Βρίσκει υψηλότερες στηρίξεις η Σοφοκλέους

Με στήριξη πλέον στις 2.300 κινείται η αγορά, με πρώτο στόχο την υπέρβαση των 1.231 για τον FTSE 20 και "στοίχημα" την υπέρβαση των 9.200 μονάδων από τον Dow Jones. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε "τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου στο ΧΑ" αναφέρονταν χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αποδίδοντας εύγλωττα την τάση και τη διάθεση που συντηρείται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας από το γεγονός της καταγραφής τεσσάρων ενδοσυνεδριακών "κορυφών" σε ισάριθμες συνεδριάσεις της 1-4/6, όλες τους υψηλότερα των 2.400 μονάδων και ενός πυθμένα των 2.331 μονάδων (στη συνεδρίαση της 4/6) ορίζοντας μας ένα εύρος διακύμανσης για τη συνέχεια.

Με σημείο αναφοράς τις 2.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.200 μονάδες για τον Ftse20, η αγορά δείχνει να βρίσκει υψηλότερες στηρίξεις και να περιμένει το…έναυσμα της Wall για να επιβεβαιώσει την περαιτέρω ανοδική τάση.

Αλλωστε αρκετοί αναλυτές μιλούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο προσέγγισης των 1.500-2.550 μονάδων μίας περιοχής που δικαιολογείται τεχνικά και χωρίς… ουσιώδη θεμελιώδη. Αποτελεί όμως κοινό μυστικό, πως το ΧΑ θα συνεχίζει Wall… επιτρεπούσης όπου οι βασικοί δείκτες επιμένουν ανοδικά κόντρα στην πραγματική οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ και την δραματική εικόνα των αμερικανικών ομολόγων.

Σε αυτό το σημείο αναφέρονται αμερικανοί αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως για να "χρηματοδοτηθεί" η αγορά ομολόγων θα πρέπει να "βγουν" ακόμη περισσότερες υπεραξίες (και ρευστότητα) στη συνέχεια.

Για πόσο θα το… κρίνουν οι ίδιοι οι αμερικανοί, οι οποίοι "έστησαν" και καθοδηγούν το ισχυρότερο μεταπολεμικό ράλι προεξόφλησης που έχει σημειωθεί στον πλανήτη.

Όμως κάποια στιγμή η FED θα σταματήσει να αγοράζει, οι κινέζοι στρέφονται σε χρυσό και πιο απτές αξίες, οι επενδυτικές τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν κλείσει κάποιες από τις άπειρες "μαύρες τρύπες" τους και η μόνη… γεννήτρια υπεραξιών δείχνει να είναι οι αγορές μετοχών. Ούτε τα μέταλλα, ούτε η κερδοσκοπία στο πετρέλαιο, ούτε τίποτε άλλο όσο κυρίως οι χρηματιστηριακές αγορές.

Οι αμερικανοί φαίνεται να ετοιμάζονται για ακόμη έναν γύρο, που θα φέρει τον Dow Jones προς τις 9.000-9.200 μονάδες "διακινδυνεύοντας" να εκτρέψουν την αγορά τους σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών και κεφαλαιοποιήσεις. Το ποιος θα βγει κερδισμένος από ένα τέτοιο ποντάρισμα είναι προφανές.

Όπως επίσης το ότι η γνωστή (και μη εξαιρετέα) JP Morgan, ο μεγαλύτερος παίκτης παραγώγων διεθνώς, διατηρεί αμείωτη τη θέση της από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και χθες. Αγορές, αγορές και ξανά αγορές σε ανοδικά συμβόλαια και μετοχές επιδιώκει το Σύστημα και μέχρι στιγμής το πετυχαίνει.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά πως στην περίπτωση ανοδικής διάσπασης και των 9.200 μονάδων τότε οι αγορές θα λειτουργήσουν σαν… μαγνήτες προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα με πιθανή ακόμη μία βίαιη εκτίναξη των μετοχικών αξιών. Ακραίο…;

Ορθά, από τη στιγμή που δεν έχουν βελτιωθεί δα και τόσο πολύ τα πράγματα σε επιχειρηματικό, πραγματικό οικονομικό επίπεδο. Όμως υπάρχει ο αντίλογος, όπως καταγράφεται από την JP Morgan (σύμπτωση θα πείτε…) που σε τελευταία έκθεση της με τίτλο "ο κόσμος έχασε το ράλι" σημειώνει ότι "οι θέσεις που έχουν σε μετοχές τα διεθνή χαρτοφυλάκια παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, ενώ οι αντίστοιχες σε αγορές σταθερού εισοδήματος στα υψηλά της ίδιας περιόδου".

Για αυτό στην περίπτωση που η Wall συνεχίσει ανοδικά και ο DJIA περάσει και τις 9.200 μονάδες θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εάν πρόκειται για περιοχή τερματισμού ή αφετηρία για πολύ υψηλότερα. Στα υπόψιν αυτό και μακάρι να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να αναπροσαρμόζουμε στόχους και τακτικές με τον DJIA πάνω και από τις 9.200 μονάδες.

Μέχρι τότε όμως για το ΧΑ θα πρέπει να αρκεστούμε στην επενεισροή κεφαλαίων σε τραπεζικές μετοχές (μετά την σύντομη έντονη διόρθωση) , στην σταθερή εισροή ρευστότητας αλλά και νέων παικτών σε μετοχές εταιρειών του…Συστήματος όπως θεωρούμε τους Fourlis, Folli-Follie, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Coca Cola / 3 E κ.α όπου εμφανώς συγκεντρώνεται εντυπωσιακή-για τα δεδομένα του ΧΑ και της συγκυρίας- ισχύς ρευστότητας (και… εσωτερικής πληροφόρησης). Εάν υποθέσουμε πως οι ισχυροί παίκτες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων, γνώση και ισχύ τότε μας φαίνεται δύσκολο να επενδύουν ή να τζογάρουν για να χάσουν. Ποσω μάλλον, όταν κατά μείζονα λόγο τοποθετούνται σε μετοχές επιλεγμένων, διακεκριμένων εταιρειών.

Εκτιμούμε πως εάν το ΧΑ ξεπεράσει το…πρόβλημα της αργίας της Δευτέρας και η συνεδρίαση της 9/6 μας βρει με ανοδική αύρα από την Wall θα πρέπει να επιχειρηθεί η όσο το δυνατόν πιο άμεσα επιβεβαίωση της τεχνικότητας των βασικών δεικτών. Δηλαδή της υπέρβασης των 1.231 μονάδων για τον Ftse20 που θα άνοιγε τον δρόμο για επαναπροσέγγιση των ΄΄κορυφών΄΄ των 1.271 μονάδων. Από εκεί δηλαδή, που ξεκίνησε στις 2/6 η τριήμερη διόρθωση (2-4/6) μέχρι τον πυθμένα των 1.197,2 μονάδων. Σε αυτή τη περίπτωση η συνέχεια μπορεί να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Κατά τα άλλα καλό τριήμερο και καλό… βόλι, μπάνιο ή ό τι θέλει ο καθένας.

-------------------------------------------------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "µετά την άνοδο των τραπεζών, η αγορά δείχνει µεγάλη διάθεση να µειώσει τις στρεβλώσεις που έχουν δηµιουργηθεί σε πολλές µεσαίου µεγέθους εταιρίες ενώ η διάθεση για ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα κινδύνους που µέχρι πρότινος λειτουργούσαν ανασταλτικά σε εισροές από πιο ασφαλείς επενδυτικούς προορισµούς (οµόλογα, καταθέσεις κλπ).

Γεγονός είναι ότι η αγορά 66% πάνω από τα χαµηλά έτους και σχεδόν µετά από 974 µονάδες ανόδου, φαίνεται να έχει άγνοια κινδύνου αφού ούτε τα πρώτα δύο τρίµηνα της φετινής χρήσης µπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά των αποτιµήσεων, ούτε η συνολική εικόνα της οικονοµίας εµπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Η όποια φηµολογία για επικείµενες εξαγορές και συγχωνεύσεις αρχίζει να εµφανίζει κάποια κόπωση ενώ οι ηµερήσιες αποδόσεις των λεγόµενων «χαρτιών της δεκάρας» παραπέµπουν σε αποδόσεις από κληρώσεις τυχερών παιχνιδιών, λαχεία ή στοιχήµατα.

Ο χρηµατιστηριακός κανόνας που θέλει στο τελευταίο 10% µιας ανοδικής κίνησης να επιτυγχάνονται το 80% µε 90% των αποδόσεων θα πρέπει να προβληµατίσει όσους κινούνται µε αυξηµένο βάρος στην αγορά ή µε αυξηµένες θέσεις σε µετοχές χωρίς αύριο.

Αν και ακόµα οι ενδείξεις για κάποιο γύρισµα δεν είναι δυνατές, εκτιµούµε ότι η αγορά δεν θα προειδοποιήσει και το γεγονός της άνεσης κάποιων χαρτοφυλακίων να πουλήσουν µε σηµαντικά κέρδη ακόµα και αν υποχρεωθούν να πιέσουν πολύ σε µια πώληση τις θέσεις τους, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν οδηγός για το βαθµό συµµετοχής στην αγορά.

Προς το παρόν η διατήρηση ισορροπίας σε µετρητά και µετοχές εκτιµούµε ότι αποτελεί έναν συνδυασµό που µπορεί να δώσει επιλογές σε κάθε πιθανό ενδεχόµενο της κίνησης του Γενικού ?είκτη..."

"Θεωρούµε ότι έχει ωριµάσει η στιγµή που η αγορά θα δώσει κάποια καλή διόρθωση. Αυτό φαίνεται πολύ στα επιµέρους διαγράµµατα τα οποία αρχίζουν να χάνουν σε ταχύτητα ανόδου και είναι πολύ πιθανό στο πρώτο τεχνικό σήµα πώλησης να κινηθούν προς την πρώτη τους στήριξη και σε απόσταση τουλάχιστον 10% από τα πρόσφατα υψηλά.

Η πρώτη στάση εκτιµούµε ότι θα γίνει λίγο πάνω από τις 2.200 µονάδες κοντά στις περιοχή του κινητού µέσου των 200 ηµερών. Εκεί θα επανεξετάσουµε τους τζίρους και την συγκυρία προκείµενου να καταλήξουµε σε κάποια διαφορετική ετυµηγορία ως προς την εξέλιξη της διόρθωσης".

--------------------------------------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.372,26 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,92%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 32,79%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 0,08%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 8,29%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,80% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους οι έντεκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη και έξι με απώλειες από 0,25% έως 5,55%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Πρώτων Υλών (22,15%), των Βιομηχανικών προϊόντων & υπηρεσιών (12,85%) και του Υγεία (12,71%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (5,55%), των Χημικών (2,9%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,04%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μαξίμ Περτσινίδης (92,31%), Compucon(78,57%), ΑLMA-Ατέρμων (65%), Κλωνατέξ ΠΟ (63,64%), Λανακάμ (63,29%), Εμπορικός Δεσμός (45,5%), Κλωνατέξ ΚΟ (41,67%), ΙΝΤΕΑΛ Όμιλος (41,59%), Plias (41,18%) και ΑΕΓΕΚ (32%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κύπρου Τράπεζα (-19,09%), Performance Technologies (-18,09%), Παίρης Πλαστικών (-16,87%), Interfish (-16.67%), Mediterra (-12,13%), Proton Επενδυτική Τράπεζα (-10,75%), Μαίλλης (-9,76%), Αττι-κατ (-9,68%), Μινωικές Γραμμές (-9,01%) και Αστήρ Παλάς (-8,98%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v