής έδρας ή στην ακύρωση υπό συζήτηση deals για τη σύσταση νέων εταιρειών.

Επιπρόσθετα, το επενδυτικό κλίμα δέχεται καίριο πλήγμα.

Για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (Πανγαία, Grivalia) η επίπτωση ανέρχεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ (8+6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), σύμφωνα με αναλυτές.

Είναι προφανές ότι το δημοσιονομικό όφελος σε σχέση με τη δυνητική ζημία είναι μηδαμινό. Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει την απόφασή της, πριν η ζημία καταστεί μη αναστρέψιμη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v