Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τράπεζες: Βγήκε «μπόσικη» και η ΕΚΤ! - Μύκονος: Οταν οι «πρίγκιπες» τρώνε… πόρτα - Η επιστροφή των Μαρινόπουλων

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλα τα είχε η… Μαριορή, ο Michails Kozlovs (φωτ.) της έλειπε. Πρόκειται για τον Λετονό επικεφαλής του τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τραπεζικό τομέα, που πρακτικά ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναμετέδωσε το Euro2day.gr, οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολίγον… χαλαρή στην εποπτεία του πιστωτικού ρίσκου των 110 μεγάλων «συστημικών» τραπεζών, με επίκεντρο (καλά το καταλάβατε) την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Εκλογές: Η συγκυβέρνηση και η… φυλακή - Τράπεζες: Πώς «έκαψαν» τους μακροπρόθεσμους - Μήνυμα ΤτΕ στους servicers

ΕΚΛΟΓΕΣ: Η προχθεσινή αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» για την υπόθεση των υποκλοπών, δημιούργησε αίσθηση, καθώς ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως προάγγελος επιθυμιών για Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης, παρά τις «πάσες» του Τσίπρα, απέφυγε να αναμίξει ευθέως τον πρωθυπουργό στο θέμα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του debate αλλά και σε χθεσινές δηλώσεις του, με τις οποίες πρακτικά είπε ότι τα περί φυλακής αναφέρονταν σε πρόσωπα όπως η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που ενέκρινε την παρακολούθησή του, ενώ συχνότατες είναι διαχρονικά οι αναφορές του στον «πρωθυπουργικό ανιψιό», δηλαδή τον Γρηγόρη Δημητριάδη, o οποίος σημειωτέον μπορεί να μην είναι εκλεγμένος ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού αλλά είναι προφανώς πολιτικό πρόσωπο. 

Η συνταγή για κέρδη της Τιτάν - To Fortress βάζει... κελεμπία - ΕΛΤΑ: Η καταγγελία και το ΣΔΟΕ - Διπλό σήμα από Γ. Ρέτσο

ΤΙΤΑΝ: Το να επιτυγχάνει στο πρώτο φετινό τρίμηνο (μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα) καθαρά κέρδη 44,3 εκατ., όταν ολόκληρο το 2022 κατέγραψε 109,7 εκατ. ευρώ, μόνο αρνητικό δεν το λες.

Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, καθώς η διοίκηση (φωτ. ο Δημ. Παπαλεξόπουλος) εκτιμά ότι τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους (EBITDA margin) του πρώτου τριμήνου είναι διατηρήσιμα, αν όχι και αυξανόμενα στο μέλλον.

Η «συνταγή» είναι απλή: 

Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. Δεύτερον, οι επενδύσεις που υλοποιούνται στο κομμάτι της ψηφιοποίησης με στόχο τη μείωση της απαιτούμενης ποσότητας ενέργειας και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων έχουν αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά και, τρίτον, η διάθεση προϊόντων με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα έχει αρχίσει να γνωρίζει πολύ θετική αποδοχή, ιδίως από την αμερικανική αγορά.

Ο Στουρνάρας και το «ροζ» συννεφάκι - Πληθωρισμός: Οι αριθμοί πίσω από τους τίτλους - Σφηνάκια για Sunlight, Intrum

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Τέσσερα νούμερα «καίνε», ιδίως τα λιγότερο προνομιούχα νοικοκυριά, παρά τους τίτλους για εντυπωσιακή μείωση στον ρυθμό αύξησής του, τον Απρίλιο. Τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά που αυξήθηκαν κατά 11,4% σε 12 μήνες, το 10,9% σε διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού, το 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια και το 6,5% στην ομάδα αγαθών της Υγείας.  

Οι επιμέρους «λεπτομέρειες» είναι έως και… ανατριχιαστικές: Περίπου 19% περισσότερο κοστίζουν τα γαλακτοκομικά, 13,1% το ψωμί και τα δημητριακά, 12% τα κρέατα και 16,2% τα έλαια. Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού πλην τροφίμων, έχουν ανατιμηθεί κατά 16,3% και φαρμακευτικά προϊόντα κατά 13,9%.

Debate: Οι 2 κερδισμένοι - Τα σχέδια Πεταλά μετά τη Fourlis - Διαμάντια με «ονομασία προελεύσεως» - Εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ

FOURLIS: Μετά από 39 συναπτά χρόνια σε corporate θέσεις (Colgate, Pepsico, Fourlis), ο Απόστολος Πεταλάς (φωτό) αποφάσισε «να κατεβάσει ταχύτητα» και να αποχωρήσει από τη θέση του CEO στον όμιλο Fourlis, στον οποίο παρέμεινε επί 17 χρόνια.

Δεν πρόκειται να αποχωρήσει «εντελώς», όπως ανέφερε στη στήλη, καθώς θα διατηρήσει μια θέση υψηλής εποπτείας για projects που ήδη έχει τρέξει, βοηθώντας στην ομαλή μετάβαση και του νέου CEO, του Δημήτρη Βαλαχή.

Ο τελευταίος είχε τη θέση του CEO στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα και για μικρό διάστημα υπήρξε αντιπρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος της Folli Follie, διορισμένος μάλιστα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2019, προκειμένου να συμβάλει στην εξυγίανση.

v