ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ-ΔΕΝΔΙΑΣ: Για την περίφημη πλέον υπόθεση του «joint venture» της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που οι επικριτές της λένε ότι αποτελεί ιδιωτικοποίηση «από το παράθυρο», χωρίς διαγωνισμό και χωρίς να έχουν εξεταστεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες άλλες προτάσεις, έχουμε ξαναγράψει.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι τα συναρμόδια υπουργεία εξακολουθούν να παίζουν την… κολοκυθιά. Και επισήμως πλέον, απέναντι στις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη, στη Βουλή.
Μία από τις ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, μάλλον η πρώτη χρονικά, έγινε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη. Κι όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική είδηση, είναι πολύ αναλυτική και καλύπτει μια σειρά από καταγγελίες.
Πέρασε ένας μήνας από τότε και ο μέτοχος της ΕΑΣ, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έγραψε μια απάντηση ούτε δύο γραμμές: Σας γνωρίζουμε ότι θα σας απαντήσει το… Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια μέρα (προχθές), ο υπουργός Άμυνας περιορίστηκε να απαντήσει στον βουλευτή ότι «στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί», στην ΕΑΣ «τα τιθέμενα ερωτήματα δεν απαντώνται», καθώς η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη μετά από παρέμβαση ανταγωνίστριας στην MSM εταιρείας.
Και στην επόμενη παράγραφο (η παρέμβαση Κατρίνη περιείχε έξι διαφορετικά ερωτήματα), παρέπεμψε στα «συνερωτώμενα» υπουργεία, δηλαδή στον… Χατζηδάκη!
Πράγματι η σύμβαση μεταξύ ΕΑΣ-MSM έχει «παγώσει» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αναμένεται η κατάθεση υπομνημάτων για την αίτηση αναστολής στις 25 Νοεμβρίου και η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης που επίσης έχει καταθέσει ο όμιλος ONEX, στις 03/12.
Δεν θυμόμαστε όμως αντίστοιχο παράδειγμα, να πετάει το ένα υπουργείο στο άλλο τα… μπαλάκια, για μια συμφωνία που άπτεται της Εθνικής Άμυνας. Αλλά και να περνάει στο… ντούκου, χωρίς καμία περήφανη υπουργική δήλωση, είτε από τον έναν είτε από τον άλλο υπουργό, μια συμφωνία που υποτίθεται ότι είναι άκρως συμφέρουσα (σύμφωνα με τους υποστηρικτές της). Αφορμή ψάχνει κάθε κυβέρνηση και οι υπουργοί της να πανηγυρίσουν για τα επιτεύγματά τους…
Κι αυτό μάς κάνει να ψυλλιαζόμαστε ότι δεν έχει απλώς λάκκο η φάβα, αλλά… βάραθρο.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσωκομματικές… απαντήσεις επιχείρησε να δώσει η βουλευτής, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα πρόσωπα από τα οποία ασκείται η κυβερνητική πολιτική.
«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με φήμες ή κουτσομπολιά. Η κυβέρνηση υπηρετεί μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετήσαμε όλοι διαχρονικά. Δεν υπάρχει τίποτα το συνωμοσιολογικό, ύποπτο, περίεργο, αλλά στην Ελλάδα ζεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα της φήμης και του κουτσομπολιού», επισήμανε η πρώην υπουργός (στο Mega), με την μπηχτή να στρέφεται πρώτιστα στον… άσπονδο φίλο της Αντώνη Σαμαρά.
Σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης εξάλλου, η κυρία Μπακογιάννη, σχολιάζοντας εμμέσως και την προχθεσινή τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη περί ανασχηματισμού, εξέφρασε τη γνώμη ότι «ο Μητσοτάκης έχει μια σαφή εικόνα ποιοι στην κυβέρνησή του αποδίδουν και ποιοι θα έπρεπε να αποδώσουν περισσότερο. Ξέρει πού πάσχει η κυβέρνηση και πού δεν πάσχει. Αυτό κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε κάποιον ανασχηματισμό».
«Τώρα πότε θα είναι αυτό… Ξέρετε, δεν τους αγαπάει και πολύ τους ανασχηματισμούς», συμπλήρωσε.
ΒΟΥΛΗ: Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην ΣΥΡΙΖΑ, για τα ελληνοτουρκικά, μετά και τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν. «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει πρόεδρο, θα τον ενημερώσει ο πρωθυπουργός», εξήγησε η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής.
Φυσικά διαμαρτυρήθηκε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Νίκος Παππάς έχει ζητήσει ενημέρωση. Πλην όμως δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι θα αλλάξει ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη.
Οπότε… καλό Δεκέμβρη η ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΟΡΙΔΗΣ: Ικανός ρήτορας ο υπουργός Επικρατείας, σε χθεσινή συνέντευξή του επιχείρησε το εξής μοναδικό: ο ίδιος να δηλώνει δεξιός (είμαι με ό,τι είναι δεξιό), να τάσσεται εμφανώς και με επιχειρήματα υπέρ της δεξιάς ατζέντας (εξαίροντας τον ρόλο της Εκκλησίας, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, λέγοντας «όχι» στις ακραίες εκδοχές της woke ατζέντας και στηρίζοντας την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας) και ταυτόχρονα να αποποιείται τον όρο «Δεξιά» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική.
«Το "Δεξιά ή Κέντρο" πρέπει να φύγει από τη σημειολογία του και να πάμε στο περιεχόμενο. Αυτό έχει ένα νόημα, εξαγγελτικά, όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Όταν είσαι στην κυβέρνηση, αυτό που έχει νόημα είναι να δεις τις συγκεκριμένες πολιτικές», σημείωσε o υπουργός Επικρατείας (στο Action24).
Όπως εξήγησε, «στη μεταναστευτική πολιτική μας τι περισσότερο θα είχε να προτείνει κάποιος; Εγώ λέω ότι έχουμε την αυστηρότερη, δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας τι περισσότερο έχει να προτείνει κανείς από την ενδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης;».
Δεν φανταζόμαστε πως συμφωνούν όλοι μαζί του...
ΡΕΥΜΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σας προειδοποιήσαμε πριν από δύο μέρες, αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν ταχέως.
Πριν καλά καλά μπει ο χειμώνας, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου TTF στην Ολλανδία έχει βρεθεί στα υψηλά του 2024 (για ένα διάστημα πέρασε και τα 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ενώ η τιμή χονδρικής «next day» για τη μεγαβατώρα στην Ελλάδα σκαρφάλωσε χθες στα... 230 ευρώ, όταν η μέση τιμή της τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 90 ευρώ.
Η κατανομή, όμως, των τιμών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι αρχίζουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου που είχε σημειωθεί πριν λίγους μήνες.
Όσο κρυώνει ο καιρός τόσο μεγαλώνουν οι ανάγκες της Ουκρανίας για εισαγωγές ρεύματος, καθώς η μισή παραγωγική της δυναμικότητα έχει καταστραφεί από τους Ρώσους. Κι επειδή υπάρχει ελλιπής διασύνδεση στο πανευρωπαϊκό δίκτυο, τη «νύφη» την πληρώνουν οι γειτονικές της χώρες προς Νότο και τα Βαλκάνια, που επίσης καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα εποχιακά.
Για παράδειγμα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν για σήμερα τιμές πολύ πάνω από... 300 ευρώ. Αντίθετα, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης κινούνται στα 100-150 ευρώ.
Όπως υποστηρίζει, όμως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει αυτή την προφανή δυσλειτουργία στο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας), τα πράγματα είναι απλά. «Η ελευθερία έχει κόστος».
Απλώς δεν πληρώνεται ομοιόμορφα.
ΕΘΝΙΚΗ-ΔΑΝΕΙΑ: Σε μόλις 9,8 δισ. ευρώ ανέρχονταν στις 30/9 οι προθεσμιακές καταθέσεις του ομίλου Εθνικής επί συνόλου καταθέσεων 57 δισ. ευρώ. Το ποσοστό τους στο μείγμα καταθέσεων υποχώρησε σε 16%.
Στις 30/9 η Εθνική είχε υπογεγραμμένες συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων για 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσει αντίστοιχο ποσό βασικών καταθέσεων. Στο τέλος του 2023 το ύψος των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ. Στα 9 δισ. ευρώ η πλεονάζουσα ρευστότητα (σ.σ. χωρίς να υπολογίζεται η ρευστότητα από το πρόγραμμα TLTRO III).
ΚΥΠΡΟΣ-ΡΩΣΟΙ: Το ευρωπαϊκό μπλόκο στα ρωσικά assets, αλλά και το τραύμα του κουρέματος καταθέσεων οδήγησαν στην περιοχή του… μηδενός τις ρωσικές καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται ότι οι καταθέσεις των Ρώσων έχουν περιοριστεί κάτω από το 1%.
Παράλληλα, στις οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικής Τράπεζας για την ίδια χρονική περίοδο οι αντίστοιχες καταθέσεις (Ρώσων και Λευκορώσων) διαμορφώθηκαν σε 0,8% του συνόλου.
Αναμενόμενο, θα πείτε, αλλά έχει την ιστορική (πλέον) αξία του, δεδομένου του όγκου από ρωσικά ρούβλια (σε διάφορα νομίσματα) που φιλοξενούσε κάποτε το νησί.
ΔΕH: Το απόγευμα ανακοινώνει μεγέθη τρίτου τριμήνου η Επιχείρηση. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι, παρά το μεγάλο volatility της αγοράς ενέργειας, θα παρουσιάσει ισχυρή κερδοφορία με recurring EBITDA 418 εκατ. ευρώ (+20%). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 33 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την κερδοφορία εννεαμήνου στα 212 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Optima θεωρεί ότι οι ανακοινώσεις θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια EBITDA 1,8 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το τέταρτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά «καλό» για τη ΔΕΗ.
Η προσοχή των επενδυτών και στην παρουσίαση του νέου επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου 2025-2027, αύριο Πέμπτη.
LAMDA DEVELOPMENT: Προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 78 εκατ. ευρώ εκτιμά η Eurobank Equities ότι θα ανακοινώσει το απόγευμα η εισηγμένη, ποσό υπερδιπλάσιο σε ετησιοποιημένη βάση. Ωθηση παίρνει η Lamda Development από το Ελληνικό και τη συνεχή ανάπτυξη σε malls και μαρίνες.
Οπως επισημαίνει ωστόσο η χρηματιστηριακή, θα βαρύνουν τα ακόμη υψηλά χρηματοπιστωτικά κόστη και η φορολογία, οδηγώντας σε καθαρές ζημιές 9,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.