Ιδιαίτερα θετικό θεωρεί ο ΧΑΜ το γεγονός ότι στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα εντός της εβδομάδας με πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για την παρουσίαση του προγράμματος ερευνών για πετρέλαιο, δεν ακούστηκε άποψη που να τάσσεται κατά της προοπτικής να παράγεται πετρέλαιο στην περιοχή.
Όπως μας μεταφέρουν συμμετέχοντες στην ημερίδα, αλλά και από τα δημοσιεύματα των τοπικών Μέσων, στην ημερίδα εκπροσωπήθηκε το σύνολο των τοπικών φορέων, ενώ στο διάλογο θίχτηκαν θέματα ουσίας, όπως προστασία του περιβάλλοντος, μέγεθος της παρέμβασης, οφέλη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Καμία τοποθέτηση πάντως δεν ήταν a priori αρνητική ή καταδικαστική για το πετρέλαιο, κάτι που συνηθίζεται τελευταία, ενώ οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εστιάστηκαν κυρίως σε θέματα αρχής, με κριτικές για το μοντέλο της παραχώρησης.
Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία Energean έχει ιστορία εκμετάλλευσης πετρελαίου σε οικολογικά και τουριστικά ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Θάσος και ο κόλπος της Καβάλας. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της τελευταίας Μαθιός Ρήγας, στα 30 χρόνια της εκμετάλλευσης του Πρίνου, ούτε μια σταγόνα πετρελαίου δεν έπεσε στην θάλασσα.
Καταληκτικά, η εικόνα που αποκομίζει κανείς από την παρουσίαση στα Ιωάννινα, δείχνει ότι η τοπική κοινωνία μέσω των εκπροσώπων της δείχνοντας τι θέλει και τι όχι, διευκολύνει σημαντικά και τον επενδυτή και τη διοίκηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για τα βήματα που θα καταλήξουν στο κοινό όφελος.
Αρκεί βέβαια να βρεθεί πετρέλαιο, κάτι όμως που δεν θα το μάθουμε πριν περάσουν έξι χρόνια.