XA: Φρένο στην άνοδο από ΕΤΕ, Κύπρου, ΟΠΑΠ

Εντονη η παρουσία των πωλητών σε Εθνική, ΟΠΑΠ, 3Ε και κυρίως στην Κύπρου (-4,96%) οδήγησε σε μικρή πτώση τη Σοφοκλέους. Πλάτη στο ΓΔ από Αlpha (4,14%), ΔΕΗ (2,42%), Mυτιληναίο. Μειωμένος ο τζίρος.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με το ΧΑ να διαφοροποιείται έναντι των περισσότερων ευρωπαικών χρηματιστηρίων.

Στις 1.010,76 μονάδες ο Γενικός Δείκτης,, στις 434 ο Ftse20 με σύμμαχο το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ανοδική τάση από τη μετοχή της ΔΕΗ.

Οι δείκτες κράτησαν μέχρι τις 16.00-16.10 όταν στους πωλητές της Εθνικής προστέθηκαν ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ πιέζοντας τον Ftse 20 προς τις 433 μονάδες.

Ακολούθησαν πιέσεις στη μετοχή της Κύπρου (έως -4,4% στα 1,16 ευρώ) για να διορθώσει και ο ΓΔ προς τις 1.000 μονάδες.

Στα τελευταία 20-25΄της συνεδρίασης είχαμε την επανάληψη της χθεσινής συνεδρίασης με τους αγοραστές να ανεβαίνουν σε Alpha Bank, Eurobank, τη MIG να αντιδρά έως 6,2%, τον Μυτιληναίο να υπεραποδίδει πάνω από τα 4 ευρώ.

Την ίδια ώρα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια παραμένουν εγκλωβισμένα στους σχεδιασμούς του Βερολίνου (και την αδυναμία του Παρισιού να αρθρώσει δικό του λόγο) με τους βασικούς δείκτες σε καθοδικό κανάλι και διόρθωση προς τις τελευταίες χαμηλές τιμές.

Χαμηλότερα των 6.000 μονάδων παρέμενε – μέχρι τις 17.15- ο DAX στην Φραγκφούρτη και αφού νωρίς το πρωί είχε διορθώσει έως τις 5.870,17 μονάδες. Οσον αφορά στα συμπεράσματα της νέας συνάντησης Μέρκελ- Σαρκοζί ήταν εξ΄αρχής φανερό πως οι ΄΄αγορές΄΄ δεν είχαν να περιμένουν κάτι το ουσιαστικό και ούτε προσέβλεπαν στη λήψη άμεσα αποφάσεων.

Αντιθέτως είχαν προεξοφλήσει και ενσωματώσει τα νέα…ευχολόγια του Βερολίνου την πειθήνια πολιτική του Παρισιού. Το μόνο, που έμεινε μετά τη νέα συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί και τη γενικόλογη συζήτηση περί ευρω ομολόγου είναι η πρόθεση του Ολι Ρεν να παρουσιάσει μία σχετική έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες κ.λ.π, κ.λ.π

Κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών το θέμα του ευρωομολόγου θα απασχολήσει επί της ουσίας την ΕΕ στην επόμενη φάση της "επίθεσης των αγορών"  (ενδεχομένως κατά της γαλλικής οικονομίας) και θα αφορά ίσως το μεγαλύτερο στοιχηματισμό θα έχει παιχτεί διεθνώς τις τελευταίες 10ετίες.

Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος, πολύς χρόνος και αυτό που επιχειρείται στο ΧΑ η…εξαγορά χρόνου και χώρου (δηλαδή η παραμονή στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η μη διολίσθηση σε νέα ελάχιστα ) είναι ΄΄ο τι πιο χρήσιμο μπορεί να επιχειρηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αλλωστε η Αθήνα έχει πολλά μέτωπα να διαχειριστεί από το πρόγραμμα μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων, τους ελέγχους της B.R.S μέχρι την τροπή που έλαβε η υπόθεση δανεισμού από την Φινλανδία.

Από τεχνικής πλευράς στις τράπεζες προβλημάτισε η αδυναμία της Εθνικής που ελάχιστες συναλλαγές πραγματοποίησε οριακά πάνω από τα 4 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έγινε έως τα χαμηλά των 3,88 ευρώ δηλαδή μόλις 0,01 πάνω από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ελάχιστο για τη μετοχή της ΕΤΕ. Από διαγραμματικης πλευράς η εικόνα της ΕΤΕ είναι γνωστή και ξεκάθαρη.

Αντιθέτως κέρδισε χρόνο η Eurobank με τη μετοχή να διορθώνει έως τα 2,20 με τα 2,15 ευρώ να αποτελούν στήριξη-ταμπού για τον τίτλο. ΕΤΕ και Eurobank πό περίπου 35 έως 39% από την αρχή του έτους έναντι 29% της Alpha Bank. Πάντως μετά τις 16.35-16.40 Alpha Bank και Eurobank εμφάνισαν και σήμερα συγκριτικά καλύτερη εικόνα από την Εθνική που έμενε κολλημένη στα 3,94-3,96 ευρώ.

Εως τα 0,69 η μετοχή της Πειραιώς, που έχει ελάχιστη τιμή τα 0,66 ευρώ στις 9 του μήνα.

Κοντά στην τιμή των 0,36 ευρώ η μετοχή της Marfin Popular, ενώ η μετοχή της Κύπρου μετά και τις σημερινές πιέσεις διόρθωσε σε ενδοσυνεδριακά νέο χαμηλό των 1,16 ευρώ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως ο τζίρος στην Κύπρου ήταν μετά την ΕΤΕ και τη ΔΕΗ ο τρίτος υψηλότερος (σε αξία ) ενώ έγιναν και πολλά κομμάτια. Από τεχνικής πλευράς η μετοχή της Κύπρου εμφανίζεται ακόμη πιο αδύνατη.

Ελλείψει τραπεζικών στηρίξεων ο 20άρης εξισορροπεί πότε με την CCH 3Ε πότε με ΟΠΑΠ άλλοτε με την ΔΕΗ όπως συμβαίνει τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η μετοχή της Επιχείρησης αντιδρά σταθερά από την ιστορικά ελάχιστη τιμή των 5,70 ευρώ στις 10/8/2011. Χαμηλότερες τιμές για ΟΠΑΠ, για Jumbo ενώ συνεχίστηκε η βραχυπρόθεσμη αντίδραση του FFG έως τα 7,70 ευρώ.

Θυμίζουμε πως η κινεζική Fosun είχε αγοράσει το 9,5% στην τιμή των 13,3 ευρώ ενίσχυσε δε τη θέση της ( στο 10,02 ευρώ) με αγορές στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης των Folli-Follie. Ενδιαφέρον προς το κλείσιμο για τη μετοχή του Μυτιληναίου ( υψηλό ημέρας πάνω από τα 4 ευρώ) με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, ενώ στα 6,52 κυμάνθηκε η Μέτκα.

Σημειωτέον, πως η αποτίμηση της θυγατρικής διαμορφώνεται στα 762 της δε μητρικής στα 460 εκατ. ευρώ. Ανάλογη απόκλιση- σε ενδοομιλικό επίπεδο- έχουμε με την Τέρνα Ενεργειακή στα 249 και την ΓΕΚ/Τέρνα στα 112 εκατ. ευρώ. Θα πείτε βέβαια πως δεν είναι δα αυτές οι πιο εξόφθαλμες στρεβλώσεις στο…ταμπλώ ωστόσο έχουν και αυτές οι συγκρίσεις τη σημασία τους.

Στα σχετικά ενδιαφέροντα της συνεδρίασης η κινητικότητα στον όμιλο Βιοχάλκο (για την θυγατρική των Ελληνικών Καλωδίων αρκετά θα εξαρτηθούν από την τελική ρύθμιση του ν/σ για τα "βαρέα και ανθυγεινά"). Αδύναμη πάνω από τα 2,05 ευρώ η μετοχή του Ελλάκτορα εάν δεν αντιδράσει άμεσα κινδυνεύει να διορθώσει εκ νέου στα τελευταία χαμηλά της. Θυμίζουμε είναι τα 1,77 ευρώ στις 9/8.

Ένα επιπλέον θέμα που ανοίγει στον κλάδο αφορά στην στάση που υποχρεώνεται να τηρήσει πλέον το Δημόσιο έναντι των εργολάβων. Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια γίνεται λόγος για σκλήρυνση της κυβερνητικής θέσης προς τους εργολάβους αν και το…μάρμαρο έχει μείνει να το πληρώνει μόνος και έρημος ο οδηγός,-φορολογούμενος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v