Η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου εξαμήνου!

Η αγορά, μετά την κατάκτηση υψηλών εξαμήνου εχθές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση για το ίδιο διάστημα, με ισχυρό τζίρο. Στο επίκεντρο των πωλητών οι τράπεζες, με πτώση 5,19%. Υψηλότατος δανεισμός τίτλων για Alpha.

Η κίνηση η οποία συντελέστηκε από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά της 10ης Ιανουαρίου εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 1354,63 μονάδες (κλείσιμο 10/1) και στην χθεσινή συνεδρίαση της Τετάρτης 9/2 βρέθηκε να απειλεί το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τις 1702,93 μονάδες).

Μοναδικό καύσιμο στις προσδοκίες των “καθυστερημένων” αγοραστών οι προσδοκίες ότι θα βγει κάτι καλό από τις συνόδους Κορυφής του Μαρτίου που θα λύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Καθίσταται ευνόητο ότι αν οι προσδοκίες διαψευστούν η εγχώρια Αγορά θα γυρίσει άτσαλα και όσα χαρτοφυλάκια δεν κινούνται με αυξημένη ταχύτητα θα βρεθούν εγκλωβισμένα και θα περιμένουν το επόμενο ανοδικό κύμα, αν και όποτε έλθει.

Μία πρώτη γεύση σχετικά άτσαλης υποχώρησης και βίαιης κατοχύρωσης κερδών έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, καθώς άρχισαν να εκδηλώνονται κάποιες πρώτες ανησυχίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί και να μην βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των Ηγετών της Ε.Ε. και οι πολύ αισιόδοξες προσδοκίες να μην επαληθευτούν.

Εννοείται ότι τα μηνύματα από την εγχώρια πραγματική οικονομία, όπως και από το μέτωπο της αυξανόμενης ανεργίας (σε υψηλά επταετίας βρέθηκε τον Νοέμβριο) παραμένουν τουλάχιστον γκρίζα.

Εντονότερες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και οι λίγες θετικές εξαιρέσεις, καθώς το ανακυκλούμενο χρήμα συνέχισε να αναζητεί τους επόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές και τους τίτλους που έχουν υποαποδώσει, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου, οι μεγάλες διαφορές απόψεων στους κόλπους της Ε.Ε. σχετικά με το Ταμείο διάσωσης προβληματίζουν τις Αγορές, που φοβούνται τώρα ότι στις έκτακτες συνόδους κορυφής του Μαρτίου δεν θα δοθεί συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Αυτό το τελευταίο φάνηκε σήμερα τόσο στην υποχώρηση του ευρώ, όσο και από το γεγονός ότι τινάχτηκαν ανοδικά τα spread του Ευρωπαϊκού Νότου (στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασαν εκ νέου τις 815 μονάδες βάσης).

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αρκετοί αναλυτές αρχίζουν να δηλώνουν περισσότερο επιφυλακτικοί και σε αρκετές περιπτώσεις συστήνουν στάση αναμονής προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις των Ηγετών της Ε.Ε.

Ήδη σε αρκετά τμήματα ανάλυσης εγχώριων ΑΧΕ αρχίζουν και εξετάζονται τα πρώτα σενάρια πιθανής περαιτέρω διόρθωσης που μπορεί να φέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1620 μονάδες και τον FTSE προς τις 745 μονάδες.

Όμως από εκεί και χαμηλότερα η διόρθωση θα πάρει αυτοτροφοδοτούμενη τάση (είναι γνωστή η “ποιότητα” των αγοραστών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.) και δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς την ζώνη 1550 – 1540 και ο 20αρης προς τις 722 μονάδες.

Εννοείται ότι μία τέτοια διόρθωση ασφαλώς και θα ξεκινούσε από την “ατμομηχανή” της εγχώριας Αγοράς, δηλαδή τους τίτλους του 20αρη και πολύ περισσότερο από τον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -5,19% του Τραπεζικού δείκτη.

Σε αυτό το σημείο ίσως αξίζει αναφοράς ο σημαντικότατος δανεισμός που σημειώθηκε σήμερα για τίτλους της Alpha Bank και πολύ λιγότερο της Eurobank (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στο Χ.Π.Α.).

Επίσης το σημερινό -5,19% του Τραπεζικού δείκτη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μέσα στο 2011 (η μεγαλύτερες απώλειες στην συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου με -6,56%), ενώ το -3,46% είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον Γενικό Δείκτη που έχει συντελεστεί κατά το τελευταίο εξάμηνο (η αμέσως μεγαλύτερη στις 20/8/2010 με απώλειες 3,53%).

Από εκεί και πέρα και για πολλοστή φορά συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από την πραγματική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο 2010 ανήλθε σε 13,9%, έναντι 10,6% το Νοέμβριο 2009 και 13,5% τον Οκτώβριο 2010.

Για τους γνωρίζοντες υψηλή και συνεχώς αυξανόμενη ανεργία σημαίνει αφ΄ ενός μικρότερη παραγωγή και αφ΄ ετέρου σημαντικά μικρότερη φορολογική πίττα, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα έσοδα για το Κράτος που σημαίνει δυσκολία επίτευξης των στόχων του μνημονίου.

Επίσης στο 5,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2011, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (2,4%).

Οι κάτοχοι ομολόγων των υπερχρεωμένων Χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχτούν “haircut” της τάξεως του 30% - 40%, εκτίμησε ο καθηγητής Οικονομικών του Harvard, κ. Kenneth Rogoff, σε συνέντευξή του στη Γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Στην ίδια συνέντευξη, ο καθηγητής Rogoff υποστηρίζει ότι Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να μείνουν εκτός Ευρωζώνης για 10 - 15 χρόνια ώστε να αντιμετωπιστεί η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Για κάποιους παράγοντες της Αγοράς στην σημερινή διόρθωση σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και η αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, όπως και το άνοιγμα της Wall Street σε αρνητικό έδαφος (μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Credit Suisse, Cisco Systems), όμως σε αρκετές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους είχε επιδείξει αξιοπρόσεκτες διαθέσεις θετικής αυτονόμησης.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και ότι οι “αψιμαχίες” της πρώτης ώρας προϊδέαζαν για κάτι ακόμα εντυπωσιακότερο (κατά την πρώτη ώρα συνεδρίαση ο τζίρος ξεπερνούσε τα 45 εκατ.).
Επίσης, οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 89% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλοι οι τίτλοι του 20αρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Eurobank (-9,03% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Ταχ. Ταμιευτήριο (-7,4%) και Alpha Bank (-6,46%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για MIG, Jumbo και του 4% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς.

Με μικρότερες ημερήσιες απώλειες οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1628,19 μονάδες (16.56) και έκλεισε τελικά στις 1632,06 με απώλειες 3,46%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 180 εκατ. από τα οποία τα 23,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Σημαντική διαφοροποίηση προς το χειρότερο από την τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών και 33 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 11,9%.

Μεταξύ των μετοχών που κινήθηκαν “κόντρα στο ρεύμα” και οι Κυριακούλης, Μαθιός, ΔΟΛ. Κρι Κρι, Dionic, Intrakat, Ιντρακόμ κ.λ.π.
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 10ης Ιανουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη ανοδική διόρθωση, μετά την πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί και υπό την έννοια της τεχνικής διόρθωσης, τονίζει ο Δημήτρης Μέξης.

Η άνοδος ανατροφοδοτήθηκε και από την εμφάνιση θετικών προσδοκιών όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου.

Έτσι η Αγορά βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα υπαγόρευε μία τυπική ανοδική διόρθωση.

Για όσους γνωρίζουν την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. η αναβολή άμεσων λύσεων και η παράταση του διαλόγου είναι ο κανόνας, επισημαίνει με σημασία ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ.

Υπό αυτή την έννοια θεωρείται μάλλον δύσκολο οι σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου να οδηγήσουν σε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μέξη, στις προσεχείς συνεδριάσεις η εγχώρια Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει δύο δεδομένα.

Πρώτον τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2010 και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2011 και δεύτερον την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης όσον αφορά την επιτευξιμότητα των στόχων του μνημονίου.

Η σημερινή συνεδρίαση βάζει την Αγορά σε στάδιο σχετικής ταλαιπωρίας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σαν επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο, δείχνει αυτό των έντονων διακυμάνσεων σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

“Η χθεσινή καταγραφή νεότερου φετινού υψηλού εκπλήρωσε πολύ πιο γρήγορα από όσο αναμέναμε τον τεχνικό στόχο της καταγραφής επιπέδων πάνω από τις 1695 μονάδες χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια συσσώρευση τιμών ή ένας σχηματισμός αναμονής.

Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη νέων εισροών οι οποίες έχουν σχηματίσει “πλάτη ρευστότητας” στην Ελληνική αγορά βοηθώντας την υπεραπόδοση τίτλων ακόμα και σε διορθωτικές ημέρες των ξένων αγορών.

Παρόλα αυτά η στάση μας είναι πιο συντηρητική περιορίζοντας το βαθμό έκθεσης μας στην Αγορά στο 60% και εφιστούμε την προσοχή σε ακραία φαινόμενα διακυμάνσεων τα οποία δεν συνάδουν απόλυτα με τις επιχειρηματικές προοπτικές των εταιρειών.

Είναι προτιμότερο να υπάρχει η δυνατότητα επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών ή σε νέες ιδέες που δεν έχουν αποδώσει και μπορούν να δικαιολογήσουν κάποιο σημαντικό ανοδικό περιθώριο”, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ισχυρής υποχώρησης που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισαν με υποτίμηση 0,7%.

Μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια, με πωλήσεις στην αρχή και αγορές στα χαμηλά ημέρας.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11946, τιμή εκκαθάρισης 757,7) κινήθηκαν μεταξύ 755 και 793,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (32000 Εθνική, 910400 Eurobank, 9300 Jumbo, 2165700 Alpha Bank, 8000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6396), Alpha Bank (2720), Πειραιώς (7311), Eurobank (4032), ΟΤΕ (2563), MIG (2917), Κύπρου (971), Ταχ. Ταμιευτήριο (1047), ΔΕΗ (714), Μυτιληναίος (592), ΓΕΚ (239), MPB (3402), Intralot (181), Ιντρακόμ (506), Ελ. Πετρέλαια (138), ΕΧΑΕ (479), ΟΠΑΠ (127), Αγροτική (113), Motor Oil (102).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (467042 τεμ.), Eurobank (201167 τεμ.), Πειραιώς (45342 τεμ.), MPB (750000 τεμ.), MIG (453886 τεμ.), Εθνική (200797 τεμ.), Κύπρου (100000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (13917 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (30700 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (18742412 τεμ.), Eurobank (13352512 τεμ.), Εθνική (8966124 τεμ.), Πειραιώς (28036691 τεμ.), MPB (14740254 τεμ.), Κύπρου (5054668 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 10/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοιχτή Θέση: (877,019) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.26%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: 09 Φεβρουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 10/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS A.E. και ALPHA BANK A.E. A. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias A.E. ISIN: GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2.344.344 μετοχές-CDF. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0.42%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 09/02/2011. B. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA BANK A.E. ISIN: GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2.470.000 μετοχές-CDF. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,46%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 09/02/2011

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v