Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημεία ζωής έδωσε η Σοφοκλέους

Διαθέσεις επιστροφής στις 1.000 μονάδες έδειξε η αγορά την Παρασκευή, με τις μετοχές να αντιδρούν μετά από 14 ημέρες "ξύλου". Θεαματική άνοδος για Coca Cοla. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Τα στατιστικά.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας το ΧΑ "γνώρισε" μία πραγματικά μεστή συνεδρίαση. Με σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 1.000 μονάδων, με υπεραπόδοση
για τον Ftse20 και επί μέρους θεματικές ανατροπές.

Κατά γενική ομολογία, καταλύτης για την μεταστροφή της τάσης ήταν η απόφαση άλλων τεσσάρων ευρωπαικών χωρών να ακολουθήσουν την Αθήνα στην προσωρινή άρση των "ανοιχτών πωλήσεων" αλλά και η πρόθεση της γερμανικής εποπτικής αρχής να προωθήσει συνολικότερη απαγόρευση στις αγορές ομολόγων, ασφαλίστρων κινδύνου.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 998.6 μονάδες, ο Ftse20 έως τις 433,5 με στήριξη από τις τράπεζες, αλλά με αιχμή μετοχές εταιρειών όπως η Coca Cola/ 3 E, Motor Oil, Μυτιληναίος, MIG, Ελλάκτωρ.

Το γεγονός, πως οι τράπεζες, παρά την ισχυρή αντίδραση περίπου την ίδια ώρα των μετοχών του κλάδου σε Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη, δεν ξεπέρασαν καν τις πρώτες αντιστάσεις προβλημάτισε αρκετούς. Οι περισσότεροι το απέδωσαν στα λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο και κρατούν εγκλωβισμένες τις μετοχές, πολύ κοντά στα χαμηλά τους. 

Παρά την άνοδο, η μετοχή της Εθνικής δεν ξεπέρασε καν τα 4 ευρώ στο κλείσιμο, όταν τα 4,20 ευρώ θεωρούνται από τους αναλυτές η πρώτη ισχυρή αντίσταση.

Ανάλογα η Alpha Bank δεν έφτασε τα 2,70 ευρώ ενώ ούτε και η Eurbank πέρασε τα 2,30 ευρώ σε κλείσιμο. Αναπόφευκτα το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στράφηκε σε μετοχές εταιρειών που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, στηρίζονται από αγορές ιδίων μετοχών και παρακολουθούνται από ξένους οίκους.

Θεαματικότερη η αλλαγή για τη μετοχή της καθώς από το ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 13,87 αντέδρασε έως τα 15,30 ευρώ. Κάτι η στήριξη από τους μετόχους (μετά την σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί) κάτι η επιλογή της Citigroup ώθησαν τη μετοχή έως 6,2% υψηλότερα.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά από βραχύβια διόρθωση ευνόησε τις μετοχές της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων που αντέδρασαν έως τα 6,90 και τα 5,89 ευρώ αντίστοιχα.

Από κοντά και μετοχές εταιρειών που είχαν υπερπιεστεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις με τον Μυτιληναίο έως τα 3,93, τον Ελλάκτορα έως τα 2,05 ευρώ, την MIG έως τα 0,37 ευρώ.

Ο τζίρος έφτασε λίγο χαμηλότερα από τα 55 εκατ. (μόλις που ξεπερνούσε τα 40-41 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 17.00). Αναμενόμενος λόγω των ημερών και λόγω της στάσης του επενδυτικού κοινού. Ωστόσο τζίρος, συγκριτικά αρκετός, έγινε εκτός από την Εθνική σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και τις τραπεζικές Alpha Bank, Marfin, Κύπρου και Eurobank.

Από τεχνικής πλευράς, μερίδα παικτών εκτιμά, πως όσο ο Ftse20 δεν υποχωρεί χαμηλότερα της ελάχιστης τιμής των 412,01 μονάδων τόσο οι ανοδικές… εκλάμψεις θα είναι εφικτές. Σε συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές, αλλά και σε συγχρονισμό με τις εξελίξεις στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας.

Αναμφίβολα η προσωρινή απαγόρευση του short selling βοήθησε τις αγορές μετοχών. Ηταν άλλωστε η πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό και μετά από ένα τόσο μεγάλο μετοχικό ξεπούλημα, που οι ορισμένοι ευρωπαίοι κατάφεραν να συντονιστούν σε κάτι και να προχωρήσουν από κοινού στην εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου μέτρου. Εστω και για 15 ημέρες…

Αλλά όπως πολύ ορθά σημείωναν έμπειρα στελέχη της Σοφοκλέους, εάν για μία τόσο απλή απόφαση πρέπει να απειληθεί η συνοχή της Ευρωζώνης, να χτυπηθούν τα γαλλικά ομόλογα, να συναντηθούν για…34η φορά ο Σαρκοζί με την Μέρκελ να γίνει…παιδική χαρά το ευρω-σύστημα, μην φανταστούμε τι θα γίνει όταν θα πρέπει να ομονοήσουν ομόφωνα για την θέσπιση λ.χ. του ευρωομολόγου.

Εν πάση περιπτώσει στην απαγόρευση του short selling πάλι η Αθήνα πρωτοστάτησε και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρωτό κίνησε.

Αφού πράξαμε ως ελληνική πλευρά και αυτή τη φορά το…χρέος μας ας ηρεμήσουμε- όπως νομίζει ο καθένας μας- για 2-3 ημέρες.

Υγεία και Χρόνια Πολλά σε εορτάζοντες, εορτάζουσες (και μη)  τη μεγάλη Χάρη Της μεθαύριο 15Αυγουστο.

--------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, η μη ύπαρξη νέων δεν είναι καλό νέο, αυξάνοντας την πίεση σε μια περίοδο που δεν φημίζεται για την ταχύτητα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πτώση απέκτησε συστημικά χαρακτηριστικά, τροφοδότησε με νέες πωλήσεις τις αγορές και έκανε αρκετές φορές τον γύρο του κόσμου χωρίς ακόμα να θεωρείται ότι έχει εκτονωθεί.

Ακόμα και οι ανοδικές αντιδράσεις που σημειώνονται δεν αποτελούν τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις αφού δεν συμβάλλουν στην αποφόρτιση από τις τοξικές διακυμάνσεις διατηρώντας έτσι την νευρικότητα των αγορών σε υψηλά επίπεδα.

Ο τοξικός κύκλος της μεταβλητότητας θα σταματήσει μόνο όταν ανακοινωθεί ένα ομόφωνα συμφωνημένο σχέδιο, μετρήσιμο ως προς την επίδραση του, χωρίς γκρίζες ζώνες που θα περιλαμβάνει συνολικές δράσεις και όχι ειδικού τύπου αναφορές που θα περιορίζουν την επίδραση των μέτρων σε μια μόνο περίπτωση όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας μετά την σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Προς το παρόν το περιβάλλον διακυμάνσεων δεν προσφέρεται για θεμελιώδεις προσεγγίσεις αφού οι τιμές κινούνται μαζικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, τα ποιοτικά κριτήρια (Διοικήσεις, προοπτικές κλάδων κλπ) έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και βασική προτεραιότητα των εμπλεκομένων αποτελεί η μείωση του ρίσκου για όσο διάστημα η κατάσταση παρουσιάζει αυτή την εικόνα.

Από την άλλη πλευρά το μεγάλο εύρος διακύμανσης των αγορών ευνοεί περισσότερο βραχυπρόθεσμες κινήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις της τάσης βάζοντας ένα στοιχείο ποιότητας κεφαλαίων που ενδεχομένως αυτή την περίοδο έχουν τον πρώτο λόγο στις συναλλαγές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και την ζώνη των 1.000 μονάδων επίπεδο περισσότερο ψυχολογικής σημασίας αφού ουσιαστικά η αγορά έχει χάσει κάθε στήριξη τιμών από το κοντινό παρελθόν που μπορεί να έχει νόημα.

Οι περισσότερες μετοχές του ΧΑ διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ιστορικά χαμηλά ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις δεικτοβαρών τίτλων παρατηρείται πρωτοφανής καταγραφή χαμηλών τιμών στους ταλαντωτές. Οι συνθήκες για να ξεκινήσει μια δυναμική ανοδική αντίδραση έχουν ωριμάσει καθώς η πίεση που έχει ασκηθεί μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πρόσφατη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τις 3.500 εώς τις 1600 μονάδες του 2008 αφού το ΧΑ από τα υψηλά του φετινού Μαρτίου μετράει ένα πτωτικό σερί μηνιαίων απωλειών κοντά στο 45% .

Οι τζίροι της αγοράς ακόμα δεν ευνοούν το σενάριο της αντίδρασης αφού στην διάρκεια των ανοδικών συνεδριάσεων δεν υπάρχει ομαλή αγοραστική ροή ενδεχομένως και λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που παραδοσιακά επικρατεί τον Αύγουστο στην εγχώρια αγορά.

Θα αναμέναμε το πρώτο κύμα ανοδικής διόρθωσης σε πρώτο χρόνο να κινηθεί εντός του σχετικά υψηλού εύρους των 1030 – 1.080 μονάδων χωρίς να αλλάζει κάτι σε επίπεδο πτωτικής τάσης αφού τα κομβικά επίπεδα για την βραχυπρόθεσμη ταση εντοπίζονται στις 1150 μονάδες.

Οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ είναι στα επίπεδα του 1996. Είναι ιστορικά φθηνές, διαπραγματεύονται μισή φορά την καθαρή τους θέση και η σχέση της αγοράς με το ΑΕΠ είναι στο 17%. Διαχειριστικά αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πτώσης, σημαίνει όμως ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά σε ένα τοπικό ή ακόμα και ολικό πυθμένα.

Παραμένουμε τοποθετημένοι στην αγορά σε σημαντικό βαθμό καθώς εκτιμούμε ότι το περιθώριο αντίδρασης μπορεί να δώσει αξιόλογες αποδόσεις από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών επανεξετάζοντας την στάση μας προς τα επίπεδα των 1.080 μονάδων.


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.062,00 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,67% και ετήσιες απώλειες 29,90%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 6,48%, ο Mid 30 με απώλειες 5,91% και ο Small Cap 80 με πτώση 7,65%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: Τα Μέσα Ενημέρωσης 26,32%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 12,32%, ο κλάδος Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα 12,01% και οι Ασφάλειες 11,11%. Πτώση 5,86% για τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κανένας κλάδος δεν έκλεισε με άνοδο.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ 26,67%, Κεραμεία Αλλατίνη 14,29%, Νάκας Μουσική 13,21%, Ιλυδα 12,5%, Χαιδεμένος 11,36%, Sato 11,11%, Bαρβαρέσος 9,09%, ΠΕΡΣΕΥΣ 8,7%, Medicon 7,56%, Interfish 7,14%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοκαρπέτ (-37,5%), Centric (-30%) Euromedica (-28,33%), Sprider(-28,33%), Λιβάνης (-26,32%), Κορδέλλου (-22,58%), ΕΤΕΜ (-20,45%), Avenir (-20%), Logismos (-20%) και Βιοιατρ. & Ρομπότ. Τεχν. (-19,28%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v