Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η "αποτίμηση" μετά τη ΔΕΘ

Ενδιαφέρουσα θα είναι η πρώτη μετά-ΔΕΘ συνεδρίαση με το ΧΑ στην περιοχή των 1.588 και την Εθνική στα €9,40. Η αγορά και στον ρυθμό παρουσίασης της ελληνικής οικονομίας και των σχεδίων της Εθνικής σε ξένους θεσμικούς.

Η Εθνική κρατά το "κλειδί" της τάσης, με ενθαρρυντικότερη ένδειξη την έξοδο βασικών δεικτών από το βραχυ-μεσοπρόθεσμα καθοδικό κανάλι. Στα συν η… πετρελαική στήριξη στην Wall λόγω εκτιμήσεων για αυξημένη ζήτηση το 2010.

Η πρώτη… μετά-ΔΕΘ συνεδρίαση ξεκινά με το ΧΑ από τις 1.588,3 για τον Γενικό Δείκτη, από τις 773,6 μονάδες για τον FΤ 20, την περιοχή 1.676 για τις τράπεζες με την Εθνική στα 9,40 ευρώ.

Σε τροχιά διόρθωσης η τραπεζική μετοχή, από την τοπική κορυφή των 11,22 ευρώ (στις 6/9) σε μία λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη υποχώρηση, όπως άλλωστε είχε σημειωθεί και στις δύο προηγούμενες φάσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Με απώλειες 20 έως 32% όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) φθάνοντας ήδη το σχεδόν 12% σε διάστημα επτά ημερών. Λειτουργούν όμως ως αντίβαρο οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank (στα 5,18 και 5,45 ευρώ αντίστοιχα) και τίτλοι επιμέρους εταιρειών του 20άρη.

Ο ΟΤΕ, στα 5,98 ευρώ, είναι ένας από τους υποστηρικτικούς τίτλους με την αγορά να προεξοφλεί πως το οικονομικό επιτελείο αργά ή γρήγορα θα… ενδώσει στην ασφυκτική πίεση της Deutsche Telekom και θα εκχωρήσει και άλλο ποσοστό στους μεγαλομετόχους, που ελέγχουν εμφανώς το 30% του Οργανισμού.

Ο Μυτιληναίος στα 4,59 ευρώ έχει επίσης ενισχυθεί- σε διάστημα επτά ημερών- ενώ Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια συμπληρώνουν την 5άδα των μετοχών του Ftse20 με εμφανή βραχυπρόθεσμη φορά.

Το ενδιαφέρον είναι επίσης, πως το ΧΑ ξαναβρίσκει την τεχνικότητα του τις τελευταίες ημέρες κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους με την προσέγγιση και του φίλου Στέφανου (deiktes.com) ο οποίος παρατηρεί ότι "… η κίνηση που ακολουθεί δεν έχει τα χαρακτηριστικά μίας προωθητικής κίνησης αλλά ωστόσο διατηρεί την ανοδική της τάση καταγράφοντας τρεις υψηλότερους πυθμένες κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Με τις τιμές να βρίσκονται τώρα ανάμεσα σε μία χαμηλότερη κορυφή και ένα υψηλότερο πυθμένα αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να παραμείνει ανέπαφη η ανοδική γραμμή τάσης ώστε να διατηρηθεί το momentum για κίνηση προς το μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης των 1800 μονάδων.

Διαφορετικά, η διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης θα ανοίξει το δρόμο για ένα νέο καθοδικό σκέλος προς τον πυθμένα των 1414 μονάδων". Το πιθανότερο είναι, πως οι τράπεζες και τα επιμέρους θα καθορίσουν την τάση, με την Εθνική να έχει υποχωρήσει κοντά σε σημαντική στήριξη και να "κρύβει" την προοπτική αντίδρασης, από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Επιπρόσθετα το παρασκήνιο στις τράπεζες, οι εξελίξεις στον κλάδο, οι επιχειρηματικές πιέσεις αλλά και οι νέες συμμαχίες, οι αλλαγές στην… κυβερνητική "γεωγραφία" (σ.σ και τυπικά σε ρόλο πρωθυπουργικού συμβούλου ο Λ. Παπαδήμος- σχετικά και στον Εκη της 3/9 για το… πως περνούν στοιχεία της φιλοσοφίας Παπαδήμου στην επόμενη δέσμη μέτρων…).

Αλλωστε στη συνέχεια μένει να αποτιμηθεί το όποιο αποτέλεσμα από την παρουσίαση της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο κυρίως όμως ο κύκλος δύο παρουσιάσεων της ελληνικής οικονομίας από το οικονομικό επιτελείο μέχρι το πρώτο 10-15νθήμερο Οκτωβρίου και βεβαίως η αυτόνομη παρουσίαση του ομίλου της Εθνικής σε ξένους διαχειριστές και θεσμικούς.

Με την Goldman Sachs, Credit Suisse αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεταξύ των αναδόχων της Εθνικής.

Πρακτικά άμεσα μένει να μετρηθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για "περαίωση και ελαφρύνσεις φόρων σε επιχειρήσεις" εάν δηλαδή μπορεί ανάλογα μέτρα να αγγίξουν και την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v