Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup βρίσκεται το ΧΑ. Πιθανή μια ανοδική αντίδραση κυρίως από μη τραπεζικές μετοχές εφόσον επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας κινήθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Η ανθεκτικότητα της ευρύτερης περιοχής των 605 μονάδων (για τον FΤ 20) επιβεβαιώθηκε στο κρίσιμο διήμερο 12-13/5 οπότε και δοκιμάσθηκαν σημαντικά τεχνικά σημεία στήριξης. O Θανάσης Σταυρόπουλος έκανε λόγο για "…ισχνή τραπεζική αντίδραση, με αστείο τζίρο" σε μία συνεδρίαση, που επιφύλασσε ενδιαφέρουσες ανατροπές στο "κλείσιμο" με τον ΟΠΑΠ να κρατά τη δεύτερη θέση (με 4,625 δισ.. ευρώ) αφήνοντας την Εθνική στην τρίτη με 4,598 δισ.. ευρώ.

Ένα στοίχημα, που είχαν παίξει αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες και είχε επισημανθεί συχνά από τις σελίδες του euro2day, εδώ και μέρες. Στην τέταρτη θέση του σχετικού πίνακα κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται ο ΟΤΕ με 3,431, ενώ τα πρωτεία διατηρεί για ακόμη μία εβδομάδα η Coca Cola 3E με 6,604 δις. ευρώ.

Ωστόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως παρά τον καταιγισμό αρνητικών εξελίξεων που έχουν "γονατίσει" την ελληνική κοινωνία, οικονομία τον τελευταίο ένα χρόνο οι βασικοί δείκτες παραμένουν γύρω από τα ίδια επίπεδα.

Πράγματι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο ο FΤ 20 διαμορφώνονται πέριξ των χαμηλών επίπεδων του Ιουνίου 2010, με τον ΓΔ μάλιστα να μην έχει υποχωρήσει σε νέα "ελάχιστη τιμή".

Ο δε 20άρης διόρθωσε σε επίπεδα χαμηλότερα (προς τις 594,9 μονάδες στις 9/5) ωστόσο παραμένει στα επίπεδα έτους (12 μηνών). Αυτό σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς παραπέμπει σε σταθερές τοποθετήσεις- εισροές του καλούμενου "έξυπνου χρήματος" με κινήσεις που γίνονται εμφανέστερες σε μετοχές ισχυρών βιομηχανικών επιχειρήσεων, φορείς του ευρύτερου Δημοσίου τομέα και παρά την συνεχιζόμενη διόρθωση επιλεκτικά σε τίτλους τραπεζών.

Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική οικονομία, το ΧΑ δέχθηκαν νέο γύρο αρνητικών δημοσιευμάτων, κριτικών και απαξιωτικών αναφορών με τους οικονομικούς δείκτες, μεγέθη να επιτείνουν την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σε αυτό το ρευστό (και ) πολιτικά περιβάλλον χρήζει αναφοράς η αντιπαράθεση υψηλόβαθμων παραγόντων του ΠΑ.ΣΟ.Κ , οι τριβές στο εσωτερικό του κόμματος και η εικόνα…αποσύνθεσης που φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ετσι ο Καστανίδης απαντά σε υψηλούς τόνους στις αιχμές Σημίτη για τη Siemens, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία επιχειρεί να διαφοροποιήσει τη θέση του τη στιγμή, που πυκνώνουν οι φήμες για ενδεχόμενη…θεαματική κίνηση του πρωθυπουργού, που τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο θα επιχειρηθεί να διασκεδάσει κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως βραχυπρόθεσμα το ΧΑ θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν στην σύνοδο της Δευτέρας αποσαφηνισθούν κάπως οι προθέσεις των δανειστών.

Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των μέτρων (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26, που έγιναν …29 για να φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ) βασικοί δείκτες, μετοχές θα μπορούσαν να επηρεαστούν ανάλογα. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, πως το νέο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί λογικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς μέχρι αργά εχθές το βράδυ "έγραφαν"  και "έσβηναν" εν μέσω διαφωνιών, ενστάσεων και έντονων διαφοροποιήσεων.

Τεχνικά εάν οι ανθεκτικές- μέχρι τώρα- στηρίξεις επιβεβαιωθούν και στις επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις δεν αποκλείεται η αγορά να επιχειρηθεί να αντιδράσει υψηλότερα. Ενδεικτικά για τον FΤ 20 κρισιμότατη περιοχή θεωρούνται οι 605 μονάδες και ισχυρή αντίσταση οι 622, που ήταν το χαμηλό της τελευταίας διορθωτικής κίνησης.

Σε αυτό το τόσο ρευστό περιβάλλον συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από μεγαλομετόχους και insiders κάτι, που παραπέμπει στην εκτίμηση πως βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν εισέλθει ήδη σε διαδικασία σχηματισμού "ιστορικού πυθμένα".

Η διαφοροποίηση μετοχών του 20άρη ( λ.χ. Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο κ.α. ) έναντι των τραπεζικών αποτυπώνει μία "νέα τάξη πραγμάτων" που διαμορφώνεται στην οικονομία, στο ΧΑ τους τελευταίους μήνες.

Το γεγονός, πως μη τραπεζικές μετοχές- σηματωροί αντιδρούν σταθερά μετά την καταγραφή χαμηλών τιμών πέρυσι τον Μάιο- Ιούνιο είναι ενδεικτικό των θεμελιωδών μεταβολών, που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της οικονομία, κοινωνίας. 

----------------------

Οπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης τεχνικά ο Γενικός Δείκτης την Δευτέρα κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό φετινό χαμηλό υποχωρώντας στις 1.337,9 μονάδες από το οποίο κατέγραψε μια γρήγορη ανοδική αντίδραση έως τις 1.400 μονάδες χωρίς ωστόσο οι τζίροι να βοηθήσουν σε μια πιο δραστική απορρόφηση της προσφοράς.

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1.350 μονάδων επέτεινε τις ανοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών οι οποίες επιμένουν στο ενδεχόμενο επέκτασης της ανοδικής αντίδρασης πάνω από την περιοχή των 1.400 μονάδων.

Οι κυριότεροι τεχνικοί δείκτες παραμένουν σε φάση πώλησης ενώ σε μεσοπρόθεσμα διαγράμματα η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στην ζώνη των 1.350 μονάδων έχει  εκμηδενίσει την απόσταση από κομβικής σημασίας επίπεδα τιμών σε τεχνικούς δείκτες τα οποία έχουν διατηρηθεί ανέπαφα από το περυσινό καλοκαίρι και έχουν αυξημένη πιθανότητα
αντιστροφής της τάσης.

Επιμέρους οι ανοδικές αποκλίσεις είναι αρκετά έντονες καθώς η μεγάλη ταχύτητα της πτώσης από τις 1.747 μονάδες έφερε αισθητά υψηλότερα τους βασικούς ταλαντωτές από την προηγούμενη επίσκεψη στις 1.350 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου.

Το σενάριο το οποίο έχει προβάδισμα για την επόμενη εβδομάδα είναι το ανοδικό καθώς η αγορά συμπληρώνει επτά συνεχόμενες εβδομάδας αδυναμίας με σημείο  αναφοράς ως προς την τοπική αντίσταση τις 1.400 μονάδες.

Διαχειριστικά παραμένουμε αγορασμένοι σε υψηλό ποσοστό καθώς η αγορά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά δεκατεσσάρων ετών και οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει δυσμενή  σενάρια και εξελίξεις σε υπερθετικό βαθμό.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.356,24 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,01% και ετήσιες απώλειες 4,08%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 1,05%, ο Mid 30 με πτώση 3,67% ενώ ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 1,41%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: Το Εμπόριο 8,16%, τα Μέσα Ενημέρωσης 7,26%, οι Τηλεπικοινωνίες 5,41% και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 5,33%.

Εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μόλις 4 κλάδοι: Μεταξύ αυτών Τρόφιμα και Ποτά 3,36%, Πρώτες Ύλες 2,54% και Χημικά 0,89%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βωβός (72%), Nutriart (30,77%), Altec (20%), Αttica Συμμετοχών (20%), Spider (20%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (19,57%), Creta Farm (16,37%), Τεχνικές Εκδόσεις (16,13%), Εμπορική Τράπεζα (14,29%) και Ηλεκτρονική Αθηνών (13,64%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεγόπουλος (-26,09%), Euromedica (-25,4%), Ντρουκφάρμπεν (-19,15%), Ακρίτας (-17,86%), Ελφίκο (-17,65%), Unibios (-14,29%), Νεώριον (-13,64%), Ιλυδα (-13,16%), Κορρές (-12,92%) και Βιοτέρ ( -11,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v