Με κεκτημένη ταχύτητα και το βλέμμα στις κάλπες

Χωρίς ξεκάθαρο σήμα κατοχύρωσης θέσεων συνεχίζει ανοδικά η Σοφοκλέους, μπαίνοντας στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Ώθηση και από το Roadshow στο Λονδίνο. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με κεκτημένη ταχύτητα εισέρχεται το ΧΑ στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Βαίνει λοιπόν προς ολοκλήρωση ένας κύκλος, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 2.509 μονάδων την 1/9 με τα…πονταρίσματα να δίνουν και να παίρνουν κυρίως με ορίζοντα την 4η Οκτωβρίου και γνώμονα τις πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις.

Το γεγονός, πως ένας μήνας όχι και τόσο φιλικός -όπως συνήθως είναι ο Σεπτέμβριος- μία κρίσιμη εβδομάδα -με καταγραφή κορυφών για τράπεζες και Ftse20- και μια συνεδρίαση "πονηρή" όπως η χθεσινή έφεραν το ΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί χρήσιμη παράμετρο για την άμεση συνέχεια.

Επιπρόσθετα το ότι Γενικός Δείκτης και 20άρης επέτυχαν να μην διορθώσουν- σε μία συγκυρία που διαμορφώνονται σχηματισμοί κορύφωσης αλλαχού (S&P 500) ενδέχεται να φανεί χρήσιμο για την επόμενη εβδομάδα. Από τεχνικής πλευράς για τον FT20 "άντεξε" η στήριξη των 1.353 μονάδων με τον δείκτη να γράφει δύο "χαμηλά" στις 1.358 και 1.368,9 μονάδες (στις 24-25 αντίστοιχα).

Ωστόσο δεν διασπάστηκε ανοδικά η κορυφή των 1.400 μον. της 24/9 με την αγορά να… σκοντάφτει στις 1.390,9 μονάδες στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Πρακτικά οι ενδείξεις αν και κλίνουν ελαφρώς προς το σενάριο της διόρθωσης, δεν έδωσαν ούτε στα… δύσκολα της 24/9 ξεκάθαρο σήμα συνολικής κατοχύρωσης θέσεων.

Αυτό, κατά την εκτίμηση κορυφαίων χρηματιστηριακών παραγόντων, δικαιολογεί τη μεικτή διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς αρκετοί προχώρησαν σε μερική κατοχύρωση υπεραξιών, ενώ άλλοι έμειναν εντός παιδιάς.

Το πού μπορεί να ποντάρουν οι πρώτοι παρά στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας φαίνεται λογικό. Όμως το ότι οι δεύτεροι δείχνουν να αναλαμβάνουν το ρίσκο να μείνουν στο παιχνίδι προεξοφλώντας κυρίως τις εξελίξεις από την επαύριο των εκλογών και των όσων θα μπορούσαν να σηματοδοτηθούν σε επί μέρους κλάδους.

Αυτή η ομάδα παιχτών εκτιμά, πως την επόμενη εβδομάδα που συμπίπτει η εκδήλωση του ΧΑ στο Λονδίνο με την παρουσίαση ελληνικών επιχειρήσεων πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν προγράμματα αγορών για λογαριασμό ξένων διαχειριστών.

Παράλληλα σε αυτή τη συγκυρία φαίνεται, πως οι ειδήσεις (και οι φήμες) οι επιχειρηματικές κινήσεις αποτυπώνονται στο…ταμπλώ. Τόσο η συμφωνία Motor Oil- Shell όσο και η ανακοίνωση των μεγεθών της Jumbo είχαν και χρηματιστηριακό αποτέλεσμα.

Μετοχές εταιρειών όπως Motor Oil, Cyclon αλλά και Πετρόπουλος, Ελληνικά Πετρέλαια Revoil, Ελινόιλ ενισχύθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής δημιουργώντας καλό κλίμα. Όπως επίσης η ανταπόκριση εισηγμένων σε "καλά νέα" με την Jumbo να αντιδρά έως τα 9,25 ευρώ (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ) με την Deutsche Bank να συστήνει από τις 21/9 "αγορά" και να δίνει τιμή-στόχο τα 11 ευρώ.

Ομοίως στην περίπτωση της Marfin Popular να κερδίζει σημαντικό έδαφος μετά και τη νέα θετική ανάλυση-αυτή τη φορά- της Citigroup- με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές και με τον όμιλο να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον "τραπεζικό κλάδο" τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζεται το "χτίσιμο θέσεων" σε μετοχές ομίλων υποδομών-ενέργειας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα-Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ κ.α. ) επιχειρήσεις όπως η Coca Cola 3E αλλά και σε ορισμένες ακόμη από τη μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Εν κατακλείδι είμαστε…αναγκασμένοι να μείνουμε "εντός παιδιάς" αν και με μειωμένες θέσεις και περισσότερη ρευστότητα.

Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα φανεί πως…κερδοσκοπικά κεφάλαια εισέρχονται στο ΧΑ για να ποντάρουν στις εκλογές τότε το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 1.400 μονάδων συγκεντρώνει πιθανότητες.

Εχουμε όμως στα υπόψη μας και το ενδεχόμενο μίας νέας δοκιμασίας με τις 1.353 μονάδες να παραμένουν σημείο αναφοράς-συναγερμού. Και βλέπουμε με…ορίζοντα την Κυριακή 4 η Οκτωβρίου και τις πρώτες 2-3 συνεδριάσεις, που θα ακολουθήσουν.

Μέχρι τότε βλέπουμε και καλό μας Σαββατοκύριακο.

-----

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Τα νέα υψηλά έτους είναι γεγονός για το Γενικό ?είκτη και όσο και αν η δύσκολη εγχώρια συγκυρία ρίχνει την σκιά της στην αγορά οι εµπλεκόµενοι δείχνουν να κινούνται µε γνώµονα άλλες µεταβλητές, επεκτείνοντας το ράλι του Γενικού ?είκτη.

Η δύσκολη κατάσταση στον ασφαλιστικό κλάδο, η πρωτοφανής διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών και η εκλογική αβεβαιότητα έχουν αγνοηθεί ως γεγονότα µπροστά στην τάση των ξένων αγορών και την θετική ροή νέων από µακροοικονοµικά στοιχεία και δηλώσεις παραγόντων της αγοράς.

Θα µπορούσε να υποστηριχθεί ότι λίγο εώς πολύ το εγχώριο περιβάλλον είναι δεδοµένο και ότι
όλοι οι αρνητικοί καταλύτες είναι «µέσα στις τιµές» αφού η αγορά φαίνεται να αντιµετωπίζει τις εισηγµένες σαν ένα κλειστό κύκλωµα που δεν δέχεται επιρροές από άλλους παράγοντες.

Επιπλέον η αγορά «ελπίζει» ότι η ταχύτητα της ανάκαµψης που παρατηρείται διεθνώς θα προλάβει άλλα παθογενή φαινόµενα πριµοδοτώντας τους επιζήσαντες της κρίσης και ειδικά όσους έχουν ισχυρότερα επιχειρηµατικά ερείσµατα λόγω αντικειµένου (πράσινη ανάπτυξη, τεχνολογία, υποδοµές, δεσπόζουσα θέση στην αγορά).

Το µόνο ίσως που θα µπορούσε να έχει µια θετική προβολή από τα εγχώρια νέα στην αγορά µετοχών είναι η αύξηση του ρυθµού χορηγήσεων από τις τράπεζες σε σχέση µε το ξεκίνηµα της χρονιάς. Ακόµα και αυτό το στοιχείο ωστόσο είναι πολύ λίγο για να υποστηρίξει αποτιµήσεις που προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ και µια εκτιµώµενη κερδοφορία που µε δυσκολία θα ξεπεράσει φέτος τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης µε τα διαδοχικά νέα υψηλά «έπεισε» και τον MACD να δώσει σήµα αγοράς συντηρώντας όλα τα προηγούµενα βραχυπρόθεσµα και µεσοπρόθεσµα σήµατα αγορών.

Το κανάλι τάσης διατηρείται ανέπαφο και πλέον η διαφορά ασφαλείας από την γραµµή τάσης έχει µετατοπίσει χρονικά την στήριξη στην περιοχή των 2.460 µονάδων. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιµηµένες ζώνες τιµών µε σαφείς καθοδικές αποκλίσεις οι οποίες επιµένουν για τρίτη συνεχόµενη εβδοµάδα.

Το momentum της αγοράς παραµένει ισχυρό και οι τζίροι επέστρεψαν στις δυνατές συνεδριάσεις πάνω από τα 300 εκ. ευρώ διευκολύνοντας αναδιαρθρώσεις κερδισµένων θέσεων χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.

Προς τα πάνω η αγορά βλέπει τις 2.800 µονάδες έχοντας σπάσει την συσσώρευση του τελευταίου διµήνου συνεχίζοντας ένα εντυπωσιακό σερί καταγραφής νέων υψηλών. Η επιτάχυνση της κίνησης µετά την ανοδική εκτόνωση ήταν µάλλον αναµενόµενη, όπως αναµενόµενη είναι και η αύξηση της µεταβλητότητας αφού η αγορά παραµένει αδιόρθωτη και τα κέρδη σε µετοχές και δείκτες είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Στα τρέχοντα επίπεδα η αγορά µε βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι υπερτιµηµένη θεµελιωδώς αλλά και τεχνικά. Μετά από ένα ράλι έξι µηνών οι πιθανότητες κάποιας απότοµης
διορθωτικής κίνησης είναι αυξηµένες και όσο και αν η αγορά καθηµερινά ανακαλύπτει νέους πρωταγωνιστές που απλώς αναστέλλουν την διάθεση διόρθωσης η νοµοτελειακή στιγµή θα έρθει από κάποιο γεγονός ή αφορµή, το οποίο ενδεχοµένως να είναι κατώτερο των διακυµάνσεων που θα δηµιουργήσει.

«Η ωραία ατµόσφαιρα» που επικρατεί στο Χρηµατιστήριο της Αθήνας έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.611,56 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 2,20%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 46,18%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 3.09%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 1.22%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0.53% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών με άνοδο 5,17%, των Ασφαλειών ενισχύθηκε κατά 4,49% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Χημικών (4,16%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα ο κλάδος της Υγείας (6,55%), των Μέσων Ενημέρωσης (-5,75%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,57%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Άλφα Γκρίσιν (ΚΟ) ( 25,58%), Cyclon (23.46%), Marfin Popular Bank (16,54%), Τράπεζα Ελλάδος (12,99%), Jumbo(12,35%), Δομική Κρήτης (12,10%), Lamda Development (10,66%), Εμπορική Τράπεζα (10,46%), Τεξαπρέτ (10%) και S&B Βιομηχ. Ορυκτά (9,98%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φίντεξπορτ (-37,14%), Βωβός Μπάμπης (-15,70%), Ελφίκο (-15,15%), Σπύρου Αγρ. Οικ. (-13,51%), Aspis Bank (ΚΟ) (-12,96%), Fashion Box (-10,64%), Μουζάκης (-9,52%), Βογιατζόγλου Systems (-9,09%), Logismos (-8,62%) και Τεγόπουλος (-8,33%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v