Μπορεί βέβαια η κατάσταση στις διεθνείς αγορές να μην είναι καλή, όμως όλοι συμφωνούν πως το μεγαλύτερο μέρος της καταβαράθρωσης των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται σε εγχώριους παράγοντες.
Συγκεκριμένα, λόγω του πολιτικού ρίσκου, η αγορά φοβάται την εκκίνηση ενός νέου κύκλου ύφεσης και αστάθειας στην ήδη καταταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, η οικονομική και η χρηματιστηριακή λογική λένε πως τη μεγαλύτερη πτώση θα την είχαν υποστεί τρεις κατηγορίες εταιρειών:
Πρώτον, αυτές που κατευθύνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους στην εσωτερική αγορά.
Δεύτερον, όσες αντιμετωπίζουν ζητήματα έντονης ρευστότητας και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο τραπεζικό σύστημα.
Και τρίτον, όσες δεν έχουν εξασφαλισμένο κύκλο εργασιών για σημαντικό χρονικό διάστημα, μέσα από υπογεγραμμένες συμβάσεις.
Βλέποντας ωστόσο τη λίστα των μετοχών που «έγραψαν» στη χθεσινή συνεδρίαση νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, φαίνεται πως τα πράγματα στην πράξη είναι πολύ διαφορετικά από τη θεωρία.
Για παράδειγμα, σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου υποχρεώθηκαν τίτλοι εταιρειών με θετικό καθαρό ταμείο (ΟΠΑΠ, JUMBO, Στ. Κανάκης, PROFILE, ΕΥΔΑΠ, Kleemann και ΜΕΤΚΑ).
Επίσης ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ και Ελλάκτωρ έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις που εξασφαλίζουν υψηλό κύκλο εργασιών για κάποια χρόνια.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος επηρεάζονται σε σχετικά μικρό βαθμό από την κατάσταση της εγχώριας αγοράς, καθώς οι κυριότεροι κίνδυνοί τους είναι να... μη φυσήξει και να μην μπορέσουν να ενισχύσουν το ενεργειακό τους δυναμικό με νέες μονάδες.
Και τέλος, ουκ ολίγες εταιρείες από τη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται σε εκείνες που έχουν έντονη εξωστρέφεια (Coca Cola Hellenic, Profile, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, TITAN, Kleemann, Motor Oil, ΕΛΤΟΝ Χημικά και ΕΛΒΑΛ).
Κάποιοι υποστηρίζουν πως το ταμπλό είναι σοφό και ξέρει τι κάνει. Κάποιοι άλλοι, όμως, ψάχνουν «στις λεπτομέρειες» πιθανές ευκαιρίες, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ανάλογο ρίσκο.