Το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση στις Ελληνικές Τράπεζες εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Συνέδριο της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
“Η Κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις Τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, λέγοντας ότι “το 2025 δεν είναι έτος έκτακτων φορολογήσεων” και το παραπάνω έσπευσε να τιμολογήσει θετικά από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με τα μηνύματα από το Λονδίνο να ανεβάζουν στροφές στην ανοδική αντίδραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ το τελικό +2,21% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 13 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/11/2023 (+2,47%).
Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 13 μηνών και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (+4,67%), με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/11/2023 (+5,93%).
Από εκεί και πέρα και εκτός από την μαζική κίνηση αντίδρασης του συνόλου, σχεδόν, των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να επισημανθεί μία πρώτη διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων (“window dressing”) σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και μένει να φανεί αν η σημερινή διαφοροποίηση θα έχει διάρκεια, λόγω και επερχόμενης λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Η Αγορά και κυρίως οι “ραντιέρηδες” περιμένουν τη δημόσια πρόταση από την Masdar προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα τα χαρτοφυλάκια, Θεσμικά και Ιδιωτικά, που έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ, αν και κάποιοι σχετικά βιαστικοί ρευστοποίησαν λίγο χαμηλότερα, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι μέρος αυτής της ρευστότητας θα επιστρέψει στο Χ.Α., κάτι που μένει να φανεί και στην πράξη.
“Την προσεχή Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου (β’ τρίμηνο +2,3%), ενώ αργά το βράδυ θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία της Scope Ratings για το Ελληνικό αξιόχρεο”, όπως υπενθυμίζει η Beta Sec.
Με μικτά πρόσημα και με έκδηλη νευρικότητα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία πιέζουν σημαντικά το Ευρώ.
Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).
Σύμφωνα με Ξένο Διαχειριστή, “η ΕΚΤ δεν αρκεί μόνο να καθορίσει μια πολιτική μείωσης επιτοκίων για τον επόμενο χρόνο. Θα χρειαστεί να επαναφέρει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να παρέμβει και να αποτρέψει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Αγορά χρήματος και ομολόγων. Πολλώ δε μάλλον, αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλική Οικονομία, ακόμα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα”.
Η JP Morgan αναμένει τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αντί για τον Ιανουάριο που προέβλεπε προηγουμένως, επικαλούμενη την επιβράδυνση της Οικονομίας της Ευρωζώνης.
Από την άλλη, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή. “Είμαστε αντιμέτωποι με την ώρα της αλήθειας. Όλοι πλέον καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, προειδοποίησε ο Μπαρνιέ.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπαρνιέ για παράκαμψη της Βουλής, η πρόεδρος της Κ.Ο. της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, σε ανάρτηση στο X το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά του Μπαρνιέ σε πρόταση δυσπιστίας.
Στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής, Dow Jones και S&P 500.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Bank of America, “οι τοποθετήσεις των Νοικοκυριών σε μετοχές, ως μερίδιο των συνολικών Περιουσιακών τους Στοιχείων, βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Το ίδιο συμβαίνει και με το ποσοστό των Αμερικανών (56,4%) που αναμένουν περαιτέρω άνοδο των μετοχών τους επόμενους 12 μήνες. Οι πελάτες Λιανικής έχουν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους σε μετοχές και αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο ρίσκο”.
“Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να τροφοδοτεί τον ενθουσιασμό για τις μετοχές, είναι η πορεία του NYSE στην προηγούμενη θητεία Trump και η πεποίθηση ότι θα συμβεί ξανά το ίδιο, παρά τις διαφορές μεταξύ 2016 και 2024”, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,21% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,909% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 2,92 του αντίστοιχου Γαλλικού.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1426,4 μονάδες (+2,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1424,95 (+2,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1424,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,21%.
Ο τζίρος στα 124,4 εκατ., από τα οποία τα 16 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, CENER), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 124,4 εκατ., τα 117,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“O Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι για φέτος τουλάχιστον έκτακτοι φόροι δεν υπάρχουν. Το ‘πιστόλι’ βέβαια είναι πάνω στο τραπέζι ασκώντας πίεση, ειδικά στις Τράπεζες να μαζευτούν με τις προμήθειες. Από Τετάρτη στο ταμπλώ το σύνολο των μετοχών της Αττικής και μένει να δούμε που θα αφήσουν τους πολλούς να αγοράσουν χαρτιά στην πίεση. 9,9050 και 20,11 είναι τα δυο ‘make or break’ των ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, που μπορεί να δοκιμάσουν αντίδραση μετά την πίεση των τελευταίων μηνών. Η πρώτη έχει και ένα ‘πακέτο’ μπροστά της, που πιθανότατα να θέλει να διαφυλάξει τιμή. Η ΑΡΑΙΓ ‘σήκωσε την μπάνκα’ με την προσφορά της ‘Black Friday’ με πολλούς να σπεύδουν να κλείσουν εισιτήρια για το επόμενο έτος. Σίγουρα θε θελήσει και πάλι να σταθεροποιηθεί σε διψήφιο επίπεδο. Η Realcons, αν καταφέρει να μαζέψει γρήγορα τις απώλειες, μπορεί να διεκδικήσει να βρεθεί στην κορυφή των αποδόσεων για το 2024. Σε ωριαίο γράφημα, για τον ΔΤΡ, το 1187 γίνεται στήριξη, με το ‘stop’ στο 1149 στην παρούσα. Προς το παρόν δοκιμάζεται το υψηλό της 21ης Οκτωβρίου που μία κατοχύρωση αναγκαστικά θα βγάλει νέους αγοραστές, έχοντας παράλληλα φύγει ο φόβος για έκτακτη φορολογία στον κλάδο. 11 φορές μέσα στο 2024 οι τιμές του ΓΔΧΑ πέρασαν νότια και βόρεια του 1400, με την Αγορά να συνεχίζει να είναι ατασική, περιμένοντας το κατάλληλο νέο και χρόνο να μας δώσει τάση. Στην παρούσα ο ΓΔ δοκιμάζει το 1424 που είναι και το κύριο πτωτικό trend του τελευταίου διαστήματος, θυμίζοντας ότι αγοραστικό έχουμε σε κλείσιμο πάνω από το 1434”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Θετικό ξεκίνημα για την εβδομάδα, ιδίως για τις μετοχές του Χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά τα σχόλια του Πρωθυπουργού που αμβλύνουν τις ανησυχίες για επιβολή πρόσθετης φορολογίας”, όπως σημειώνει η Piraeus Sec.
“Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί υψηλότερα, βοηθούμενη από την άρνηση του Πρωθυπουργού για επιβολή πρόσθετου φόρους στις μεγάλες Εταιρείες”, αναφέρει η Optima Bank.
“Με κέρδη 0,78% έκλεισε ο ΓΔΧΑ τον Νοέμβριο, ενώ με εξαίρεση τον DAX, υπεραπέδωσε έναντι των υπολοίπων βασικών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι τον Νοέμβριο είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση του εγχώριου Κρατικού 10ετους ομολόγου στην περιοχή του 2,9%, έναντι 3,3% στις αρχές του μήνα. Αυτό λειτουργεί θετικά για τις μετοχές, με αποτέλεσμα να οριοθετούμε την κίνηση του ΓΔΧΑ μεταξύ των 1370 και 1450 μονάδων για τις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες. Βλέπουμε καλύτερα επίπεδα τιμών για τον Δεκέμβριο, εκτός απροόπτου και ενδεχομένως υψηλότερα του προαναφερθέντος ανοδικού ορίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ξεκίνησε το διήμερο roadshow των Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών στο Λονδίνο από την Morgan Stanley. Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί από την Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα στην ομιλία Πάουελ και τις εκτιμήσεις του ΟΑΣΑ για την Παγκόσμια Οικονομία την Τετάρτη”, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“Μπορεί ο τζίρος να βαίνει μειούμενος στις πτωτικές συνεδριάσεις, παρόλα αυτά αναζητείται το αντίπαλο δέος που μπορεί να σηκώσει τις τιμές και τον τζίρο, όπως διαπιστώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Το 1400 παραμένει ακόμα σημείο αναφοράς δείχνοντας ότι όλη η χρονιά, ουσιαστικά, είναι μία μεγάλη συσσώρευση χωρίς τάση, περιμένοντας το κατάλληλο timing και γεγονός.
Στο Χ.Α. αναμένεται η αναγκαστική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό της ΤΕΝΕΡΓ, με την Αγορά να περιμένει ότι ένα μέρος της ρευστότητας μπορεί να επανατοποθετηθεί.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκανε την διαφορά την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ήταν λογικό λόγω της πώλησης της Θυγατρικής, με τα ταμεία της να γεμίζουν, ενώ η ΕΛΧΑ συντήρησε εύκολα τα κέρδη που αποκόμισε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μην ξεχνάμε ότι ο Όμιλος πάντα έχει ενδιαφέρον το τελευταίο δίμηνο του χρόνου.
Η TITC “εκτός συναγωνισμού” μιας και είναι η έκπληξη του 2024, με απόδοση που θα ζήλευε περιφερειακός τίτλος.
Στην διάρκεια της νέας εβδομάδας η Τράπεζα Αττικής θα διαπραγματεύεται με το σύνολο των μετοχών της, μιας και θα εισαχθούν και οι νέες μετοχές από τα warrants, που είναι πολλαπλάσιες από τις μετοχές της Α.Μ.Κ.
Τεχνικά και όσον αφορά τον ΓΔΧΑ θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να δούμε ένα κλείσιμο υψηλότερα του 1434. Πλέον το μεγάλο πτωτικό μας trend, που ακολουθούμε πιστά όλο το 2024, έχει κατέλθει στις 1460 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έχει το πολύ σημαντικό 1123 επίπεδο που πρέπει να συντηρήσει, αν δεν θέλει να δει τα χειρότερα, ενώ ο ΓΔ συνεχίζει να έχει στηρίξεις στην ζώνη του 1370.
Ο τελευταίος μήνας του χρόνου πάντα δίνει αποδόσεις, ειδικά σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τους διαχειριστές να κάνουν ότι μπορούν να καλυτερεύσουν τις αποδόσεις τους.
Το Συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα με Διοργανωτές την ΕΧΑΕ, τις Τραπεζικές ΑΧΕ και την Morgan Stanley θα μπορούσε να βγάλει νέα που δώσουν στην Αγορά κατεύθυνση και κινητικότητα.
Μπορεί το Χ.Α. να έχει κουράσει και απογοητεύσει το τελευταίο διάστημα, παρόλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι συμμετέχοντες που έχουν μαζέψει τεράστιες θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, θα κάνουν την διαφορά όταν το αποφασίσουν”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (6,4), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,7), ΔΕΗ (4,5), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΠΕΙΡ (4,5), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (0,9) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +4,94%, Εθνική +4,17%, Eurobank +5,60%, Πειραιώς +4,76%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,627 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις επόμενη αντίσταση στα 1,547 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,596 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,40 ευρώ.
Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,682 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 7,28 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,61 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 6,65 ευρώ.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,925 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση 2,25 ευρώ και οι ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,997 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,947 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Με ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,668. Η ενδιάμεση αντίσταση στα 3,653 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 3,792 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 3,40 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1203,41 μονάδες (+4,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1201,91 (+4,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1202,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,67%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1257 μονάδων, με την ενδιάμεση αντίσταση στις 1239 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1140 μονάδες. Πάνω από τις 1257, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1287 και 1311 μονάδες.
Σχεδόν απόλυτη η επικράτηση των “πράσινων” τίτλων στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΛΑΜΔΑ (-0,28%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%)
Σε νέα υψηλά 208 μηνών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά από την αλλαγή έδρας και μετά η μετοχή της TITC (+2,71%). Απόλυτα θεωρητική η επόμενη αντίσταση στα 40,4 ευρώ, ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η προσφορά παραμένει απόλυτα ελεγχόμενη.
Σε νέα υψηλά 298 μηνών ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,07%).
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες που αφορούν την συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην Elpedison. Για όσους αναρωτιόνται για την περίπτωση νέου placement από τους βασικούς Μετόχους, οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πως “είναι χαμηλά η μετοχή”.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή των ΕΛΠΕ (+2,58%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 6,62 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 7,33 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,63 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+121,98%), ΦΒΜΕΖΖ (+100,74%), SOFTWEB (+102,33%), MONTA (+89,53%), TITC (+85,55%), ΚΟΥΑΛ (+77,63%), OPTIMA (+62,82%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της “CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ. - Δ.Ο.Ε.Ε.” (-2,68%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,25 ανά μετοχή (καθαρό ποσό), ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 70.362.390 νέες (ΚΟ) μετοχές της “ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.”, που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της μη εισηγμένης “ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.”. Κατόπιν της ακύρωσης 24177910 παλαιών (ΚΟ) μετοχών έκδοσης της “ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.” που κατείχε η “ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.”, λόγω σύγχυσης στα πλαίσια της συγχώνευσης, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της “ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.” (-0,66%) που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 86.403.698.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+5,14%), ΜΙΓ (+0,67%), ΜΕΝΤΙ (+2,40%), ΚΥΡΙΟ (+1,73%), ΓΕΒΚΑ (+1,93%), ΝΑΚΑΣ (+2,74%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+6,30%), ΟΛΘ (+0,91%).
14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΦΟΥΝΤΛ (+0,25%).
Συνεχίζονται οι πωλήσεις από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ στην REALCONS (-1,44%).
Επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+1,64%), Unibios (+1,45%), Ιντρακόμ (+1,32%), ΕΧΑΕ (+2,88%), ΑΔΜΗΕ (+0,64%).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Profile (+0,67%), τρεις για ΦΡΙΓΟ (+6,73%) και τέσσερις για Μοτοδυναμική (+0,96%).
Σε χαμηλά 6μηνου και χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης η DIMAND (0%).
Από τα χαμηλά 2,5 μηνών προσπαθεί να αντιδράσει το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,59%), από τα χαμηλά 13 μηνών η ΛΑΒΙ (+3,10%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στα 19/11 για Attica Group (+0,44%).
Βγήκε μικρό “bid” στην ΙΝΛΙΦ (+3,07%).
Με ε.δ. την Optima bank από σήμερα ο Λούλης (+2,56%).
Θέλει καλύτερη στοίχιση στους αγοραστές η Doppler (+9,26%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αλουμύλ (+0,38% και νέα υψηλά 15 μηνών), “ο Όμιλος σημείωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 13,7%, φτάνοντας τα 332,0 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, έναντι 291,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Το μικτό κέρδος ανήλθε στα 91,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31,8% σε σχέση με τα 69,2 εκατ. ευρώ του 2023. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 145,3%, φτάνοντας τα 21,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν άνοδο 173,4%, αγγίζοντας τα 17,5 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 55,5%, διαμορφούμενα στα 40,9 εκατ. ευρώ”. Ο τίτλος διαπραγματεύεται με κραυγαλέα μονοψήφιο p/e.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1434, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 3294 και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Με εναλλαγές προσήμων η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,048 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2665 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,9 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Η Πολωνία ήταν ο μεγαλύτερος Αγοραστής Χρυσού Παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ακολουθούμενη από Ινδία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και Τσεχία.
Προς τα $96100 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3620 το Ethereum.
“Πρωτοφανής είναι η ζήτηση για τα Αμερικανικά ETFs που επενδύουν απευθείας στο Bitcoin και το Ether, χάρη στη δέσμευση του Donald Trump να απελευθερώσει τη Βιομηχανία κρυπτογράφησης από τα ρυθμιστικά δεσμά. Και οι δύο κατηγορίες σημείωσαν ρεκόρ μηνιαίων καθαρών εισροών τον Νοέμβριο, ύψους $6,5 δισ. και $1,1 δισ., αντίστοιχα”, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο δείκτης PMI για τη Μεταποίηση στην Κίνα ανήλθε στο 50,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 50,2 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, στην Ν. Κορέα, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για αύξηση 2,8% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
H τιμή μιας τυπικής κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο και κατά 1,2% από μήνα σε μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και ετήσια αύξηση 2,4%.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε απότομα τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, η τελική μέτρηση των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI) που συνθέτει η S&P Global επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμηση για υποχώρηση της Μεταποίησης στο 45,2 τον Νοέμβριο, από το 46.
Τον Οκτώβριο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ ήταν 6,3%, σταθερό σε σύγκριση με τον φετινό Σεπτέμβριο και μειωμένο από το 6,6% τον Οκτώβριο του 2023. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 5,9% τον Οκτώβριο, επίσης σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2024 και μειωμένο από το 6,1% τον Οκτώβριο του 2023.
“Τα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησιάζουν σε συμφωνία για ένα νέο αμυντικό ταμείο 1,5 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Βιομηχανίας στο Μπλοκ και την Ουκρανία τα επόμενα τρία χρόνια”, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το Bloomberg.
Η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ βελτιώθηκε τον Νοέμβριο, με τις παραγγελίες να αυξάνονται για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 48,4, από 46,5 τον Οκτώβριο που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο PMI θα ανέλθει στο 47,5.
“Η πίεση που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αναγκάσει τις Χώρες των BRICS να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Αμερικανικό Δολάριο θα αποτύχει”, υποστηρίζει το Κρεμλίνο.
“Εάν η Ουάσιγκτον καταφύγει στην ‘οικονομική ισχύ’ για να υποχρεώσει τις Χώρες να χρησιμοποιούν το Δολάριο, θα είναι αντίστροφο το αποτέλεσμα”, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Η JP Morgan προχωρά σε αναβάθμιση για την Ελλάδα από “neutral” σύσταση, σε σύσταση “overweight’, βάσει της καλύτερης από την Ευρωζώνη ανάπτυξης του ΑΕΠ και τους πρόσφατα εξυγιασμένους ισολογισμούς των Τραπεζών, που μετατρέπονται σε αυξανόμενα κεφάλαια και αποδόσεις για τους μετόχους. “Βασικός κίνδυνος για την επενδυτική θέση για την Ελλάδα είναι η ενδεχόμενη αδυναμία του Ευρώ και ένα ‘ξεπούλημα’ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών”, εξηγεί ο Οίκος.
Ελαφριά επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του IOBE, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 106,1 μονάδες, έναντι των 106,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.880 συμβόλαια).
Στα 4.777 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.778 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.610 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.607 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.140, 983 για τον Δεκέμβριο και 157 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.454), κινήθηκε μεταξύ 3.375 και 3.462,25 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 27, 27 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.204), κινήθηκε μεταξύ 1.197 και 1.204 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.041).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.200 ΕΥΔΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.449), Πειραιώς (7.965), Εθνική (1.548), Alpha Bank (13.546), ΔΕΗ (758), ΓΕΚ (241), ΕΛΧΑ (685), Viohalco (201), Motor Oil (313), Cenergy (304), Ελλάκτωρα (115), Ελ. Πετρέλαια (123), Μυτιληναίο (293).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 157.675, Πειραιώς 94.346, ΑΔΜΗΕ 25.086, ΔΕΗ 18.618, Eurobank 16.849, Εθνική 26.677, ΓΕΚ 11.084, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.542.717 τεμ., (από 57.542.717 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.271.620 τεμ. (3.271.620), Eurobank 63.910.498 τεμ. (63.910.498), ΟΠΑΠ 1.687.989 τεμ. (1.687.989), Εθνική 15.480.581 τεμ. (15.253.290), ΟΤΕ 1.962.322 τεμ. (1.967.282), Πειραιώς 13.617.314 τεμ. (13.624.229), Ελ. Πετρέλαια 1.730.939 τεμ. (1.745.013), Motor Oil 1.541.743 τεμ. (1.555.860).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.