Ισχυρή πεντάδα κόντρα στις πιέσεις

Οι Εθνική, Alpha, Eurobank, 3Ε και Motor Oil εξασφάλισαν το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ενώ απογοήτευσε εκ νέου ο "Δημόσιος τομέας". Πτώση για ΟΤΕ (5,22%), ΟΠΑΠ (4,38%), ΔΕΗ (2,05%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι τρεις σωματοφύλακες τελικά ήταν πέντε και συγκεκριμένα Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Coca-Cola, Motor Oil (που εξασφάλισαν το θετικό πρόσημο του Δείκτη), ενώ απογοήτευσε εκ νέου ο Δημόσιος τομέας.

ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και όχι μόνο, “διάβρωσαν” τις όποιες ανοδικές διαθέσεις θα μπορούσαν να συντηρήσουν κάποιοι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι και όλα αυτά σε μία άνευρη συνεδρίαση που ουσιαστικά και χωρίς δόση υπερβολής δεν υπήρξε Αγορά χαμηλότερα του 20αρη.

Αρκετές οι εκπλήξεις που έφεραν οι δημοπρασίες, καθώς έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Coca-Cola, Eurobank και κοντά σε αυτό Εθνική, Motor Oil, Alpha Bank, αλλά και στο χαμηλό ημέρας ΟΠΑΠ, Ελ. Πετρέλαια, MIG και κοντά σε αυτό Μυτιληναίος, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB

Και αν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν το “άλλοθι” των νέων φορομέτρων (ο πρώτος και την αποκοπή μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ), ασφαλώς σοβαρό προβληματισμό φέρνει η συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ που δείχνει αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 15,00 ευρώ, κάτι που τεχνικά θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς τα 16,25 ευρώ.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση μετοχής του FTSE είναι αυτή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, καθώς σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση διαπραγμάτευσης του δικαιώματος και ο δανεισμός παραμένει αξιοπρόσεκτος.

Επίσης κατά την σημερινή συνεδρίαση και μέχρι τις 17.00 σημαντικός δανεισμός σημειωνόταν στην μετοχή της ΟΠΑΠ.

Το risk premium των χρηματιστηριακών Αγορών συνεχίζει και είναι ελκυστικό σε ένα σενάριο όπου η παγκόσμια οικονομία σταθεροποείται.

Οι τεχνικοί παράγοντες όπως η επιστροφή τεράστιου όγκου χρημάτων που παρέμεινε στο περιθώριο, καθώς και η πιθανότητα μίας θετικής έκπληξης από το μέτωπο της κερδοφορίας στο δ΄ τρίμηνο του έτους, συνηγορούν στην συνέχεια του ράλι, έστω και αν κάποιος πρέπει να είναι περισσότερο σκεπτικός και επιφυλακτικός σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό μέλλον, επισημαίνουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, οι τάξεις των οποίων σταδιακά “αδυνατίζουν”.

Η ρευστότητα των επενδυτών που παραμένει στο περιθώριο όλο αυτό το διάστημα και που έχασε τον πρώτο ανοδικό κύκλο είναι σημαντική και αν υπάρξει ομαλοποίηση του επιχειρηματικού και οικονομικού κύκλου οι μετοχές δείχνουν έτοιμες να το επωφεληθούν, όμως το επόμενο ανοδικό κύμα θα έχει λιγότερη έκρηξη, σημαντική μεταβλητότητα και πολύ περισσότερη επιφύλαξη, αν οι όποιοι θετικοί καταλύτες δεν συνδυαστούν με την σημαντική μείωση της ανεργίας και σημαντικά επιχειρηματικά deals, τονίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου.

Αντίθετα οι απαισιόδοξοι που είναι και σαφώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν όγκοι ούτε οι καταλύτες ώστε να υποστηριχτεί κάτι καλύτερο, από πλευράς αποτιμήσεων, ενώ το γεγονός ότι οι Τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα όπως οι αυξημένες επισφάλειες, σε συνδυασμό με τα όχι ενθαρρυντικά μάκρο, μάλλον δίνει πόντους στο σενάριο της αργής διολίσθησης.

Με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη που να αναστατώσει τα ως τώρα δεδομένα, η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε θα μπορούσε να επιτρέπει σε επίπεδα Γενικού Δείκτη Χ.Α. κάτω των 2100 μονάδων ενδιαφέρουσες τιμές τοποθέτησης σε πληθώρα μετοχικών τίτλων, λαβαίνοντας πάντα υπ όψιν ότι ενδοσυνεδριακά θα μπορούσαμε να δούμε καλοκαιρινές “βουτιές” ως τις 1900-1950 μονάδες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος της Κύκλος και φίλο Κώστα Βέργο.

Η λήξη του Ιουνίου και συνολικά του εξαμήνου αναμένεται να ευνοήσει φαινόμενα αυξημένης μεταβλητότητας, ειδικά στην αυριανή συνεδρίαση, βελτιώνοντας το εύρος κίνησης του Γενικού Δείκτη και προς τις δύο κατευθύνσεις, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά εξακολουθεί να στερείται συνεχούς ροής σημαντικών εγχώριων νέων γεγονός που αυξάνει την βαρύτητα της τάσης από το εξωτερικό και η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αναιμική εικόνα. Επισημαίνεται ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα που αφορούν την λήξη του σχηματισμού διόρθωσης αφού οι τεχνικές ενδείξεις καθημερινά επιβεβαιώνουν την αδύναμη παρουσία των αγοραστών στην Αγορά.

Διατηρώντας ισορροπημένες θέσεις ρευστότητας και μετοχών θα επιδιώκαμε μια όσο το δυνατόν συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου για τον χρηματιστηριακό Ιούλιο, τονίζει η ΑΧΕ.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει ιδιαίτερη αδυναμία επαναπροσέγγισης του μακροπρόθεσμου “Fibo” απλού κινητού μέσου των 233 ημερών (ΚΜΟ 233: 2.248 p.), ενώ αρνητικό αποτέλεσμα είχε και η προσπάθεια ανοδικής διάσπασης του κεντρικού exponential κινητού μέσου των Bollinger Bands (2208 μονάδες).

Οι ενδείξεις αυτές μας προϊδεάζουν για την πιθανή συνέχιση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας πλαγιοκαθοδικής τάσης. Ο πρώτος καθοδικός στόχος παραμένει η περιοχή στήριξης των 2.094 μονάδων.

Προσοχή όμως γιατί η συνεχώς μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα ίσως επιφυλάξει ένα άσχημο διήμερο σε όσους προσπαθούν να «σορτάρουν» την Αγορά σε αυτά τα επίπεδα τιμών, καθώς πολύ εύκολα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί ένας έντονος ανοδικός στροφέας, όπου θα τους οδηγήσει σε γρήγορο κλείσιμο θέσεων, αναφέρει η Fortius.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ και όσον αφορά τον FTSE, πολλά θα “παιχθούν” στην ζώνη 1080 – 1072, καθοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς την επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 1044 μονάδες.

Στα blue chips και στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων οι Eurobank (+7,85%), Alpha Bank (+3,03%) και Εθνική (+4,86%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν Coca-Cola και Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για την Κύπρου, θετική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Αγροτική, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Intralot, MPB.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες για ΟΤΕ (-5,22%), ΟΠΑΠ (-4,38%), Ελ. Πετρέλαια (-5,63%) και MIG (-4,53%). Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Τιτάνα, Μυτιληναίο, αξιοσημείωτες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για την Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 30 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2149,7, υψηλό 2179,08), άλλαξε εννέα φορές πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 2166,86 μονάδες με κέρδη 0,19%, υποαποδίδοντας σημαντικά των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μικτά συναισθήματα από την τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 18 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 10,71%.

Στους διακριθέντες οι ΑΒ Βασιλόπουλος (μετά την νέα δημόσια πρόταση της Delhaize στα 34 ευρώ) και η Revoil (εν μέσω εκτιμήσεων για πιθανές σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο), ενώ διακρίθηκαν επίσης και οι Επίλεκτος, Δίας Ιχθ. και Cyclon.

Δανεισμός Τίτλων-Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (165900 Eurobank, 118200 Πειραιώς, 682500 Εθνική, 14300 ΕΧΑΕ, 25000 ΔΕΗ, 18700 Μηχανική, 10000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2793), Eurobank (355), Alpha Bank (1184), ΔΕΗ (179), Πειραιώς (523), Κύπρου (401), MPB (149), ΟΤΕ (425), Ιντρακόμ (174), ΓΕΚ (591), Ταχ. Ταμιευτήριο (1638), MIG (238), Intralot (152), Αγροτική (106), ΟΠΑΠ (1075).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 29/6 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank 39000 τεμ., Εθνική 25000 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 122000 τεμ., Πειραιώς 176000 τεμ. και Μηχανική 18700 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank 13000 Τεμ., Εθνική 46710 τεμ., Πειραιώς 5000 τεμ.

Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία με την επωνυμία Jupiter Asset Management εγκεκριμένη από την Financial Services Authority στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την από 26/6/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι την 26η Ιουνίου 2009 η ανοικτή καθαρή θέση που κατείχε σε μετοχές της εισηγμένης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0,11% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 375.000 μετοχές της εν λόγω εκδότριας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v