Η συμφωνία για την πώληση του 80% της Eurolife έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 360 εκατ. ευρώ, όταν κλείσει το deal, αποτελεί επιτυχία.
Όχι μόνο γιατί δύσκολα εξασφαλίζονται πλέον τέτοια τιμήματα για εταιρείες που απευθύνονται αποκλειστικά σχεδόν στους εγχώριους καταναλωτές αλλά επειδή η επένδυση διενεργείται από τη Fairfax.
Το private equity που έστησε ο Prem Watsa ξεκίνησε τις επενδύσεις του από τις ασφαλιστικές και αυτές αποτελούν ακόμη τη ραχοκοκαλιά των ανά τον κόσμο τοποθετήσεών του.
Ο δε, Watsa ξέρει τη μπίζνα πολύ καλύτερα από τους Έλληνες τραπεζίτες και αρκετούς πιθανώς ασφαλιστές.
Υπό το παραπάνω πρίσμα η επένδυσή στην Eurolife αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία καθώς είναι εξίσου μακροπρόθεσμη όσο και αυτή της Grivalia.
Η Fairfax ξέρει τον κλάδο, γνωρίζει καλά το management της εταιρείας, ως πυρήνας της ομάδας βασικών επενδυτών, και έχει σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της Eurolife τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις γειτονικές.
Και το κυριότερο υπάρχον δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν πλέον σχέδια ανάπτυξης.
ΥΓ: Δυνατά έπαιξε όπως πληροφορείται η στήλη ο κινεζικός όμιλος Fosun για την εξαγορά της Eurolife. Οι Κινέζοι διενήργησαν εξαντλητικό οικονομικό έλεγχο στις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου Eurobank δείχνοντας τη διάθεση να υποβάλουν προσφορά. Η στάση τους όμως άλλαξε μετά την ολιγοήμερη εξαφάνιση του προέδρου του ομίλου.