Άνοδος blue chips με ...άρωμα window dressing

Στις μετοχές του FTSE 20 περιορίσθηκε ο "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, ενώ απουσίασαν οι "Περιφερειακές δυνάμεις". Αρνητικός ο Ιούνιος (-5,05%) διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων 3 μηνών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Χρειάζονται και οι “μεταγραφές αεροδρομίου”.  Είναι τα “λαμπερά ονόματα” που αυξάνουν τις πωλήσεις στα εισιτήρια διαρκείας και γεμίζουν ενθουσιασμό τους οπαδούς.

Αυτό το τελευταίο, δηλαδή ο ενθουσιασμός των εναπομεινάντων “οπαδών” της Σοφοκλέους, έλειψε από την τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηριακού εξαμήνου. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός, ότι 40 λεπτά πριν τις 17.00 και με τον Δείκτη να κερδίζει περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, έστω και οριακά, ήταν περισσότεροι αυτών με θετικό; Εικόνα που μεταβλήθηκε ελαφρώς προς το τέλος και έτσι, χωρίς να πείσουν, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο τερμάτισαν πρώτοι.

Κοιτώντας και τις συναλλαγές, μάλλον το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι ο παραδοσιακός “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων περιορίστηκε στον 20αρη, ενώ έλαμψαν διά τις απουσίας τους οι λεγόμενες “Περιφερειακές δυνάμεις”.

Αυτό το τελευταίο διατηρεί τον πρώτο λόγο στους παραμένοντες εκτός Αγοράς που θα ήθελαν διάχυση του ενδιαφέροντος προκειμένου να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Από εκεί και πέρα και για τους λάτρεις των στατιστικών, μετά από επτά συνεδριάσεις ο Δείκτης έκλεισε και πάλι ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων, όμως ο Ιούνιος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών και αφαίρεσε από τον Δείκτη 5,05%, μειώνοντας έτσι τα κέρδη εξαμήνου στο +23,7%.

Επίσης από τις μετοχές του 20αρη μόνο αυτές που επλήγησαν από τα νέα φορολογικά μέτρα και συγκεκριμένα ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν το χρηματιστηριακό εξάμηνο με αρνητική μεταβολή (δεν υπολογίζονται τα αποκοπέντα μερίσματα).

Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν, ή αλλιώς οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν αυτό που συνέβη σήμερα είχε κάποιο νόημα και θα έχει κάποια συνέχεια, ή ήταν απλά η αναμενόμενη κίνηση της Αγοράς που συνοδεύει παραδοσιακά τις λήξεις των χρηματιστηριακών εξαμήνων.

Εκεχειρία πωλήσεων εν όψει κλεισίματος εξαμήνου στις διεθνείς Αγορές με τους μεγάλους οίκους διεθνώς να προχωρούν σε περιορισμένες αγορές για να διατηρήσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνουν οι επιδεικτικά επιφυλακτικοί. Και συνεχίζουν έχοντας σαν σοβαρό επιχείρημα την έντονη επιφυλακτικότητα που επέδειξαν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις, όσον αφορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα η συνεχιζόμενη άνοδος της ανεργίας θα ασκήσει δευτερογενείς αρνητικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία, όπως και η αναμενόμενη μείωση του τουρισμού και βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση δεν έχουν κανένα λόγο οι Αγορές να το “πανηγυρίσουν”.

Οι δείκτες παραμένουν βαθιά στο “κόκκινο” τονίζουν οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας και θα παραμείνουν για όλο το 2009 και αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως η συρρίκνωση ήταν άνευ προηγουμένου και θα πάρει πολύ χρόνο η οικονομία να έρθει σε ισορροπία και στην συνέχεια να ανακάμψει.

Σημειώνουν δε πως οι Αγορές δείχνουν υπεραισιόδοξες για ανάκαμψη νωρίτερα από το 2010, και εάν οι προσδοκίες τους δεν επαληθευθούν τότε θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρές αναταράξεις.

Ίδιες πιθανότητες στο σενάριο διόρθωσης αλλά και σε αυτό περαιτέρω αναρρίχησης του Δείκτη δίνει ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank κ. Δημ. Τζάνας που επισημαίνει την “στρεβλή” σταθερότητα της Σοφοκλέους αφού το ενδιαφέρον και πάλι έχει περιοριστεί σε ελάχιστους τίτλους και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό αργά αλλά σταθερά εισέρχεται σε συναλλακτική απαξίωση.

Παρά ταύτα και σε περίπτωση ομαλής εξέλιξης των αυξήσεων κεφαλαίων, δεν μπορεί να αποκλειστεί αιφνιδιασμός από πλευράς αγοραστών και μάλιστα κατά τον μήνα Αύγουστο, που ίσως φέρει τον Δείκτη σε κίνηση προς νέα υψηλά, αν και οι 2500 μονάδες φαντάζουν ως η “απόλυτη οροφή” τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Εξακολουθούν να ισχύουν ως σημαντικά σημεία οι 1156,43 μονάδες του FTSE 20 που αν διασπαστούν ανοδικά θα δείξουν τέλος του πρόσφατου πτωτικού σκέλους, και οι 1072,81 μονάδες που αν διασπαστούν καθοδικά θα δείξουν συνέχιση της πτώσης σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Επίσης η ΑΧΕ στέκεται στο κλείσιμο του S&P 500 υψηλότερα των 924,6 μονάδων, κάτι που αν επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δίνει ανοδικό σήμα, με αμέσως επόμενη αντίσταση την ζώνη 945 – 950 μονάδες.

Αντίθετα οι πρώτες στηρίξεις στις ζώνες 907 – 905 και 880 – 875 μονάδες. Είναι όμως σημαντικό να περιμένουμε την Τετάρτη για να έχουμε πραγματική εικόνα των Αγορών αφού ένας σχετικός “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων σίγουρα λαμβάνει χωρά διεθνώς, τονίζει η Solidus.

Το σενάριο της πλάγιας κίνησης “ψηφίζει” και ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. Αντώνης Χριστοφίδης που εκτιμά ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όμως η Αγορά “θέλει τον χρόνο της”.

Αντίθετα την άποψη ότι ασχέτως με τις όποιες βραχυχρόνιες θετικές εξάρσεις η πιθανότητα συνέχισης της διόρθωσης εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένη εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται ακόμα στην “ζώνη αδιαφορίας” όπου η πιθανότητα συνέχισης της διόρθωσης μετά από ένα μικρό ανοδικό διάλειμμα παραμένει ισχυρή και ως εκ τούτου επιλέγει την θέση άμυνας σε ότι αφορά την αύξηση της συμμετοχής στην Αγορά σε μια πιο μεσοπρόθεσμη βάση.

Η Πήγασος αναμένει ενίσχυση του ενδιαφέροντος στην μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενώ η κινητικότητα στον κλάδο εμπορίας καυσίμων ενδεχομένως να επηρεάσει κάποιες εισηγμένες (και στις δύο περιπτώσεις είχε αναφερθεί η στήλη στο χθεσινό σχόλιο).

Στο ταμπλό του FTSE με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Ελ.Πετρέλαια, Αγροτική και Εθνική και με πωλητές όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, όπου ξεχωρίζει το ανεκτέλεστο προς πώληση των 318917 τεμ. για την Alpha Bank.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+8,56%), Πειραιώς (+5,5%) και Coca-Cola (+5%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Βιοχάλκο και Alpha Bank, του 3% οι Μυτιληναίος, Eurobank, MIG και του 2% οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Intralot.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Κύπρου, Motor Oil, MPB, αμετάβλητος ο τίτλος του Ελλάκτωρα και με αξιοσημείωτες απώλειες Τιτάν και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2223,45 μονάδες (14.45) και έκλεισε τελικά στις 2209,99 με κέρδη 1,99%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 193 εκατ. συμπληρώνοντας επτά συνεδριάσεις κάτω από τα 200 εκατ.

Δεν σκορπά ενθουσιασμό η τελική εικόνα με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών και 23 τίτλοι (οι περισσότεροι χωρίς πειστικές συναλλαγές) με κέρδη από 5 έως 17,44%.

Δανεισμός τίτλων - short selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (5100 Eurobank, 133000 Πειραιώς, 11200 ΕΧΑΕ, 5000 ΔΕΗ, 44700 Coca-Cola, 10800 Intralot, 6500 MPB, 41300 MIG, 5000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1993), Eurobank (790), Alpha Bank (960), ΔΕΗ (121), Πειραιώς (741), Κύπρου (1085), MPB (859), ΟΤΕ (694), ΓΕΚ (461), Ταχ. Ταμιευτήριο (2199), MIG (120), Intralot (266), Αγροτική (182), ΟΠΑΠ (943), Coca-Cola (227), Μυτιληναίος (729).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 30/6 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 1000 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 1000 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ 2000 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 1000 τεμ.

Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 29η Ιουνίου μετά από συναλλαγή ανοικτής θέσης 100.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ (ISIN GRS014013007) αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.14% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 475.000 μετοχές της εκδότριας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v