Επιστροφή στις 2.200 εν μέσω θερινής "άπνοιας"

Υψηλές θερμοκρασίες αδιαφορίας και συναλλακτικής απαξίωσης στο ΧΑ, με τζίρο ξανά κάτω των 100 εκατ., ενώ δεν έλειψαν τα “ταχυδακτυλουργικά” από τις δημοπρασίες. Στο υψηλό ημέρας Πειραιώς, Alpha, Eurobank, 3Ε.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Υψηλές θερμοκρασίες αδιαφορίας και συναλλακτικής απαξίωσης συνεχίζουν να ταλανίζουν την Σοφοκλέους, ενώ δεν έλειψαν τα “ταχυδακτυλουργικά” από τις δημοπρασίες.

Για πολλοστή φορά αποδείχθηκε ότι οι δημοπρασίες μπορούν να κάνουν μίνι θαύματα και να κλείνουν τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2202,83 μονάδες, όταν πριν τις δημοπρασίες και συγκεκριμένα στις 17.00 βρισκόταν στις 2189,84 μονάδες.

Τι κι αν περισσότερες από 160 μετοχές είχαν συναλλακτική δραστηριότητα από 0 έως 5000 τεμ. και ο τζίρος συνέχισε να διολισθαίνει και για τρίτη συνεδρίαση παρέμεινε κάτω από 100 εκατ. ευρώ;

Οι δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Coca Cola και διέκοψαν το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Η Αγορά δείχνει να περιμένει “καλύτερη ορατότητα” από τα μέτωπα της Οικονομίας, των επισφαλειών και των μεγεθών β΄ τριμήνου. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να εξαρτάται από το διεθνές κλίμα (λόγω φτωχής εγχώριας ειδησεογραφίας) και δεν θα υιοθετήσει ούτε το άκρως αρνητικό, αλλά ούτε το υπεραισιόδοξο σενάριο. Έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το καλοκαίρι να κυλίσει σε ήπιους ρυθμούς και με “μπάνια του λαού” σε εξέλιξη, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται μία αιφνιδιαστική κίνηση από πλευράς αγοραστών που παραδοσιακά εμφανίζεται τον Αύγουστο, εκτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου.

Μάλιστα συμπληρώνουν ότι οι μετοχές έχουν μπει σε μια φάση πλευρικής διορθωτικής κίνησης και παρόλο που είναι εξαιρετικά απίθανο να δούμε τις τιμές τους να επιστρέφουν στα χαμηλά του Μαρτίου, θεωρείται πιθανό να έχουμε κάποια βραχυπρόθεσμη υποχώρησή τoυς, όσο θα διατηρείται η αστάθεια των Αγορών. Άλλωστε θα χρειαστεί να δούμε κάποιες πραγματικά καλές ειδήσεις, πριν μπορέσουν οι μετοχές να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, υποστηρίζουν ακόμα και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Όμως υπάρχει και η απαισιόδοξη σχολή σκέψης που βλέπει κόπωση και ανησυχία στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και έχει σαν επιχειρήματα ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται κάτω από τρομακτική πίεση και πολλοί καταναλωτές δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα ή τη διάθεση να αυξήσουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Επίσης, οι προοπτικές για τα κέρδη των εταιρειών παραμένουν συγκεχυμένες και πολλές εταιρείες παλεύουν ακόμη να ξεφύγουν από το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Σε περίπτωση που οι Αγορές επιστρέψουν στην απογοήτευση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα δύσκολο δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο.

Η νευρικότητα αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στοιχείο των επόμενων συνεδριάσεων, ενώ βασική προϋπόθεση για επιστροφή της θετικής εικόνας είναι η βαθμιαία βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την ΑΧΕ η κατοχύρωση μικρών κερδών και η αύξηση της ρευστότητας σε θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη εκτιμάται ότι θα δώσει την δυνατότητα επιλογών σε μεσοπρόθεσμη βάση καθώς ο Ιούλιος έχει ακόμα αρκετό δρόμο και οι ανάγκες εξυπηρέτησης σε κεφάλαια από τις αυξήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες είναι σημαντικές δεδομένης της συρρίκνωσης των όγκων κάτω από τα 100 εκ. ευρώ.

Η Πήγασος αναφέρει ότι συναλλακτική δραστηριότητα κάτω από 100 εκ. ευρώ σε σταθερή βάση ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει στο παρελθόν κάτω από την ζώνη των 1.700 μονάδων χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η Αγορά κατευθύνεται προς αυτά τα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά ανοδική κίνηση διαρκείας με χαμηλούς τζίρους δεν έχει ποτέ προηγούμενο στην Ελληνική αγορά.

Ενδεχόμενη υποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας προς την περιοχή των 16,5 ευρώ εκτιμάται ότι αρχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον για σταδιακές τοποθετήσεις. Επισημαίνεται ότι αύριο ξεκινάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης με πιθανό σενάριο την υποχώρηση της μετοχής λόγω των συνθηκών arbitrage που θα δημιουργηθούν, πάντα σύμφωνα με την Πήγασος.

Επιτόπια κίνηση “βλέπει” και ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. Αντώνης Χριστοφίδης, καθώς οι Αγορές για να κινηθούν ψηλότερα θέλουν αργή αλλά σταθερή βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων και των θεμελιωδών των εταιρειών. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα το τέλος του καλοκαιριού να βρει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σε σχετικά ψηλότερα, από τα τρέχοντα, επίπεδα.

Μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και εισροής νέων κεφαλαίων επισημαίνει ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank Δημήτρης Τζάνας και εκτιμά ότι η όποια κινητικότητα στην Αγορά θα εξαντλείται σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με γνώμονα την συμμετοχή, ή όχι, στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή. Έτσι τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+4,22%) και Eurobank (+3,72%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν Alpha Bank, Coca-Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για την Πειραιώς, θετικό πρόσημο για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο (-2%), Αγροτική (-1,32%) και Intralot (-2,02%). Αξιοσημείωτες απώλειες για τα Ελ. Πετρέλαια, και αρνητική μεταβολή για MPB, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2186,01, υψηλό 2206,83 μονάδες) και έκλεισε όπως προαναφέρθηκε στις 2202,83 μονάδες με κέρδη 0,72%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία προσέγγισε τα 89 εκατ.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί “χορηγός του ενθουσιασμού” η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 122 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 9,29%.

Δανεισμός Τίτλων-Short Selling

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (27900 Κύπρου, 20000 MIG, 125100 Coca-Cola, 65000 Fourlis, 98.500 Εθνική, 10000 Ελ. Πετρέλαια, 10000 Τιτάν, 44800 Alpha Bank, 22600 MPB, 94200 Alapis, 23000 ΟΤΕ, 67000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1789), Eurobank (733), Alpha Bank (167), ΔΕΗ (265), Πειραιώς (755), Κύπρου (446), ΟΤΕ (527), ΓΕΚ (116), Ταχ. Ταμιευτήριο (403), ΟΠΑΠ (153), MPB (406), MIG (625), Αγροτική (105), ΕΧΑΕ (170).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 7/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 26651 τεμ., Alpha Bank 5222 τεμ., Coca-Cola 6856 τεμ., Eurobank 17028 τεμ., MIG 9494 τεμ., MPB 10704 τεμ., Κύπρου 10256 τεμ. και Εθνική 24558 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 27384 τεμ.

Τέλος σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 6η Ιουλίου μετά από συναλλαγή ανοικτής θέσης 152.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.23% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 777.000 μετοχές της εκδότριας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v