Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιάμιση και… η σημερινή

Ακόμη μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα περιμένουν παράγοντες της αγοράς. Το χθεσινό αρνητικό… ρεκόρ τζίρου δεν «απαγορεύει» κινήσεις τακτικής της τελευταίας στιγμής, εν όψει του Ιανουαρίου.

Για τη συνεδρίαση με τον «δεύτερο χειρότερο τζίρο για το 2009» αναφέρονταν στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για χαμηλότατου κόστους συντήρηση δυνάμεων κάνουν λόγο παράγοντες του ΧΑ.

Αυτό που θα συνεχίσουμε να μετράμε είναι η βεβαιότητα, πως έστω και έτσι αποφεύγεται- και όπως όλα δείχνουν θα αποφευχθεί εν τέλει- η καταγραφή νέων χαμηλών (χαμηλότερων από τους τελευταίους πυθμένες). Με την τάση να διατηρείται ενεργή καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.208 μονάδες και ο FTSE 20 στις 1.136 μονάδες δηλαδή σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από τις πρώτες σοβαρές στηρίξεις το «κλείσιμο» του Δεκεμβρίου ενδέχεται να προοιωνίζεται μία «καλή αρχή για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του Ιανουαρίου».

Αυτή η αίσθηση μας μεταφέρεται όλες αυτές τις ημέρες, από παίκτες και παράγοντες οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν ουκ ολίγες φορές από την αρχή του δύσκολου 2008 μέχρι και την τελευταία διόρθωση του ΧΑ.

Οι συναλλαγές, που πραγματοποιούνται σε στενά εύρη τόσο στον 20άρη, όσο και σε επιμέρους μετοχές του παραπέμπουν περισσότερο σε συσσώρευση δυνάμεων και μεθοδικό μάζεμα σε εισηγμένες και μεμονωμένους κλάδους.

Οι κινήσεις που επιχειρούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και σε τιμές όχι χαμηλότερα των 16,9 ευρώ σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και για άλλους τραπεζικούς τίτλους, ενώ προετοιμασία δυνάμεων παρατηρείται και σε μετοχές του FTSE 20 και επιλεγμένα από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ο Ιανουάριος εκτιμάται πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και…πονηρός μήνας, θα είναι η περίοδος όπου θα δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής για ουσιώδεις εξελίξεις (από την αγορά ομολόγων, μέχρι την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της COSCO στην Αθήνα) με πλούσιο παρασκήνιο.

Στον πρώτο μήνα εκτιμάται, πως θα φανούν ουσιαστικά δείγματα γραφής ικανά για το χειρότερο είτε για το καλύτερο. Και από αυτή την άποψη ένα περιορισμένης έκτασης…ποντάρισμα πιθανότατα να μην βλάπτει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v