Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Εθνική κρατά το "κλειδί" της τάσης...

Κερδίζει χρόνο το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες και καύσιμο τα διάφορα σενάρια προεξόφλησης, αλλά ο βασικός καταλύτης της τάσης στην αγορά δεν είναι άλλος από την Εθνική. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Σε καθοδικό κανάλι μεσο-μακροπρόθεσμα το ΧΑ αλλά με ενεργή την αντίδραση από τα χαμηλά των 1.383 μονάδων, βραχυπρόθεσμα. Με αιχμή τις τράπεζες και…καύσιμο τα διάφορα σενάρια προεξόφλησης το χρηματιστήριο Αθηνών κερδίζει απλά χρόνο, δίνοντας βραχύβιες ευκαιρίες για την αποκόμιση υπεραξιών.

Λεπτομερώς τα της χθεσινής συνεδρίασης αναφέρονται αναλυτικά από τον Θανάση Σταυρόπουλο, ενώ στην αγορά περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής από το επενδυτικό διήμερο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Ρυθμιστής ενδέχεται να αποβεί και η πρώτη- επιτέλους- εξωστρεφής προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει την ελληνική οικονομία στις αγορές σε δύο φάσεις μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται- κατά την εκτίμηση μας- η αυτόνομη παρουσίαση της Εθνικής σε ξένους διαχειριστές και ισχυρότατους παίκτες.

Πρακτικά η περίοδος της ανοδικής αντίδρασης φτάνει πλέον τους δύο μήνες και κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών μπορεί να έχει συνέχεια, υπό προϋποθέσεις. Αυτές παραμένουν το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, η κινητικότητα σε κλάδους αιχμής στην εγχώριο αγορά και κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις-καταλύτες για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιδράσει προς την πρώτη ισχυρή αντίσταση των 1.680 και σε δεύτερη φάση των 1.820 μονάδων.

Επίπεδα τιμών, που αντιστοιχούν με την προοπτική κίνησης του Ftse20 έως τις 920-980 μονάδες το πολύ. Πρόκειται όμως πάντα για μία ανοδική αντίδραση μέσα σε έναν ευρύτερο πτωτικό κύκλο καθώς η οικονομική κατάσταση βαραίνει επικίνδυνα για τομείς δραστηριότητας και επιχειρήσεις.

Κατά την εκτίμηση των αναλυτών η βραχυπρόθεσμη φορά (για ΓΔ και 20άρη) θα αποσαφηνισθεί άμεσα, θα εξαρτηθεί δε από το ενδεχόμενο δυναμικής (πειστικής) διάσπασης των 820 μονάδων. Κάτι, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την βοήθεια των τραπεζών και δευτερευόντως δεικτοβαρών μετοχών του Ftse20 (Coca Cola/ 3 E, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).

Εάν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις το ΧΑ δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.520-1.580 μονάδων (και ο Ftse20 των 740 μονάδων) τότε ο ανοδικός σχηματισμός των δύο τελευταίων μηνών μπορεί να έχει συνέχεια. Η διάρκεια του εξαρτάται από τις εξελίξεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου η Εθνική «κρατά το κλειδί» για τη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς στη μετοχή της Εθνικής επιχειρείται η δημιουργία «σχηματισμού αναστροφής» (με βάση τα 9,14 ευρώ) προκειμένου να διασπασθεί ανοδικά το καθοδικό χάσμα (gap) που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της 8/9 και τοποθετείται στο εύρος των 9,1-9,4 ευρώ.

Εάν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις φανεί πως δεν απειλείται η ευρύτερη περιοχή των 700 (έως 680) μονάδων τότε η συνέχεια προοιωνίζεται ευνοϊκή για τους αγοραστές. Κάτι, που αποτυπώνεται σε μεγάλο μέρος των θέσεων «αγοράς» , που παραμένουν ανοιχτές στην αγορά Παραγώγων. Σημειωτέον, πως η ευρύτερη περιοχή των 700 (έως 680) μονάδες υπολογίζεται ως μακροπρόθεσμη στήριξη (11ετίας) και μέχρι τώρα έχει δοκιμασθεί τρεις φορές. Μία τον Μάρτιο του 2003, δεύτερη τον Μάρτιο του 2009 και τρίτη πριν από περίπου δύο μήνες.

Μέχρι νεοτέρας τα διαδοχικά χαμηλά στις αρχές Ιουλίου (τέσσερεις τοπικοί πυθμένες στις 684,9, τις 681,2, τις 688,8 και τις 702,5 μονάδες στο 4ήμερο 2-7/7) φέρεται να λειτουργούν σαν ένα πολύ ισχυρό φίλτρο για τον 20άρη. Αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη έχουν σημειωθεί μεταξύ 1.451-1.504 μονάδων δηλαδή σε απόσταση 4-5% από τα «πολυετή ελάχιστα», που μέχρι τώρα θεωρούνται έσχατη γραμμή άμυνας για την αγορά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ασφυκτικό και πιεστικό, από κάθε πλευρά θα πρέπει σταδιακά να διαφοροποιηθούν εκείνοι οι παίκτες, που μπορούν να ακολουθήσουν επιθετικότερη πολιτική, να βγουν προς τα έξω. Το τι η Εθνική επιχειρεί να (ξανά)βγει στις αγορές (όπως το επιχειρεί, για όποιους λόγους και το επισπεύδει και άσχετα των όποιων ενστάσεων) είναι ένα γεγονός που-κατά την εκτίμηση μας- κακώς περνά σε δεύτερη μοίρα. Το, ότι μέχρι πρότινος άσπονδοι ανταγωνιστές υποχρεώνονται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν πως θα αντιμετωπίσουν τα χειρότερα που έρχονται κακώς δεν συνεκτιμάται σοβαρά.

Εν κατακλείδι θα επαναλάβουμε την πάγια εκτίμηση μας, πως αυτή η (άνωθεν και πιεστικότατη) αναδιάρθρωση της οικονομίας, της κοινωνίας δεν μπορεί να έχει μόνο…ηττημένους.

---

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας μονοπώλησε το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε. Πέρα από την χρήση των κεφαλαίων η διαδικασία της αύξησης αναμένεται να «ταλαιπωρήσει» την αγορά καθώς η άντληση των κεφαλαίων σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και ο πληθωρισμός των χαρτιών που θα εκδοθούν θα αυξήσουν την μεταβλητότητα και την ευαισθησία της αγοράς.

Η αγορά έχει μπει από την Τρίτη σε μια νέα φάση από την οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες για να εξέλθει. Σε αυτή την φάση ο τραπεζικό κλάδος θα είναι το επίκεντρο των εξελίξεων αφού πέρα από την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας και της Τρ. Κύπρου η φημολογία στον τραπεζικό κλάδο ενισχύεται καθημερινά με νέα σενάρια και υποθέσεις που εμπλέκουν σχεδόν το σύνολο των εταιριών.

Φαίνεται ότι οι ισορροπίες έχουν μπει στην τελική φάση και οι πόλοι που δημιουργούνται θα έχουν σημαντικά αυξημένο ειδικό βάρος και μέγεθος σε σχέση με το χθες. Από την ζύμωση αυτή θα έχει ενδιαφέρον και το ποιοτικό κομμάτι των προσεγγίσεων και το οποίο αφορά περισσότερο κουλτούρες και φιλοσοφίες διοίκησης οι οποίες αναγκαστικά θα μπουν σε μία κοινή συνιστώσα.

Πέρα από τις προεκτάσεις πάντως των deals η ψυχολογία της αγοράς έχει αλλάξει και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση κάποιου γεγονότος αρχίζει να φθείρει τις αποτιμήσεις και να αφαιρεί το όποιο υπερτιμήμα είχε ενσωματωθεί στην τιμή. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε το σήμα αγορών που είχε ενεργοποιήσει μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών κινούμενος οριακά στην ζώνη του φίλτρου επιβεβαίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν εντός της επόμενης συνεδρίασης δεν υπάρξει επιστροφή πάνω από τις 1.630 μονάδες η αγορά θα μπει και βραχυπρόθεσμα σε πτωτική πορεία η οποία έχει σαν πρώτο στόχο την περιοχή των προηγούμενων χαμηλών στις 1.400 μονάδες. Ωστόσο το παρελθόν δείχνει ότι όσο μια βάση ή μια κορυφή «χτυπιέται» τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες διάσπασης της.

Στο ενδεχόμενο επομένως της διολίσθησης προς την περιοχή των 1.400 μονάδων είναι αρκετά πιθανό η αγορά να «γράψει» νεότερο χαμηλό από τις 1.383 μονάδες της 6ης Ιουνίου, διαδικασία η οποία επί του παρόντος φαίνεται ότι θα είναι αργή και με σκαλοπάτια για μικρά ανοδικά διαλείμματα. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες τιμών ενώ η ζώνη των 1.680 μονάδων αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά αντίστασης καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται ικανός με την υπάρχουσα δυναμική των συναλλαγών (100 εκ. ευρώ) να διασπάσει την εν λόγω περιοχή.

Αν και η αποτίμηση της αγοράς παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η περίοδος που ξεκινά θα έχε αυξημένη μεταβλητότητα από την οποία θα προκύψουν ακόμα πιο ελκυστικές αποτιμήσεις. Ως εκ τούτου η ύπαρξη αυξημένης ρευστότητας στο χαρτοφυλάκιο εκτιμούμε ότι αποτελεί την βέλτιστη τακτική έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκέντρωσης των κεφαλαίων ενώ σε ότι αφορά την επιλογή μετοχών θα επικεντρωνόμασταν σε όσο το δυνατό συντηρητικές επιλογές οι οποίες έδειξαν ένα θετικό πρόσωπο στα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε μετοχές, δείκτες και εμπορεύματα στα κυριότερα τα Δυτικά χρηματιστήρια".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.588,33 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 4,13%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 27,68%. Ο FT 20 υποχώρησε 5,12%, ο Mid 40 χαμηλότερα 2,59% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 1,9%.

Από τους επιμέρους κλάδους, αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (3,1%), λόγω ΟΤΕ, ενώ οριακά υψηλότερα βρέθηκε ο κλάδος Ταξιδιών και Αναψυχής.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες (-7,48%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-7,63%), τα μέσα ενημέρωσης (-7,19%) και ο κλάδος της υγείας (-7,66%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (70%), Κούμπας Συμμετοχών (33,33%), Κλωνατέξ (16,67%), Κορδέλλου (16,28%), Τεχνική Ολυμπιακή (14,47%), Νεώριον (14,10%), Info Quest (13,08%), Σέλμαν (12,82%), Μαθιός Πυρίμαχα (11,11%), ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική (10%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Avenir (43,94%), Αττι-Κατ (-37,93%), Βιοτέρ (-30,19%), Εδραση – Ψαλλίδας (-22,22%), Ατλάντικ (-21,74%), Ridenco (-20%), Ντρουκφάρμπεν (-18,18%), Epsilon Net (-18,18%), Elbisco (-17,39) και Δρομέας ( -16,67%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v