Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2016

Ο «Ποσειδών», η στάση των ΗΠΑ και το μεγάλο παιχνίδι...

Ο «Ποσειδών», η στάση των ΗΠΑ και το μεγάλο παιχνίδι...
Την πληροφορία ότι το σχέδιο «Ποσειδών» βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ενεργειακή ατζέντα της Ελλάδας και δεν πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της προσεχούς επίσκεψης του προέδρου Πούτιν στη χώρα μας τη διαβάσαμε στο EurActiv και είναι αναδημοσιευμένη σε πολλά ειδησεογραφικά Μέσα του εξωτερικού.

Πρόκειται για τον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας, και υποθαλασσίως, Αδριατικής, για την προώθηση του οποίου υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο MοU, οι εκπρόσωποι της ρωσικής Gazprom, της ελληνικής ΔΕΠΑ και της ιταλικής (με μέτοχο τη γαλλική EdF) Edison.

To αν θα προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πολιτικούς, οικονομικούς και γεωστρατηγικούς, στους περισσότερους από τους οποίους η παρέμβαση της Ελλάδας είναι από μικρή έως περιορισμένη. Το παιχνίδι είναι μεγάλο και η Ρωσία, που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη, είναι βέβαιο ότι το χρησιμοποιεί για την προώθηση των συμφερόντων της δικής της εταιρείας και του δικού της αερίου, ώστε να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά μερίδια στις αγορές των ευρωπαϊκών κρατών.

Ενδιαφέρον έχουν λοιπόν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ, που ακούν ρωσικό αέριο και Gazprom και τους «σηκώνεται η τρίχα». Όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έιμος Χοχστάιν, στο περιθώριο της τελετής για τον αγωγό ΤΑΡ, σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις, ο Αμερικανός διπλωμάτης ήταν ιδιαίτερα διακριτικός σε ό,τι αφορά στο θέμα του ρωσικού αγωγού. Το έθιξε αλλά με μεγάλη διακριτικότητα, είπε πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Στο δε ερώτημα κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην πολιτική «ανοίγματος» στα ρωσικά σχέδια, η ίδια πηγή απαντά: «Και τι θέλετε να κάνουμε; Ο καθένας ενδιαφέρεται να προωθήσει τα συμφέροντά του και να αποκομίσει οφέλη».

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς ποια θα είναι η συνέχεια. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι δύο πλευρές του τριγώνου, η Ρωσία (Gazprom) και η Γαλλία (Edf-Edison), έχουν πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως εξασφάλιση χαμηλής τιμής στις προμήθειες αερίου η μία και προώθηση του αγωγού Nord Stream (Βαλτική), με κατάργηση της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού αερίου, η άλλη. Έτσι, το σχέδιο «Ποσειδών» είναι σαφές ότι χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ για την επίτευξη των παραπάνω στρατηγικών στόχων.

Το θέμα είναι αν η προθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει στο σχέδιο θα της προσφέρει (και θα προσφέρει σε όλους μας) κάποια οφέλη. Γιατί μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε τίποτε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v