Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές ποντάρουν σε ευρω-λύση

Νευρικότητα καταγράφεται στις ευρωαγορές. Πτωτικά τα spreads εν όψει της συνόδου κορυφής. Το ΧΑ διατηρείται σε ανοδική φορά με κέρδη από Εθνική, Πειραιώς, Τιτάν, MPB. Πτωτικά η Alpha. Μέτριος ο τζίρος. 

Μετριότατου τζίρου είναι η αντίδραση, που φέρνει μεν τον FTSE 20 έως 1,51% υψηλότερα, οριακά πάνω από τις 270 μονάδες, και τον Γ.Δ. κατά 1,22%, προς τις 688 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται μόλις στα 11,3 εκατ. ευρώ (στις 14:00), από τα οποία περίπου τα 2,9 στην Εθνική, άλλα 2,1 στη ΔΕΗ και 1,1 στον ΟΠΑΠ.

Η ενίσχυση της ανοδικής φοράς αποδίδεται στην αναστροφή της τάσης για τη μετοχή της ΔΕΗ, στην εξισορρόπηση της μετοχής του ΟΠΑΠ και στην αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ κατά 1,63% προς τα 3,12 ευρώ. Θα σταθούμε σε αυτές τις τρεις μη τραπεζικές δυνάμεις, με τον ΟΠΑΠ να γυρίζει από τα 6,65 έως τα 6,73 ευρώ, τον ΟΤΕ από τα 3,09 έως τα 3,14 και τη ΔΕΗ από τα 4,19 έως τα 4,30 ευρώ.

Εάν σε αυτήν την αντίδραση συνεκτιμήσουμε το +2,15% της Εθνικής, το 1,12% της Alpha Bank, σχεδόν το 2% της 3Ε και το 3,32% του ΤΙΤΑΝΑ, έχουμε πληρέστερη εικόνα, τουλάχιστον για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, ισχυροποιείται η φορά για τις μετοχές του Μυτιληναίου, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της Motor Oil.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα σταθούμε και σήμερα στο μεθοδικό μάζεμα που συνεχίζεται στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στην πέμπτη συνεχόμενη ανοδική προσπάθεια που καταβάλλεται σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στην αντίδραση από τα χαμηλά με περισσότερα από 120.000 κομμάτια στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Πριν από λίγο, στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχυόταν ελαφρώς κατά 0,56% στις 6.062 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,84%, οριακά πάνω από τις 3.200 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσμετράται η εκτίμηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών πως «οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν θα φύγουν από τη σύνοδο της Παρασκευής χωρίς ισχυρή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους». Το κατά πόσον ο Francois Baroin εκφράζει προσδοκίες ή γνωρίζει κάτι περισσότερο θα φανεί σύντομα.

Στην περίπτωση όπου ο Γάλλος πολιτικός όντως έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του, θα πρέπει να αναμένεται ανάλογη προεξόφληση στο ταμπλό των χρηματιστηρίων του Παρισιού και της Φρανκφούρτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v