Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι θα συμβεί τελικά στις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με τους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, έχει η ανοικτή κόντρα Βερολίνου-Φρανκφούρτης.
Η γερμανική κυβέρνηση έδειξε την πρόθεσή της να αλλάξει το καθεστώς που διέπει τα senior bonds, ώστε οι κάτοχοί τους να αναλαμβάνουν βάρη, αν απαιτηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κρατικό χρήμα.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν άμεση. Διεμήνυσε στο Βερολίνο ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μειωθεί σημαντικά η αξία που έχουν ως ενέχυρα τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης των γερμανικών τραπεζών.
Το αποτέλεσμα ήταν το Βερολίνο, προς το παρόν, να αναδιπλωθεί.
Παραμένει, όμως, η πίεση από την πλευρά του για αλλαγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της οδηγίας BRRD, ώστε να συμμετάσχουν και οι κάτοχοι senior bonds στο κόστος της ανακεφαλαιοποίησης πριν μπει κρατικό χρήμα.
Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει, μέσα στο επόμενο δίμηνο, τροποποίηση της BRRD, σημειώνουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών θα γίνει με ένα πλαίσιο που θα ενέχει και μεταβατικές διατάξεις, επιτρέποντας... πειραματισμούς.
Θυμίζουν, δε, ότι μέσα στο καλοκαίρι το πλαίσιο άλλαξε και τα senior bonds δεν έχουν ίση αντιμετώπιση με τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Από την άλλη, αν τα senior bonds συμπεριληφθούν στο bail in, οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν καιρό να βγουν στην αγορά για να δανειστούν ρευστότητα.
Μένει να φανεί αν τελικώς η άσκηση πίεσης μέσω και της δήλωσης του Eurogroup αποτελεί από μόνη της το προσφορότερο μέτρο, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία...