Ο όρος “ράλι ανακούφισης” περιγράφει μια προσωρινή και συχνά απότομη ανοδική κίνηση στις τιμές των Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων, εν μέσω δύσκολων συνθηκών της Αγοράς και αυτό ξεκίνησε χθες από την Wall Street και επεκτάθηκε σε όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αρκετές δεκαετίες πίσω και μέχρι σήμερα καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται μεταφορικά στον χώρο της πολιτικής ορολογίας, ο όρος “οβιδιακές μεταμορφώσεις”, για να δηλώσει την αιφνίδια διαφοροποίηση των απόψεων κάποιου πολιτικού, ή άλλου δημόσιου προσώπου, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων στόχων και σκοπιμοτήτων.
Έτσι, “με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα στις Παγκόσμιες Αγορές, αυξάνω με το παρόν το δασμό που επιβάλλεται στην Κίνα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο 125%, με άμεση ισχύ. Αντίθετα και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 Χώρες κάλεσαν εκπροσώπους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και του USTR (Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ), για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το Εμπόριο, τους εμπορικούς φραγμούς, τους δασμούς, τη χειραγώγηση Νομισμάτων και τη μη νομισματική επανάληψη των δασμών, με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα, ή μορφή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια παύση 90 ημερών και ένα ουσιαστικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά 10%, επίσης με άμεση ισχύ”, έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο True Social.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο δασμός του 25% σε Καναδά και Μεξικό θα παραμείνει σε ισχύ, όπως και οι εισφορές 25% σε όλες τις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου στις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση διέψευσε ευθέως τη προχθεσινή δήλωση του ιδίου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει “fake news” τις φήμες περί “παγώματος” των δασμών για 90 μέρες, ενώ προκάλεσε άμεση ανακούφιση στη Wall Street και στις άλλες Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά και στην Αγορά ομολόγων, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μείζονα ανησυχία για τον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έσπευσαν να δηλώσουν πως “οι Αγορές νίκησαν τον Τραμπ”, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην συνέχεια, που συνεχίζει να δείχνει εξαιρετικά απρόβλεπτη, την ώρα που τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 18 - 19 Μαρτίου, που δημοσιεύτηκαν χθες, άφησαν υπόνοιες για στασιμοπληθωρισμό.
“Αν και οι Αγορές καλωσόρισαν την απόφαση Τραμπ να ‘παγώσει’ για περίοδο 90 ημερών τους σαρωτικούς δασμούς που έχει επιβάλει σε δεκάδες Χώρες, οι δασμοί στις Αμερικανικές εισαγωγές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά και η Οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ύφεσης”, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι και μετέδωσε το Bloomberg.
“Η απόφαση της Κυβέρνησης Τραμπ να ‘παγώσει’ για 90 ημέρες τους αμοιβαίους δασμούς, εξαιρουμένων αυτών προς την Κίνα, προσφέρει περιορισμένη ανακούφιση στην Αμερικανική Οικονομία. Το μέτρο αυτό δεν αρκεί για να αποτρέψει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, ούτε την αύξηση του πληθωρισμού”, σύμφωνα με την ανάλυση της Citi.
“Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, σχετικά με την εξέλιξη της δασμολογικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των Κρατών. Δεν αποκλείεται νέο σοκ στις Αγορές”, τονίζει η DBRS.
Αξίζει, πάντως, υπενθύμισης, ότι οι προηγούμενες αποφάσεις Τραμπ, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, “πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις από τα μέλη του Καπιτωλίου, από Ρεπουμπλικανούς στενούς συνεργάτες του Προέδρου, αλλά και από πολλούς δισεκατομμυριούχους χρηματοδότες - υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος”.
“Επτά λεπτά μετά το άνοιγμα της Wall Street την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ‘οι επενδυτές ήρθε η ώρα να αγοράσουν’, για να ακολουθήσει η ‘εκτόξευση’ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το ‘πάγωμα’ των αμοιβαίων δασμών. Διέπραξε το αδίκημα του ‘insider trading;”, αναρωτιέται η “Wall Street Journal”.
Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο NYSE, ο Dow Jones σημείωσε άλμα 7,87%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2020, ο S&P 500 αναπήδησε κατά 9,52%, σημειώνοντας τα ισχυρότερα κέρδη από το 2008 και ο Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2001, στη δεύτερη καλύτερη ημέρα στην ιστορία του, καθώς εκτινάχθηκε κατά 12,16%.
Την “σκυτάλη” πήραν οι Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να κερδίζει 9,13% και με την Ευρώπη να ακολουθεί, έστω και αν οι δείκτες έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά.
Να σημειωθεί ότι, την απόφαση να “παγώσει” για 90 ημέρες την επιβολή δασμών κατά των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ.
Από την άλλη, χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσια και μηνιαία βάση τον Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διολίσθησε 0,1% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 0,1%. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης καταγράφει πτώση σε μηνιαία βάση από το 2020. Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ κατέγραψε άνοδο 2,4% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 3% και 0,3% αντίστοιχα.
Συμπερασματικά, συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που εκτιμούν πως η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και θα είναι φρόνιμο τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή. Η αποστροφή ρίσκου θα παραμείνει κυρίαρχη τάση, σε κάθε μικρή, ή μεγάλη υποτροπή του διεθνούς κλίματος, τόσο στις Διεθνείς Αγορές, όσο και στο Χ.Α.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., το οποίο ακολούθησε κατά πόδας την ανοδική αντίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και μάλιστα με κάποια δόση “υπερβολής”, δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές και αυτούς που είχαν την “αστοχία” να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας και την ίδια ώρα βοήθησε τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις, αλλά και τους παράτολμους traders που είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και προχώρησαν σε μαζικές κινήσεις “profit taking”.
Τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, “πρόδωσε” ο εντυπωσιακός τζίρος της πρώτης ώρας, όταν δείκτες και επιμέρους μετοχές σημείωσαν τα υψηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, βρήκε τον τζίρο σε 104,9 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΠΕΙΡ, AKTR, ΕΕΕ, ΔΑΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), πράγμα που σημαίνει ότι η καθαρή αξία συναλλαγών έφτασε τα 101,5 εκατ. (!) Στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, η συναλλακτική δραστηριότητα υποχώρησε σημαντικότατα.
Από εκεί και πέρα, η προσοχή των traders και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε πρόσφατα πως “επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ”, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου και αυτό μπορεί να είναι προάγγελος ανακοινώσεων και από άλλους Οίκους αξιολόγησης.
Με θετικά πρόσημα και σημαντικά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τα πρωινά υψηλά.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η έναρξη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στην Wall Street από την Παρασκευή, θα είναι μια καλή αφορμή για να στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών στα θεμελιώδη και την προοπτική των Εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι στις 11/4 ανακοινώνουν αποτελέσματα οι BlackRock, JP Morgan, Wells Fargo, για να ακολουθήσουν στις 15/4 οι BofA, Morgan Stanley, Citigroup, Johnson & Johnson, United Airlines. Εξυπακούεται προς το μεγάλο ενδιαφέρον θα πέσει στον τομέα Τεχνολογίας ο οποίος ‘κουβάλησε’ την Αγορά τα τελευταία τρία χρόνια. Με βάση το καλεντάρι των αποτελεσμάτων, αυτό θα το γνωρίζουμε το κρίσιμο τριήμερο 22 - 24 Απριλίου. Θα είναι το πρώτο τεστ των προσδοκιών με την νέα πραγματικότητα”.
Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,83% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,34% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,51% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1653,24 μονάδες (+8,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1583,68 (+3,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1582,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,54%.
Ο τζίρος στα 324,7 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (AKTR, BOCHGR, ACAG, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΔΑΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΛΟΤ), με τους ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Η ΠΕΙΡ μόνη της το 26%.
Από τον συνολικό τζίρο των 324,7 εκατ., τα 304,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την απόλυτη επικράτηση των “buyers”, όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+6,11%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 2,149 ευρώ (+12,28%), της ΕΤΕ (+1,89%) μέχρι τα 9,26 ευρώ (+11%), της ΕΥΡΩΒ (+1,59%) μέχρι τα 2,47 ευρώ (+12,43%) και της ΠΕΙΡ (+3,02%) μέχρι τα 4,88 ευρώ (+11,72%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1547,27 μονάδες (+10,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1440,36 (+3,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1436,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,92%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1731 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 1633 – 1648 και η κύρια στις 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1351 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1322 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Το απόλυτο “πράσινο” στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι AKTR (+5,80%), OPTIMA (+4,29%), TITC (+4,48%), ΒΙΟ (+5,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,41%), ΔΕΗΔΕΗ 0,00% (+4,13%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,90%), ΕΛΧΑ (+4,90%), ΜΠΕΛΑ (+4,06%), ΜΥΤΙΛ (+5,19%).
Όλοι ανεξαιρέτως οι μη Τραπεζικοί τίτλοι του FTSE25, υποχώρησαν σημαντικά από τα πρωινά υψηλά.
“Η Μυτιληναίος επιδιώκει περισσότερες συμμαχίες με Ευρωπαίους Εργολάβους στον τομέα της Άμυνας, στον απόηχο των πρόσφατων συμφωνιών με τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς η Εταιρεία εξετάζει ενεργά άλλες πιθανές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδας. Η Εταιρεία έχει πολύ μεγάλα σχέδια για δύο υφιστάμενες Επιχειρήσεις, όπου οι μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να ρέουν. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις Επιχειρήσεις αυτές στο Λονδίνο, με δύο ευχάριστες εκπλήξεις για τους μετόχους μας. Οι προετοιμασίες για την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το τρίτο τρίμηνο, βαίνουν καλώς”, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ευνόητο είναι πως η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+5,19%), κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα πρωινά υψηλά των 40,36 ευρώ (+9,14%). Η επόμενη αντίσταση είναι στα 43,26 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 35,38 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή η Αγορά είχε κλείσει 1597 μονάδες, με το επίπεδο να προσπαθεί να το αφήσει ‘πλάτη’ έχοντας ένα τεράστιο εβδομαδιαίο ‘spike’ και έχοντας παρασύρει σε σημαντικά λάθη αρκετά χαρτοφυλάκια μέχρι σήμερα. Όταν βλέπετε ‘fast market’ συνήθως είναι κοντά ή ένας πάτος, όταν είναι πτωτική η Αγορά, ή μία κορυφή όταν είναι ανοδική. Είναι λογικό η Αγορά να προσπαθήσει να ηρεμήσει να ρίξει το volatility και να χρειαστεί κάποιος χρόνος και σχηματισμός για να μας δώσει την συνέχεια. Αν ήσασταν Θεσμικός, θα δανείζατε σήμερα στην Αμερική; Πιστεύετε ότι μία ανακοίνωση με τρίμηνη παράταση θα σας έπειθε; Οι Αγορές δεν είναι παιχνίδι και τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να εξαφανίσουν την εμπιστοσύνη. Το πιθανότερο είναι πως η Αμερική έχει φτάσει σε μια πολύ σημαντική κορυφή, η οποία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και νέα δεδομένα για να ξεκαθαρίσει.
Πιο εύκολα θα χαρακτηρίζαμε την χθεσινή άνοδο ως ένα ‘bear market rally’, παρά ως επενδυτική ευκαιρία. Φυσικά όλο αυτό το βλέπουμε στην μεγάλη εικόνα και όχι βραχυπρόθεσμα. Το γεγονός ότι δόθηκε τρίμηνη παράταση δεν είναι τυχαίο, ωστόσο δείχνει πως η Αγορά δεν έχει πλέον ιδιαίτερη ανοχή για να αντιδρά έτσι σε κάθε ‘ονείρωξη’ του νέου πολιτικού μας ‘κλόουν’. Απλώς θυμηθείτε τι έγινε με την Αγορά των Crypto. Σίγουρα όλο αυτό το σκηνικό επηρεάζει το σύνολο των Οικονομιών. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως στο τέλος η Αμερική όχι μόνο θα μείνει πίσω, αλλά και θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά ως Οικονομία. Η μετακίνηση κεφαλαίων το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε τυχαία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν και είναι πολύ πιθανό η Αμερική να χάσει την πρωτοκαθεδρία. Οι αλλαγές που έρχονται είναι τεκτονικές και τα αποτελέσματα για το πως θα διαμορφωθεί η νέα Παγκόσμια εικόνα θα χρειαστούν χρόνο για να φανούν. Το ‘flow driven’ έχει την τιμητική του όλο αυτό το διάστημα, αλλά οι σοβαροί επενδυτές βλέπουν άλλα πράγματα για να μπορέσουν να πειστούν και να εμπιστευτούν ξανά την Αμερικανική Οικονομία.
Το πιο πιθανό είναι πως, αν δεν συμμορφωθεί, θα γραφτεί στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία του. Το πώς και το γιατί δεν το γνωρίζουμε, αλλά η λογική αυτό δείχνει. Εδώ είμαστε για να δούμε τη συνέχεια του ‘Τραμπικού θρίλερ’, που περισσότερο μοιάζει με ταινία παρά με πραγματικότητα. Εν κατακλείδι, εμείς οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο δικό μας Χρηματιστήριο και στα δικά μας νούμερα και όχι να σκεφτόμαστε τι θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, για να τον ακολουθούμε κατά πόδας, Τέτοιες συνεδριάσεις σαν τη σημερινή, είναι για μαθήματα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Σημαντική ανάκαμψη για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας το ισχυρό κλείσιμο της Wall Street, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια παύση 90 ημερών για τους περισσότερους αμοιβαίους δασμούς, εκτός από την Κίνα, μειώνοντας τους φόβους για μια επικείμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Ισχυρό ράλι στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι το περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο και οι επενδυτές θα πρέπει να απέχουν από μετοχές που δεν έχουν θεμελιώδη και λογική αποτίμηση”, τονίζει η Beta Sec.
“Το πολυετές υψηλό των 1.750 μονάδων του Γενικού Δείκτη αποτελεί ιστορία αλλά και ‘φάρο’ για το υπόλοιπο του έτους, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.
Η Ελληνική Αγορά πλήρωσε βαρύ τίμημα λόγω του “ρηχού” χαρακτήρα της, της υπερεξάρτησης από χαρτοφυλάκια που “χτύπησαν” πανικόβλητα “margin calls” και του εντυπωσιακού ράλι που είχε προηγηθεί και το οποίο ήταν σαφές ότι “έκλεινε το μάτι” σε όσους “γλυκάθηκαν” από τα γρήγορα κέρδη και έσπευσαν στο “ταμείο.
Ας όψεται ο απρόβλεπτος κύριος Τραμπ, ο οποίος έχει βαλθεί να κάνει άνω - κάτω το Παγκόσμιο Εμπόριο, συγκεντρώνοντας ο ίδιος τα φώτα της δημοσιότητας σε υπερβολικό βαθμό.
Οι Αγορές προφανώς “μίλησαν”, με τους intraday traders να είναι ιδιαίτερα "busy" και τα χαρτοφυλάκια μακροχρόνιας διακράτησης να “κλαίνε”.
Παρατηρήσαμε το υψηλό beta των Τραπεζικών μετοχών, οι οποίες μας θύμισαν το όχι μακρινό “αμαρτωλό παρελθόν”, ενώ η υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προφανώς “κοκκίνισε” και αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, τα βελτιωμένα εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν στη “φαρέτρα” των Εισηγμένων, παρά τις όποιες αναπροσαρμογές χρειαστεί να γίνουν στις τιμές - στόχους των μετοχών, λόγω των νέων δεδομένων σε εγχώρια και διεθνή καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στο ΑΕΠ. Η ψύχραιμη αποτίμηση των αριθμών αποτελεί ξανά το ζητούμενο.
Το χθεσινοβραδινό ρεκόρ στο εύρος διακύμανσης του Nasdaq και λοιπών σηματωρών δεικτών, είναι ενδεικτικό ενός σκηνικού “πιεσμένου ελατηρίου”. Στα δε μακροχρόνια Αμερικανικά ομόλογα, αφότου παρήλθε η στήριξη, λόγω “ασφαλούς καταφυγίου”, η εν εξελίξει πτώση της τιμής (αύξηση των αποδόσεων) απεικονίζει και το πλήγμα στην αξιοπιστία του αξιόχρεου της μεγαλύτερης Οικονομίας του Πλανήτη.
Δεδομένων των συνθηκών, με τις βαθιές πτώσεις και τα απότομα rebound, συνιστούμε στους επενδυτές να αποφύγουν τα νέα, μεγάλα “ανοίγματα”, τουλάχιστον έως ότου η μεταβλητότητα επιστρέψει σε πιο “κανονικά” επίπεδα.
Η γενικότερη ψυχολογία της Αγοράς παραμένει εύθραυστη, οι ειδήσεις είναι απρόβλεπτες και βασίζονται στα “κέφια” του κυρίου Τραμπ, ενώ οι επενδυτές εντός και εκτός Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης.
Μεγάλο “μάθημα” για όλους τους επενδυτές αυτό το “Κραχ”, το οποίο ήρθε αμέσως μετά τα ιστορικά υψηλά του S&P και ενώ οι Αγορές πανηγύριζαν από τον Νοέμβριο για την εκλογή του νέου “φιλοεπιχειρηματικού” Προέδρου.
Ας βιώσουμε, λοιπόν, μια ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή περίοδο σε όλα τα investment assets, δίχως να υπάρχουν “εγγυήσεις” για την βιωσιμότητα των “ράλι ανακούφισης”, για το “ακριβές” timing των νέων εισόδων και για το πόσο καιρό θα χρειαστούν οι Διεθνείς και η Ελληνική Αγορά για να “συνέλθουν”.
Το άρθρο γράφτηκε σε μία συγκυρία ιδιαίτερα υψηλής χρηματιστηριακής μεταβλητότητας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύσταση αγοράς, πώλησης, ή διακράτησης οιουδήποτε επενδυτικού asset. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (7,8), ΟΠΑΠ (6,8), ΟΤΕ (6,2), ΠΕΙΡ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΔΕΗΔΕΗ 0,00% (4,7), ΑΛΦΑ (4,8), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (3), ΔΑΑ (2,7), BOCHGR (2,4), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,7), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), BIO (1,3), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,1), OPTIMA (1), AKTR (1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+93,72%), ΒΙΝΤΑ (+73,76%), ΑΒΑΞ (+27,82%), ΣΠΥΡ (+27,54%), ΙΛΥΔΑ (+27,5%), ΟΛΠ (+26,33%), ΑΛΦΑ (+25,6%), ΟΛΘ (+25,45%), ΕΕΕ (+21,91%), ΜΠΡΙΚ (+21,5%), ΑΣΚΟ (+21,15%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της Autohellas (-5,34%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,85 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,8075 ανά μετοχή).
Σαφώς πιο φειδωλό το σημερινό σχόλιο για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς η στήλη επέλεξε να περιμένει να “κατακάτσει η σκόνη” που σήκωσε η σημερινή συνεδρίαση.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+6,45%), ΜΕΝΤΙ (+1,02%), ΚΤΗΛΑ (+5,26%), ΕΛΤΟΝ (+2,83%), ΛΟΥΛΗ (+3,06%), ΑΒΕ (+2,15%), ΜΕΒΑ (+3,59%), ΤΖΚΑ (+2,90%), ΓΕΒΚΑ (+2,40%), ΛΑΝΑΚ (+1,74%), ΣΙΔΜΑ (+0,79%), ΜΕΡΚΟ (+2,96%), ΕΒΡΟΦ (+3,24%), ΒΟΣΥΣ (+2,80%), ΜΑΘΙΟ (+4,17%), ΠΑΙΡ (+0,29%), ΑΤΕΚ (+5,29%).
Η Alter Ego Media (+2,05%) ανακοίνωσε EBITDA στα 46,7 εκατ. ευρώ, μέρισμα €0,10 ανά μετοχή και τριετές πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (SCRIP) ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος στα 124,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 14,8% και τα καθαρά κέρδη στα 10,9 εκατ. ευρώ. Η μετοχή υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 4,21 ευρώ (+5,30%).
Στο +10% η ΦΡΙΓΟ, που οδεύει προς A.M.K. €1,28 εκατ. υπέρ “Provisiona Iberia” και “Serlusa Refrigerantes”. Την αύξηση που θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με εισφορές σε είδος και συγκεκριμένα με την εισφορά του συνόλου (100%) των μετοχών της Ισπανικής Εταιρείας “Provisiona Iberia, S.L.” και της Πορτογαλικής Εταιρείας “Serlusa Refrigerantes, LDA”, καλείται να αποφασίσει η ΓΣ, στις 30 Απριλίου 2025. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι στα 0,32 ευρώ, εξ ου και το σημερινό “τράβηγμα”.
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+6,25%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές) και ΜΠΡΙΚ (+4%).
Σε χαμηλά 5 μηνών η ΝΤΟΠΛΕΡ (-9,48%).
Τα ενδιαφέροντα, μετά την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης στην ΙΝΤΕΤ (-2,19%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1750 μονάδων. Οι αντιστάσεις στις 1640 - 1650, 1664 – 1676 (gap) και 1718 – 1734 (gap) μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1504 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1485 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1450 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 4338 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4350 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3673 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3620 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.
Με θετικό βηματισμό, αλλά μακριά από τα πρωινά υψηλά η Ευρώπη, κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στην Wall Street.
Με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων το Πετρέλαιο, στο 1,117 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Πάνω από τα $3180 και προς νέα ιστορικά υψηλά επιστρέφει ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), προς τα $31,15 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).
Πάνω από τα $81000 επιστρέφει το Bitcoin, πάνω από τα $1555 το Ethereum.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά πως “ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 80% των εμπορευματικών συναλλαγών μεταξύ των δύο Χωρών και να διαγράψει σχεδόν το 7% του Παγκόσμιου ΑΕΠ μακροπρόθεσμα”.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας μειώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σε αποπληθωριστικό έδαφος για δεύτερο μήνα, σε σύγκριση με την αμετάβλητη μέτρηση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία, επικεφαλής μεγάλου Συνασπισμού, έκανε γνωστό πως “έχει σκοπό να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύντομα, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως ‘δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη”.
Αυξήθηκε ελαφρώς ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, κατά 4000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 223000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Απριλίου. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 3,5 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 111,1 δισ. ευρώ.
Για τρίτο μήνα συνέχισαν να αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ΔΤΚ στην Ελλάδα έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,4%, μετά το 2,5% του Φεβρουαρίου και το 2,7% του Ιανουαρίου.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΧΑ και ΜΥΤΙΛ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 124 ανοδικούς τίτλους, έναντι 17 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.896 συμβόλαια).
Στα 5.948 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.740 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.605 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.727 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.462, 2.101 για τον Απρίλιο, 361 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.869,75), κινήθηκε μεταξύ 3.850 και 4.075 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 292, 292 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.400), κινήθηκε μεταξύ 1.400 και 1.498 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.916,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.827 ΑΡΑΙΓ, 15.444 AKTR, 25.000 ΠΕΙΡ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (19.095), ΕΤΕ (2.620), ΑΛΦΑ (32.771), ΕΥΡΩΒ (7.641), ΑΔΜΗΕ (228), ΔΕΗΔΕΗ 0,00% (1.239), ΕΛΧΑ (343), ΙΝΤΚΑ (365), ΜΥΤΙΛ (465), AKTR (100), ΒΙΟ (165), ΟΤΕ (175), ΑΡΑΙΓ (127), ΑΒΑΞ (340), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (240), ΕΧΑΕ (552), ΜΟΗ (173), CENER (460), ΕΛΠΕ (378), ΛΑΜΔΑ (219), ΙΝΛΟΤ (6.780).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 110.593, ΠΕΙΡ 52.995, ΕΥΡΩΒ 22.336, AKTR 13.490, ΙΝΛΟΤ 57.710, ΑΔΜΗΕ 17.221, ΔΕΗΔΕΗ 0,00% 22.218, ΕΤΕ 14.254.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 59.771.599 τεμ., (από 59.790.389 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗΔΕΗ 0,00% 4.228.241 τεμ. (4.075.241), ΕΥΡΩΒ 65.489.293 τεμ. (66.200.311), ΟΠΑΠ 1.708.059 τεμ. (1.688.059), ΕΤΕ 22.630.339 τεμ. (22.711.459), ΟΤΕ 1.725.228 τεμ. (1.719.511), ΠΕΙΡ 25.363.521 τεμ. (28.795.186), ΕΛΠΕ 1.779.422 τεμ. (1.715.009), AKTR 948.287 τεμ. (921.233)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.