Alpha και φορολογικά κρίνουν το "παιχνίδι"

Η α.μ.κ της Alpha και το κλίμα προεξόφλησης, που λογικά καλλιεργείται στην αγορά είναι το ένα κλειδί της τάσης. Το δεύτερο -εξίσου σημαντικό- τα σχέδια για πιθανή επιβολή έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Και μετά την AlphaBank τι…στις τράπεζες θέτει το καίριο ερώτημα ο Στέφανος Κοτζαμάνης σε σχετικό θέμα.

Αυτό σε μία συγκυρία, που οι διεθνείς αγορές εδώ και καιρό σε φάση "σχηματισμού κορυφής" δίνουν σήμα για περιορισμένης έκτασης διόρθωση με ισχυρή μερίδα αναλυτών να εκτιμά, πως οι αγορές "χρωστούν" ακόμη μία τελευταία ανοδική φάση.

Σε αυτή την τεχνικά λεπτή συγκυρία και για το ΧΑ η Εμπορική χρηματιστηριακή θεωρεί σημείο κλειδί την στήριξη των 2.830 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Σήμερα ο ΓΔ ξεκινά από αυτή την περιοχή και ο Ftse20 από τις 1.517,8 μονάδες.

Θεωρητικά ο 20άρης έχει περιθώριο υποχώρησης έως τις 1.480-1.490 μονάδες χωρίς να ακυρώνεται ο τελευταίος ανοδικός κυματισμός, που ξεκίνησε από τη μεθεπόμενη των εκλογών, στις 6 Οκτωβρίου.

Όμως η Alpha Bank τελικά προχωρά στην αναμενόμενη εδώ και καιρό αύξηση κεφαλαίου (και μάλιστα γενναία) επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα (σ.σ. της εφημερίδας Αξία) και "ομολογώντας" επί της ουσίας όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους η αγορά προεξοφλούσε στη συνέχεια την κίνηση της τράπεζας.

Ο Dr Money έχει την δική του προσέγγιση για τον "Κωστόπουλο, το κράτος και το πράσινο φως" ωστόσο η αγορά "βυθίστηκε" εντονότερα την Παρασκευή λόγω διαρροών για σχέδια φορολόγησης των κερδοφόρων επιχειρήσεων, μέσα στο ΄09. Και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς οι επιχειρήσεις, εν προκειμένω οι εισηγμένες έχουν καταβάλλει έκτακτη εισφορά της τάξης του 10% μέσα στο χρόνο και σε μία περίοδο, που τα μεγέθη τους από τρίμηνο σε τρίμηνο δεν παραπέμπουν σε έξοδο από την στενωπό.

Οι πωλήσεις της 16/10 αλλά και αυτές, που είχαν προηγηθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας (για σχεδόν παραπλήσια αφορμή) έγιναν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια και διαχειριστές, που είχαν ποντάρει στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Πωλητές θα παραμείνουν όσο η κυβερνητική πλευρά δεν αποσαφηνίζει άμεσα τις προθέσεις της για το "μεγάλο κεφάλαιο" τα "κέρδη κυρίως όμως τον ρόλο των τραπεζών" στην εγχώριο αγορά, τους όρους του παιχνιδιού.

Αυτό ενδέχεται να κρατήσει ενεργές εντολές πώλησης σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών, που εκτιμάται ότι θα πιεστούν από το ενδεχόμενο επιβολής "έκτακτης εισφοράς" παρά το ότι ισχυροί παίκτες (Fidelity, JP Morgan ) βγαίνουν αγοραστές σε συγκεκριμένους τίτλους του 20άρη. Το αν ο συγκεκριμένος ξένος, που μαζεύει μεθοδικά μετοχές του ΟΤΕ, φτάσει το 5% που φημολογείται στην αγορά τότε θα μένει να δούμε για ποιόν ακριβώς λόγο γίνεται αυτή η κίνηση.

Όμως μετά την επισημοποίηση της Alpha Bank για την γενναία α.μ.κ η βουτιά κατά 6,4% στα 13,10 ευρώ θα πρέπει λογικά να έχει συνέχεια για να "πιαστεί" η τιμή, που θα κολλάει με την σχετική διαδικασία.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως είχε προηγηθεί ένα (σχεδόν) σερί 8 Χ8 από τα χαμηλά των 11,97 ευρώ στις 5 Οκτωβρίου. Αυτό λογικά θα αποτυπωθεί και στην πορεία του κλαδικού δείκτη, που μετρά θετική απόδοση 5,2% (σε διάστημα επτά ημερών) και παρά την διόρθωση της Παρασκευής στις 3.836 (-3,4%) έχει υπόλοιπο υποχώρησης έως τις 3.794,2 μονάδες.

Κλειδί λοιπόν η Alpha Bank αλλά και εκείνες οι τράπεζες για τις οποίες φημολογείται πως αργά ή αργότερα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Alpha Bank (βεβαίως έχει προηγηθεί πολύ έγκαιρα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας) και η εκτίμηση για το εύρος της διόρθωσης.

Όμως εάν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν μεταβληθεί δραματικά και φανεί πως μετά την διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να ακολουθήσει ο τελευταίος ανοδικός κυματισμός τότε οι χαμηλότερες τιμές που προεξοφλείται ότι θα διαμορφωθούν στις τράπεζες θα είναι αφορμή επανατοποθετήσεων, εν όψει τις τελικής αντίδρασης των αγορών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v