ΧΑ: Εμπόδιο οι 1700-Ξέσπασμα στα μεσαία

Περνά ο καιρός, η ΕΕ-ΕΚΤ διαβουλεύονται και το Βερολίνο περνά την γραμμή του. Σε κρίσιμο σημείο το ΧΑ καθώς ορισμένοι θα βολεύονταν από μία διόρθωση προς τις 1.650. Κινητικότητα σε μεσαία-μικρά.

Στα υψηλά 6 μηνών το ΧΑ, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αλλά με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να παραμένουν χαμηλότερα των σημείων αναφοράς.

Ανοδος στο νήμα για τον DJIA που παραμένει σε φορά υψηλότερα των 12.100-12.200 μονάδων ενισχύοντας τις εκτιμήσεις όσων ποντάρουν σε προσέγγιση των 12.500 μονάδων.

Όμως υπάρχει ακόμη δρόμος καθώς και στην Ευρώπη οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις οδηγούν σε αμφίσημες εκτιμήσεις. Ούτως ή άλλως εξ΄αρχής το… ποντάρισμα είχε θεωρηθεί σύνθετο, υψηλού κινδύνου και άμεσα σχετιζόμενο με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Εκτίμηση μας παραμένει, πως οι Γερμανοί αργά αλλά μεθοδικά (και μέχρι τώρα αποτελεσματικά) περνούν την γραμμή τους, έχοντας επιβάλλει την αποδοχή των όρων τους από τους ισχυρότερους εταίρους που θεωρείται ότι θα αποτελέσουν τον "πυρήνα των οικονομικά γερών χωρών" αυτού που το Βερολίνο αποκαλεί πλέον "κέντρο".

Παράλληλα διαμορφώνονται οι όροι υποτέλειας προς την περιφέρεια με την Ελλάδα να παραμένει το… πειραματόζωο και ως εκ τούτου το ΧΑ να έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα αυτής της φάσης.

Οι τελευταίες θέσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θα πρέπει να αφήνουν και πολλά περιθώρια για το τι μας περιμένει στα επόμενα χρόνια. Περί τα 15,4 δισ. ευρώ στην 4ετία, με διαλυμένους τους φορο-μηχανισμούς, με την ασυδοσία των μεγαλόσχημων να προκαλεί καθημερινά και την ατιμωρησία όσων κυρίως ευθύνονται για την κατάσταση ουδείς εχέφρων και στοιχειωδώς οικονομικά καταρτισμένος δεν μπορεί να… κοιμάται ήσυχος.

Όμως οι αγορές δεν λειτουργούν ούτε με το συναίσθημα ούτε με χαρακτηριστικά ανθρωπισμού, καταγράφουν ψυχρά και ουδέτερα τα επερχόμενα, τις κινήσεις των ισχυρών και των insiders. Το έξυπνο χρήμα ακολουθεί την λογική, που θέλει τους ισχυρούς να βγαίνουν ισχυρότεροι από τις κρίσεις και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στο… ταμπλό.

Οι αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές συγκεκριμένων ομίλων σε ακριβώς αυτό παραπέμπουν, στην επικέντρωση του κεφαλαίου σε αυτούς που θα ενισχυθούν από αυτή την κατάσταση. Και δεν χρειάζεται δα και πολύ προσπάθεια για να υποθέσουμε ποιοι θα ευνοηθούν λόγου χάρη στις τηλεπικοινωνίες, στον τζόγο, τις κατασκευές, την ενέργεια, στην συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος.

Εκτίμηση, που μας κρατά εντός παιδιάς μεσοπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα όμως παρατηρούμε πως ενώ για βασικούς δείκτες σημειώνονται υψηλές τιμές 6μηνου, ο τραπεζικός υποαποδίδει. Καταγράφεται η υπεραπόδοση του ΟΤΕ (από τα πλέον προσφιλή στοιχήματα για φέτος), η αντίδραση της ΔΕΗ, η ενίσχυση του Μυτιληναίου, του Ελλάκτορα, της Motor Oil, του ΟΠΑΠ και άλλων από αυτή την κατηγορία.

Τα πονταρίσματα σε Πειραιώς και Marfin Popular (αμφότερες με υψηλούς τζίρους και α.μ.κ) την υπεραντίδραση μετοχών όπως Fourlis, ΟΛΠ (13.949 μετοχές), ΓΕΚ/Τέρνα (με 219.133 μτχ), των ΕΧΑΕ (με 1.306.087 μτχ), της Ιντραλότ, της Alapis, της Forthnet, του Υγεία.

Αλλά και λίγο χαμηλότερα το… ξέσπασμα πλειάδας τίτλων, που παραπέμπει ευθέως στην ενεργότερη παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, χρηματιστηριακών, μετόχων σε μία προσπάθεια να εξορθολογισθούν οι απαξιωμένες αποτιμήσεις των εταιρειών τους.

Και από την άποψη αυτή το γεγονός, πως ο ΓΔ δεν υπερέβη (σε κλείσιμο) τις 1.700 και ο FΤ 20 τις 800 μονάδες δεν θα πρέπει να… λύπησε ιδιαίτερα, καθώς μόνο από τον Small Cap για 14 μετοχές το ποσοστό αντίδρασης ήταν από 5% και πάνω.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v