Αρνητική αυτονόμηση έναντι διεθνών αγορών

Απουσία τάσης, κλίμα απόλυτης επιφύλαξης και το ενδιαφέρον να εξαντλείται σε ελάχιστους τίτλους είναι τα χαρακτηριστικά που τείνουν να εδραιωθούν στο ΧΑ. Στους κερδισμένους Alpha Bank, ΕΛΠΕ, 3E. Δανεισμός και short selling. 

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Απουσία τάσης, κλίμα απόλυτης επιφύλαξης και το ενδιαφέρον να εξαντλείται σε ελάχιστους τίτλους είναι τα χαρακτηριστικά που τείνουν να εδραιωθούν στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Μάλιστα οι υπάρχοντες (ή υποβόσκοντες) “εσωτερικοί προβληματισμοί” δείχνουν ότι έχουν την δύναμη να δώσουν την αρνητική απεξάρτηση της Σοφοκλέους από τις διεθνείς Αγορές.

Ακόμα και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από μέτωπο των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (διαμορφώθηκαν στις 565.000 αιτήσεις, πολύ χαμηλότερα των προβλέψεων για 605.000 αιτήσεις, πιθανότατα λόγω των λιγότερων απολύσεων σε σχέση με τις προσδοκίες, στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών) που έτυχαν θετικής υποδοχής από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, πέρασαν μάλλον “ντούκου” από το διστακτικό Χ.Α. που κατόρθωσε τελικά να κλείσει με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται ακόμα και σε μετοχές του 20αρη δείχνουν την στάση αναμονής που τηρούν τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έστειλε “διακοπές” χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό. Μάλιστα οι όποιες τηλεφωνικές κλήσεις, αρχίζουν να αποτελούν “είδος υπό εξαφάνιση” σε ΑΧΕ που απευθύνονται σε κωδικούς λιανικής.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σενάρια για την βραχυπρόθεσμη τάση. Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί μέχρι την λήξη της διαδικασίας της αύξησης της Εθνικής, που έχει απορυθμίσει συναλλακτικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, ενώ άλλοι περισσότερο απαισιόδοξοι διαβλέπουν παράταση της ελεγχόμενης πτωτικής τάσης.

Περισσότερο αισιόδοξη για τις Ευρωπαϊκές μετοχές των ώριμων Αγορών της Γηραιάς Ηπείρου δηλώνει η JP Morgan. Όπως σημειώνει, οι δείκτες p/e στην Ευρώπης διαπραγματεύονται σε discount που αγγίζει το 35% σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες αποτίμησης στις ΗΠΑ, και μάλιστα βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους. Επιπλέον, η μερισματική απόδοση στην Ευρώπη αγγίζει το 4,4% και είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν της Αμερικάνικης αγοράς, η οποία κυμαίνεται κοντά στο 2,3%. Έτσι δεν αποκλείει να υπάρξει αλλαγή στις ροές κεφαλαίων και οι διεθνείς επενδυτές να “μετακομίσουν” από την Wall Street.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ασφαλώς απογοτευτικότερη εικόνα προσφέρουν μεσαία και πολύ περισσότερο μικρή κεφαλαιοποίηση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εντοπίζουν στην Σοφοκλέους “στρεβλή σταθεροποίηση – διολίσθηση”, επισημαίνοντας ότι ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι του ταμπλό “υποσιτίζεται” συναλλακτικά, ή ακόμα έχει εισέλθει στην ζώνη της απόλυτης συναλλακτικής απαξίωσης. Βέβαια σε αυτό την μεγαλύτερη ευθύνη δεν την φέρουν οι μικροεπενδυτές που ακολούθησαν και για πολλοστή φορά εγκλωβίστηκαν σε μετοχές που ανεβοκατεβάζουν τζίρους με απίστευτη ευκολία, αλλά η ίδια η συμπεριφορά των μετοχών που ως διά μαγείας έχασαν τους αγοραστές τους μόλις “βάρυνε” σχετικά το γενικότερο κλίμα.

Έτσι η μετατόπιση του 85% και πλέον του καθημερινού ημερήσιου τζίρου στους τίτλους του 20αρη, μηδενίζει τις πιθανότητες “χρηματιστηριακών συγκινήσεων” ακόμα και για τίτλους εταιρειών που θεωρητικά θα άξιζαν καλύτερης “μεταχείρισης” στο ταμπλό.

Οι παραδοσιακές “Περιφερειακές δυνάμεις” έχουν αποσυρθεί, ή περιμένουν από άλλους να κάνουν την πρώτη κίνηση που θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη του χαρτοφυλακίου τους, ενώ σημαντικότατη ευθύνη για την εξελισσόμενη μετάλλαξη της Αγοράς έχουν και οι εγχώριοι θεσμικοί που αρκούνται να ακολουθούν από απόσταση τις κινήσεις των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, μιας και αυτά συνεχίζουν και απ΄ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν, να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στην Σοφοκλέους.

Άλλωστε σε μία “ρηχή” Αγορά όπως είναι η Σοφοκλέους, το να ψάχνει κάποιος να βρει “επενδυτικές ευκαιρίες” εκτός 20αρη και λίγων τίτλων του 40αρη, είναι μάλλον στα όρια του … ρομαντισμού (!).

“Στεγνή” Αγορά σε τζίρους και προσδοκίες “βλέπει” ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και φίλος Κώστα Βέργος. Επισημαίνει ότι η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων ενισχύει το αρνητικό σενάριο που “δείχνει” υποχώρηση του Δείκτη έως και 100 μονάδες χαμηλότερα, όμως τονίζει με νόημα ότι οι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των πολλών.

Στάση αναμονής λόγω της ασαφούς εικόνας των ξένων Αγορών και των εξελίξει αυξήσεων κεφαλαίου διαπιστώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. Τεχνικά, τα σημαντικά σημεία είναι οι 1.156,43 μονάδες και οι 1.072,81 μονάδες για τον FTSE. Το σήμα “short” εξακολουθεί να ισχύει με το “stop loss” στις 1.118,08 μονάδες για τον FTSE και τις 2.210,19 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Η εξέλιξη των τιμών θα εξαρτηθεί από τους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι παραμένουν αναιμικοί και δεν βοηθούν ιδιαίτερα την σταθεροποίηση της Αγοράς ακόμα και σε θετικά εναύσματα από το εξωτερικό περιβάλλον, υποστηρίζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Παράλληλα εκτιμά πως η έλλειψη εγχώριων καταλυτών θα παραμείνει πρώτος παράγοντας προσδιορισμού της τάσης, με πιθανότερο σενάριο μιας μικρής εμβέλειας διόρθωση καταλήγει.

Στον 20αρη οι μεγαλύτερες απώλειες στο Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,71%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν Εθνική (έκλεισε στα 16,70 ευρώ αποσπώντας το 27% του συνολικού ημερήσιου τζίρου), Κύπρου, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, MIG. Αρνητική μεταβολή για Μυτιληναίο, Τιτάνα, Αγροτική και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ, MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια (+2,57%) και Alpha Bank (+2,6%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν Πειραιώς και Coca-Cola. Απλά θετικό πρόσημο για Eurbank, Intralot, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2159,24 και 2184,16 μονάδων και έκλεισε στις 2160,73 μονάδες με απώλειες 0,12%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 114 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών και 19 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 19,63%.

Το δικαίωμα της Εθνικής στα 1,17 ευρώ (-1,68%) με 15293363 τεμ. και της Γενικής στα 0,18 ευρώ (-10%) με 4139974 τεμ.

Τέλος στα ΣΜΕ επί μετοχών η Εθνική είχε όγκο 1241 συμβολαίων που κινήθηκαν μεταξύ 16,44 και 16,92 ευρώ.

----Δανεισμός τίτλων, short selling

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (7300 Eurobank, 38800 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1653), Alpha Bank (331), ΔΕΗ (203), Κύπρου (154), ΟΤΕ (323), ΓΕΚ (266), Ταχ. Ταμιευτήριο (316), ΟΠΑΠ (116), MPB (228), MIG (155), Ιντρακόμ (205), Ελ. Πετρέλαια (182).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 9/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 474961 τεμ., Γενική 70000 τεμ., Fourlis 3727 τεμ., Τιτάν 2500 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 9500 τεμ., Alapis 10000 τεμ., Εθνική 59000 τεμ., Πειραιώς 48400 τεμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v