Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2024

Τα απόνερα της διαγραφής Σαμαρά και οι κόντρες-Τράπεζες: Ατάκες, πηγαδάκια και... αιτήματα-Tips για ΕΤΕ, ΒΙΟ, Lamda

Τα απόνερα της διαγραφής Σαμαρά και οι κόντρες-Τράπεζες: Ατάκες, πηγαδάκια και... αιτήματα-Tips για ΕΤΕ, ΒΙΟ, Lamda

ΑΠΟΝΕΡΑ: Οι εκτενείς αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη (το θέμα μονοπώλησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών), οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Bloomberg, εν μέρει και η χθεσινή συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου, δείχνουν ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είχε σημαντικά απόνερα.

Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, αλλά και απαξίωσης του πρώην πρωθυπουργού, από διάφορες γραφίδες, φαίνεται ότι άνοιξε κύκλος ερωτημάτων για την κυβερνητική σταθερότητα. Ερωτημάτων που δεν μοιάζουν ακόμη πιεστικά, σίγουρα δεν θα απαντηθούν με λεκτικές διαβεβαιώσεις περί των κυβερνητικών προθέσεων.

Η ίδια ατμόσφαιρα αναμονής για περαιτέρω εξελίξεις επικρατεί και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία οι περισσότεροι περιμένουν κατ' αρχάς να δουν τι στάση θα κρατήσει ο Κώστας Καραμανλής, την Παρασκευή.

 

ΚΟΝΤΡΕΣ: Στο μεταξύ, η σύγκριση ανάμεσα στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης και στη δεύτερη αποτυπώνει ξεκάθαρα τις νέες εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Στην πρώτη περίοδο ο λόγος του Κυριάκου ήταν αυτό που λέμε… νόμος. Χωρίς καμία εξαίρεση.

Τώρα έχουμε τον Σαμαρά, τον Καραμανλή και διάφορους «δύστροπους» βουλευτές που αθροιστικά, πότε για το ένα, πότε για το άλλο, μετράνε δυο ντουζίνες. Υπάρχουν όμως κι άλλα.

Φτάσαμε στο σημείο να κάνει «αντάρτικο» ο Νίκος Χαρδαλιάς, μποϊκοτάροντας το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (παρέα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη), μεταξύ άλλων, διότι το Μαξίμου θέλει να τους επιβάλει τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκου ως νέο πρόεδρο. Και γράφουμε, «μεταξύ άλλων», καθώς οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια του περιφερειάρχη Αττικής για την ελλιπή στήριξη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα.  

Ομοίως και στα Επιμελητήρια, προνομιακό χώρο της ΝΔ, βλέπουμε ότι ο «λόγος» του Μαξίμου αμφισβητείται. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αναμένεται να κάνει περίπατο ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που δεν ήταν επιθυμητός, καθώς ο αντίπαλός του είχε μεν το... χρίσμα αλλά έμεινε στο… ζέσταμα.

Στο ΕΒΕΑ ο εκλεκτός του Μαξίμου Γιάννης Μπρατάκος περίμενε ότι θα έκανε τον δικό του περίπατο, αλλά βρήκε πολύ μαχητικό αντίπαλο στον (επίσης νεοδημοκράτη) Νίκο Σοφιανό.

Πολλές μαζεύονται οι κόντρες.

Αγαστή σύμπνοια υπήρχε όμως την προηγούμενη περίοδο και στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Τώρα κάποιοι μεγάλοι γυρίζουν σιγά σιγά το καράβι κι άλλοι μικρότεροι… ξεκατινιάζονται δημοσίως, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για «δουλίτσες», στις οποίες εμπλέκουν και πρόσωπα από το στενότατο περιβάλλον του πρωθυπουργού!

Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, κάτι λένε. Και δεν είναι ευχάριστο…  

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Ι: Η κοινή συνισταμένη στη χθεσινή εκδήλωση του Bloomberg, αν και διατυπώθηκε, χθες, με διαφορετικό τρόπο από τους τέσσερις CEO ήταν θετική ως προς τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

- Ο Φωκίων Καραβίας με τον αέρα της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου απάντησε ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις/εξαγορές είναι καλοδεχούμενες. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση». Τόνισε, όμως, ότι δεν τις βλέπει στο κοντινό μέλλον. Τώρα, όπως είπε, προέχει οι τράπεζες να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

- Ο Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καλές και δείχνουν τον δρόμο. «Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

- Ο Παύλος Μυλωνάς τόνισε, από την πλευρά του, την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο δήλωσε λιγότερο αισιόδοξος ως προς τη γενική εκτίμηση ότι οι εν λόγω συγχωνεύσεις «φαίνονται στη γωνία». Βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σε άλλο σημείο της συζήτησης έδειξε και έναν άλλο δρόμο (ή προτίμηση) λέγοντας ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ισχυρό μέγεθος, «βλέπουν» την επέκτασή τους προς την Ευρώπη, αλλά υπάρχουν ακόμη εμπόδια.

- Ο Βασίλης Ψάλτης με την αβάντα της συνεργασίας με την ιταλική UniCredit δήλωσε ότι πλην των συγχωνεύσεων υπάρχει και ο ενδιάμεσος τρόπος, όπως αποδεικνύει έμπρακτα η στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τον ιταλικό τραπεζικό όμιλο, η οποία αποτελεί μια πύλη προς την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΙΙ: Στην ερώτηση της δημοσιογράφου τι ζητούν από την κυβέρνηση (είχε προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τους ζήτησε να δώσουν περισσότερα στεγαστικά δάνεια αλλά και χρηματοδοτήσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις), οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι απάντησαν με ξεκάθαρο τρόπο.

Τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την παροχή περαιτέρω κινήτρων για την αύξηση του μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ζήτησαν, όμως, και από την Ευρώπη να σταματήσει να βάζει συνεχώς κανόνες και να γίνει ανταγωνιστική. Και οι τέσσερις «έδειξαν» ως εγχειρίδιο επιβίωσης της ευρωπαϊκής ένωσης την Έκθεση Ντράγκι.

 

Η ΑΤΑΚΑ: Η κα Laqua έκανε και μια ερώτηση για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank ήταν ακαριαία: «Μας ένωσε η κρίση». Αμέσως πήρε τον λόγο ο Χρήστος Μεγάλου και τόνισε ότι ο ανταγωνισμός όπου χρειάζεται υπάρχει, αλλά σε λογικά όρια.

 

ΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ: Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας είχε λίγους καλεσμένους.

Ο πρωθυπουργός κάθισε στη ροτόντα με τους επιτελείς του Bloomberg και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών. Η στήλη μεταξύ των καλεσμένων διέκρινε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ Θεόδωρο Μπουλούτα, τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη (κάθονταν στο ίδιο τραπέζι), τον Αντώνη Βαρθολομαίο του πέμπτου τραπεζικού πόλου και άλλα στελέχη των τραπεζών. Το παρών έδωσε φυσικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ παραβρέθηκε και ο Αλέξης Πατέλης.

Το θέμα που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια ήταν η εκλογή Τραμπ και το τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη.
Συζητήθηκε και η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

 

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι στα τέλη του 2025 το επιτόκιο του ευρώ θα έχει αποκλιμακωθεί στην περιοχή του 2% και ερωτηθείς στο συνέδριο του Bloomberg για τον ανταγωνισμό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόνισε ότι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου θα τον αυξήσει. Έμφαση έδωσε στο θέμα των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Οσο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις δήλωσε, «ελπίζω να συνεχιστούν». Σχολιάζοντας την κίνηση της UniCredit στην Commerzbank υπογράμμισε ότι το θέμα έχει γίνει πολιτικό, αλλά στο τέλος της ημέρας οι συγχωνεύσεις αποτελούν τραπεζικό ζήτημα.

 

LAMDA: Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο διενέργειας private placement μετοχών Lamda, από τη Voxcove. Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έρχονται από διαχειριστές εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, οι οποίοι έχουν δεχθεί κρούση για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η Voxcove Holdings απέκτησε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 10.227.206 μετοχές Lamda και ελέγχεται από κοινού και συντονισμένα κατά 50% από την Grey Squirrel Ltd (Olympia Group) και κατά 50% από τη VNK Capital (οικογένεια Κάτσου).

 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Ενα ακόμα επεισόδιο στη διαμάχη για το έργο ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου αναμένεται να… παιχτεί σήμερα.

Η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή που μελετά τις προσφυγές των εταιρειών αναμένεται να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές ή αν θα απορρίψει τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι ανάδοχοι.

Η εξίσωση είναι δύσκολη. Οι ανάδοχοι κάνουν λόγο για επιπλέον απαιτήσεις του Κτηματολογίου που δεν περιελάμβανε η μελέτη εφαρμογής, ενώ από την πλευρά του το Κτηματολόγιο τονίζει ότι ζητά ό,τι ακριβώς προβλέπει η σύμβαση.

Οι ανάδοχοι που είναι επικεφαλής των πέντε τμημάτων (Netcompany/Intrasoft, η Nova, η Uni Systems, ο ΟΤΕ και η Vodafone) έχουν καταθέσει προσφυγές και αξιώνουν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι προσφυγές απορριφθούν, θα προχωρήσουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Από την πλευρά τους, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ελληνικό Κτηματολόγιο διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στις συμβάσεις, αφού σε ένα τόσο μεγάλο έργο, όλες οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν υπολογίσει ορθά τα κόστη τους και δεν μπορούν εκ των υστέρων να αρνούνται να εκτελέσουν μέρος των όρων των συμβάσεων που τις δεσμεύει.

Είπαμε, δύσκολη εξίσωση…

 

ΑΠΕ: Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2.000 Kw στη ΒΙΠΕ Λαμίας, το πρώτο τρίμηνο του 2025, προχωρά η βιομηχανία συσκευασίας Τσίμη.

Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, η στήλη θυμίζει ότι ήταν συγγενής εταιρεία της Chipita και πλέον είναι συγγενής εταιρεία της Mondelez.

Εκτός από το φωτοβολταϊκό προχωρά επένδυση 6,525 εκατ. ευρώ για την αγορά νέας εκτυπωτικής μηχανής, την επέκταση της μονάδας ανάπτυξης διαλυτών κ.ά.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Προβλήματα με τον πληθωρισμό και τις τιμές δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι Έλληνες. Στην ίδια περίπου μοίρα βρίσκονται και οι ευκατάστατοι Ελβετοί.

Για τον λόγο αυτό η αλυσίδα Migros σχεδιάζει να επενδύσει 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία σε πρωτοβουλίες μείωσης των τιμών, σε νέα καταστήματα, σε ανακαινίσεις και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τη μείωση των τιμών, θα απορροφήσει κόστη 532,8 εκατ. ευρώ, με στόχο να μειωθούν οι τιμές σε 1.000 και πλέον δημοφιλή προϊόντα καθημερινής χρήσης, αρχής γενομένης από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί η αλυσίδα είναι κερδοφόρος και συνειδητά επιλέγει να μην κυνηγήσει περισσότερο κέρδος, αν πιστέψουμε τον Mario Irminger, εκ των επικεφαλής της MGB.

 

ΑΡΑΙΓ: Η στήλη έγραψε χθες για το νέο χαμηλό έτους της Aegean. Ακολούθησε ένα ακόμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε ο τίτλος έπεσε στα 9,53 ευρώ (-1,65%), με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ. Ενδοσυνεδριακά έκανε συναλλαγές έως και τα 9,43 ευρώ.

Για τον τίτλο οι απώλειες από το υψηλό του 2024, τα 13,35 ευρώ στα μέσα Μαΐου, οι απώλειες ξεπερνούν πλέον το 28%.

Σε νέο χαμηλό έτους βρέθηκε και η Autohellas. Κλείσιμο στα 10,32 ευρώ (-0,96%), παρά το θετικό ξεκίνημα. Η κίνηση με χαμηλό τζίρο, οριακά πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Πλέον, απέχει 25% από το υψηλό της 4ης Απριλίου και τα 13,9 ευρώ.

 

VIOHALCO: Τις υψηλότερες απώλειες μεταξύ των τίτλων του FTSE 25 είχε χθες η μετοχή του ομίλου. Βυθίστηκε στα 5,1 ευρώ ή 4,14% χαμηλότερα, κλείνοντας οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.
Τα χθεσινά επίπεδα τιμών είναι τα χαμηλότερα από τα τέλη του 2023, με την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει στο 1,3 δισ. ευρώ.

Πιέσεις δέχτηκε και η θυγατρική Cenergy. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 8,34 ευρώ και πλέον απέχει πάνω από 7% από τα εννέα ευρώ στα οποία έγινε το πρόσφατο placement.

 

INTRALOT: Κάτω και από τα 90 λεπτά βρίσκεται πλέον ο τίτλος. Το κλείσιμο (0,893 ευρώ) συνιστά πτώση 3,04%, και έγινε με συναλλαγές 751 χιλιάδων ευρώ.

Σε βάθος 30 ημερών οι απώλειες είναι 11%.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πίσω στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να επιστρέψει κάποιος για να βρει την τιμή της τράπεζας κάτω από τα 7 ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος υποχώρησε πάνω από 3% κλείνοντας στα 6,88 ευρώ. Αλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 29,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στην ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα στα τέσσερα ευρώ του συνολικού χθεσινού τζίρου. Σημαντικό ρόλο στις πιέσεις φέρεται να έπαιξε και η έκθεση της Morgan Stanley

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις και για τη μετοχή της Πειραιώς. Κλείσιμο στα 3,59 ευρώ (-2,36%) και συναλλαγές 16,3 εκατ. ευρώ. Στο 1,56 ευρώ υποχώρησε η Alpha Βank (συναλλαγές 12,6 εκατ.), ενώ, αντίθετα, η Eurobank κινήθηκε ανοδικά κλείνοντας πάνω από τα 2 ευρώ (τζίρος 12,7 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v