Χρηματιστήριο: Αγγιξε τις 1.400 μονάδες και περιμένει… τις ΗΠΑ

Με υψηλότερες συναλλαγές η κίνηση της εγχώριας αγοράς που στηρίχθηκε σε τραπεζικές μετοχές αλλά και blue chips. Στην Πειραιώς το 39% των συναλλαγών. Πιέστηκαν Jumbo, Viohalco και Σαράντης.

Χρηματιστήριο: Αγγιξε τις 1.400 μονάδες και περιμένει… τις ΗΠΑ

Καθαρά ανοδική, η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τον Γενικό Δείκτη να πετυχαίνει την τέταρτη συνεχόμενη, ήπια, ανοδική συνεδρίαση, αλλά όχι την επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών, ενώ το +1,83% του Τραπεζικού δείκτη με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για το ποιος κλάδος ηγήθηκε και σήμερα της ανοδικής κίνησης.

Από εκεί και πέρα, πέρασαν μέσω του Χ.Α. 12 “πακέτα” της ΠΕΙΡ, συνολικά 9523117 τεμ., σε τιμές από 3,6210 έως 3,6600 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τίτλος να απασχολήσει το 39,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όσον αφορά τις σημαντικές ημερήσιες μεταβολές και ακόμα πιο επιφυλακτικότερη στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς οι “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, έχουν επιλέξει την στάση αναμονής.

Από εκεί και πέρα, χωρίς αμφιβολία, όλα τα επενδυτικά βλέμματα και όχι μόνο, είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και στις Προεδρικές εκλογές, ενώ στο εσωτερικό οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου από τις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες και άλλες Εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου – εννεαμήνου οι Eurobank, TITC και Εθνική Τράπεζα, ενώ το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η Alpha Bank).

Υπενθυμίζεται η επερχόμενη διήμερη συνεδρίαση της Fed, στις 6 και 7/11, όπου αναμένεται μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Στις 7/11 και οι ανακοινώσεις από την BoE, με παρόμοιες προσδοκίες, ενώ η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου συνεδριάζει στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυξάνοντας την πιθανότητα ανακοινώσεων πρόσθετων μέτρων τόνωσης.

Επιπλέον αύριο το βράδυ θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Υπενθυμίζεται πως ο MSCI Greece Standard Index έχει 9 μετοχές, μετά την αφαίρεση της Motor Oil στις 30/8 και συγκεκριμένα τις: Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έληξε η περίοδος που λαμβάνεται υπ’ όψιν τόσο από τον Οίκο FTSE όσο και από τον Οίκο MSCI για τις αναθεωρήσεις των δεικτών τους. Ο Οίκος MSCI επιλέγει μία από τις τελευταίες 10 εργάσιμες ημέρες του Οκτωβρίου για την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του, ήτοι έναρξη 17 Οκτωβρίου 2024, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Αν τελικά υπάρξουν αλλαγές, θα εφαρμοστούν την 27η Νοεμβρίου 2024. Η επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2025. Για την τακτική αναθεώρηση (Δεκεμβρίου) του FTSE25 λαμβάνεται υπ’ όψιν η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση του Οκτωβρίου και όχι η τελευταία συνεδρίαση του ίδιου μήνα, όπως ήταν πριν από μερικούς μήνες”.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και ενδιαφέρουν τους Ξένους Διαχειριστές, όμως ανεξάρτητα ανακοινώσεων, οι περισσότεροι από τους Ξένους θα έχουν κλείσει τα βιβλία τους μέχρι τις 15/12, το αργότερο.

Έτσι, δεν αποκλείεται άλλοι να επιλέξουν να μην ρισκάρουν τα κέρδη του 2024 και άλλοι, με “υπέρβαρες” θέσεις, να μην αναλάβουν πρόσθετους επενδυτικούς κινδύνους.

Με εναλλαγές προσήμων, ήπιες μεταβολές και έκδηλη νευρικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί traders δείχνουν απρόθυμοι να αναλάβουν υψηλότερο ρίσκο, πριν αυξηθεί η ορατότητα, όσον αφορά το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Επέστρεψαν σε “βόρεια” κίνηση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων και μάλιστα για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,18% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 432% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,323% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1399,73 μονάδες (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1396,09 (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1399,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%%.

Ο τζίρος στα 126,4 εκατ., από τα οποία τα 44,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΓΚΜΕΖΖ, ΣΑΝΜΕΖΖ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΦΒΜΕΖΖ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΕΕΕ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 126,4 εκατ., τα 118,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα πιστώθηκαν, αλλά δεν διαπραγματεύονται, οι μετοχές των συμμετεχόντων στην Α.Μ.Κ. της Αττικής. Μέχρι την εισαγωγή τους, όσοι συμμετείχαν, κερδίζουν 1400%. Τέτοιο σκηνικό αυξήσεως δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία του Χ.Α. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των μικροεπενδυτών ήταν ελάχιστη α) λόγω μεγάλης Α.Μ.Κ. β) λόγω κακής περιόδου. Ουσιαστικά το κόστος για μετοχές από Α.Μ.Κ. και από warrants ήταν 0,45 λεπτά + το κόστος του δικαιώματος, ή της μετοχής που είχε ο καθένας. Να δείτε που η κεφαλαιοποίηση θα σταθεροποιηθεί στο 1,5 billion και θα φωνασκούν για 5ο Τραπεζικό πόλο, αφού θα ξεπερνάει την Optima με ‘σβηστή μηχανή’. Οι Τράπεζες στο Intraday έδωσαν “long” αγοραστικό σήμα με το ‘stop” να είναι στο 1140 σε κλείσιμο ώρας και κοντινή στήριξη το 1168. Ουσιαστική αντίσταση μπροστά μας το 1195 – 1207. Ο ΔΤΡ έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Η τιμή της Εθνικής κοντά στο placement. Η λογική έλεγε ότι δύσκολα οι Ξένοι Θεσμικοί θα κατέγραφαν απώλειες και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εν όψει κλεισίματος των βιβλίων για το έτος”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αντίδρασης συνέχεια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τη ροή ειδήσεων που σχετίζονται με τις Αμερικανικές εκλογές”, αναφέρει η Beta Sec.

Οι Προεδρικές Εκλογές που διενεργούνται σήμερα στις ΗΠΑ προκαλούν το Παγκόσμιο ενδιαφέρον, με ανοικτό το ενδεχόμενο για επικράτηση είτε της Κάμαλα Χάρις, είτε του Ντόναλντ Τράμπ. Το Χ.Α. βιώνει συνθήκες ‘ομηρείας’ με τις συναλλαγές να υποχωρούν δραστικά εν αναμονή της έκβασης του αποτελέσματος των εκλογών και της διαφοροποιημένης ρητορικής των 2 υποψηφίων, σκηνικό που δύσκολα θα αλλάξει πριν την ανακοίνωση του τελικού νικητή”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνέχισε και χθες, όπως ήταν φυσιολογικό, η στάση αναμονής των επενδυτών τόσο στο εσωτερικό, όσο και εξωτερικό, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Στο Χ.Α., το πιθανότερο είναι να ευθυγραμμιστούμε με το γενικότερο κλίμα”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Η διεξαγωγή των κρίσιμων Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ κορυφώνει την αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς το εκτιμώμενο μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις στο σύνολο των Εκλεκτόρων (226 έναντι 219 για τον Ντόναλντ Τραμπ) είναι πιθανό να ανατραπεί από το αποτέλεσμα των Πολιτειών όπου ουδείς έχει εμφανές προβάδισμα (Πενσυλβάνια, Τζόρτζια κ.α.), όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τη ρητορική των δύο μονομάχων να έχει οδηγήσει σε ακραία πόλωση το πολιτικό σκηνικό και τους αναλυτές να το συγκρίνουν με εκείνο που μετά το 1860 οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ, οδηγώντας έτσι την Επενδυτική Κοινότητα σε εμφανή στάση αναμονής.

Η στάση αυτή είναι πιθανό να διαρκέσει είτε διότι ο νέος Πρόεδρος είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί ακόμη και στο τέλος της εβδομάδος, είτε διότι θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να γίνει σαφές τί μέρος της ρητορικής θα μετουσιωθεί σε πράξεις.

Το τελευταίο αφορά κυρίως το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ, που έχει αναφερθεί σε σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν σε σύγκρουση των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο Κόσμο, όπως υψηλούς δασμούς, μαζικές απελάσεις μεταναστών κοκ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η πολιτική απομονωτισμού που εφαρμόστηκε από τη δυναστεία των Τσινγκ στη Κίνα το 17ο αιώνα έβλαψε την Κίνα, καθώς δεν παρακολούθησε τις θεαματικές εξελίξεις στη Δύση. Αντιθέτως, το άνοιγμα της Κίνας στη διεθνή σκηνή με την οικονομική και πολιτιστική μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ μετά το 1978, οδήγησε στην ταχεία οικονομική μεγέθυνση και στη δημιουργία της σημερινής Κίνας που αναγνωρίζεται ως ο βασικός Αντίπαλος που μπορεί να απειλήσει την Παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Σι να είναι πλέον πιο ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης.

Τα παραπάνω ωστόσο, δεν φαίνεται να εμποδίζουν τους μισούς Αμερικανούς να επιλέγουν τον Τραμπ ως νέο Πρόεδρο, καθώς η όξυνση των ανισοτήτων που έχει συντελεστεί οδηγούν πολλούς ψηφοφόρους σε αποδοκιμασία του υφιστάμενου Κυβερνητικού σκηνικού, αποδίδοντας ευθύνες στους Δημοκρατικούς Προέδρους.

Το βέβαιο είναι ότι η Ε.Ε. θα είναι χαμένη είτε με Τραμπ, είτε με Χάρις καθώς οι “ρωγμές” στις διατλαντικές σχέσεις είτε θα αυξηθούν αν εκλεγεί ο Τραμπ, είτε θα διατηρηθούν με την Χάρις.

Θα χρειαστεί επομένως να υπάρξει κινητοποίηση στην Ευρώπη, με την εφαρμογή της έκθεσης Ντράγκι, για να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητά της, με το κλείσιμο των 3 εργοστασίων της VW να δίνει ηχηρό μήνυμα. Παράλληλα, η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% θα αποτελέσει μονόδρομο, επιλογή που η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα, καθώς η Χώρα μας δαπανά ήδη πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς, λόγω της έντασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τη διαδικασία συσσώρευσης, με τον ΓΔ να κινείται στις παρυφές των 1400 μονάδων και τις συναλλαγές να έχουν υποχωρήσει δραστικά.

Οι αποφάσεις των Συστημικών Τραπεζών να επιταχύνουν την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου από τα ίδια κεφάλαια, ολοκληρώνοντας το μηδενισμό του ως το 2034, υπενθύμισε σε όλους τη φορολογική απαλλαγή που είχε δοθεί σε συνέχεια του PSI, που είχε οδηγήσει το 2012 στον εξανεμισμό των κεφαλαίων τους: το Κράτος επέτρεψε με τη θέσπιση του αναβαλλόμενου φόρου να μη πληρώνουν φόρους για τα κέρδη οι Τράπεζες για 30 έτη.

Τώρα, με την επιτάχυνση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, οι Τράπεζες θα μπορέσουν να είναι πιο γενναιόδωρες στη μερισματική πολιτική, μετά τα αποτελέσματα του 2024 και στο εξής.

Σαν αποτέλεσμα, το Χ.Α. εισέπραξε τον καταλύτη εκείνο που αντέστρεψε το κλίμα για τον Τραπεζικό κλάδο, με τη JP Morgan να υπενθυμίζει ότι διαπραγματεύονται με P/E στο 5,5 και P/B 0,60 και ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των θετικών επιδόσεων του 9μηνου.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν και άλλα blue chips αλλά και ο ΟΛΠ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που κατέγραψε εντυπωσιακή κερδοφορία στο 9μηνο και τον ΓΔ να επιδιώκει την υπέρβαση των 1400 μονάδων.

Με την αβεβαιότητα ωστόσο να μην επιτρέπει την εκτροφή ενός αισιόδοξου σεναρίου στην παρούσα φάση, καθώς η επενδυτική ψυχολογία ενσωματώνει ακόμη υψηλό βαθμό φόβου για τα μελλούμενα”, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (10,3), EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΑΛΦΑ (3,3), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (+2,85%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι ΑΛΦΑ (+0,96%) και ΠΕΙΡ (+1,58%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+1,55%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1193,96 μονάδες (+1,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1192,25 (+1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1196,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,83%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1236 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα χνάρια Πειραιώς, που καθοδήγησε την Αγορά για αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, το 2025, παρά την επίπτωση από την ταχεία μείωση επιτοκίων, αναμένεται να κινηθούν, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, οι Εθνική, Alpha και Eurobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών για μείωση των επιτοκίων EKT στα επίπεδα του 2% στο τέλος του 2025, οι Τράπεζες θα έχουν υπολογίσιμη επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Η Πειραιώς την εκτίμησε σε 100 με 125 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει το σύνολο της επίπτωσης από τη μείωση επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, όμως, η αναθεώρηση της καθοδήγησης για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2025 ενέχει 3 στοιχεία, που αντισταθμίζουν, ή υπερκαλύπτουν την παραπάνω επίπτωση. Ο σημαντικότερος παράγοντας έγκειται στο χαμηλότερο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων”.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αν και οι τελική εικόνα με υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο, διαμορφώθηκε προς το τέλος συναλλαγών. Υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,19%), ΛΑΜΔΑ (-1,09%), ΜΠΕΛΑ (-1,14%), ΟΤΟΕΛ (-0,90%), ΣΑΡ (-1,27%), CENER (-0,68%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2024 ανήλθε σε 3,01 εκατ., αυξημένη κατά 10,0% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Συνολικά, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, η κίνηση του Αεροδρομίου έφθασε τους 27,57 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 12,9%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7,3% και 15,5% αντίστοιχα. Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κατά τη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του 2024, ανήλθε σε 231859, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 11,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,2% και 15,6% σε σχέση με το 2023. (τα στατιστικά κίνησης του Οκτωβρίου 2024 είναι προκαταρκτικά και ενδέχεται να αλλάξουν. Τα στοιχεία κίνησης του κάθε μήνα οριστικοποιούνται μετά την 20η του επόμενου μήνα)”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος του ΔΑΑ (+0,97%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά απέχει ακόμα από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 7,71 – 7,67 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την μετοχή της TITC (+0,76%), εν μέσω πονταρισμάτων για τα αποτελέσματα εννεαμήνου που αναμένονται (σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου θα προσεγγίσουν τα 226 εκατ.), ενώ κάποιοι traders ελπίζουν και σε είσοδο του τίτλου στον δείκτη MSCI Greece Standard, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 31,80 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 34,05 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+156,04%), ΑΤΤ (+123,55%), MONTA (+95,81%), ΦΒΜΕΖΖ (+94,27%), SOFTWEB (+86,05%), ΚΟΥΑΛ (+77,3%), OPTIMA (+63,85%), TITC (+53,85%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΟΛΘ (+0,96%), ΚΕΚΡ (+3,20%), ΣΙΔΜΑ (+2,27%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+5,08%), ΙΚΤΙΝ (+2,30%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,95%), ΧΑΙΔΕ (+1,71%), ΝΑΥΠ (+1,79%), ΕΛΤΟΝ (+0,80%), ΕΛΙΝ (+2,02%), ΟΛΥΜΠ (+1,27%), ΙΝΤΕΤ (+3,47%), ΣΕΝΤΡ (+2,41%), ΒΙΟΚΑ (+3,63%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΞΥΛΚ (-1,70%), “με πωλητή τον Γεώργιο Γεράρδη και αγοραστές τους Αλεξάνδρα Γεράρδη και Νικόλαο Γεράρδη, εξωχρηματιστηριακά, άλλαξαν χέρια 400000 κοινές μετοχές, στην τιμή των 0,2640 ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Profile (-0,19%), “η μέτοχος Norges Bank προέβη την 29/10/2024, σε αγορά κοινών, ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Εταιρείας, με αποτέλεσμα το ποσοστό της εν λόγω Μετόχου να υπερβεί το όριο του 5% και να ανέλθει στο 5,08% (1250932 μετοχές)”.

Σε απάντηση της από 5/11/2024 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με δημοσιεύματα για πιθανή εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης, η Ιντεάλ (-0,50%) ανακοίνωσε ότι “εξετάζει ενδεχόμενες νέες επενδύσεις, τηρώντας πάντα κατά γράμμα τις νόμιμες υποχρεώσεις της, ως Εισηγμένη Εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει σήμερα, πληροφορία προς ανακοίνωση. Όταν και όποτε υπάρξει πληροφορία που θα πρέπει να ανακοινωθεί για την ενημέρωση του Επενδυτικού Κοινού, η Εταιρεία θα προβεί έγκαιρα στις προβλεπόμενες ανακοινώσεις, όπως πάγια πράττει σε αυτές τις περιπτώσεις”.

Σε νέα χαμηλά 6μηνου ο ΚΥΡΙΟ (-2,57%, 7μηνου η ΠΕΡΦ (-0,34%), σε χαμηλά 1,5 μήνα η ΦΡΙΓΟ (-1,90%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 10 μηνών στην Τεχν. Ολυμπιακή (+1,27%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/10 για MED 1,80%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,33%), Άβακα (+0,14%), Δρομέα (+3,97%), Ίλυδα (+2,34%) και Αλουμύλ (+2,77%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+1,67%) και ΕΧΑΕ (+1,29%) και τέσσερις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,08%).

Από τα χαμηλά 11 μηνών αντέδρασαν Ιντρακόμ (+3,15%), Intralot (+3,89%) και Lavipharm (+1,24%).

Μέχρι τα 29,75 ευρώ (+1,88%) αναρριχήθηκε ο τίτλος του ΟΛΠ, διεκδικώντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά γύρισε και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 29,00 ευρώ (-0,68%).

Κάτι κινήθηκε στην Προοδευτική (+4,80%). Ο μέτοχος που κατέχει το 5,5216% της Εισηγμένης, μπορεί να απασχολήσει σύντομα την Αγορά. Προς το παρόν ο τίτλος μαζεύεται πέριξ των 0,25 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1423 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3393 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3456 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, κίνηση για ψηλότερα από τους δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,092 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επαναπροσεγγίσει τα $2750 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $32,7 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $70000 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $2460 ανηφορίζει το Ethereum.

Ο δείκτης υπηρεσιών Caixin PMI Οκτωβρίου στην Κίνα κινήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι αναλυτές αναμένουν επιπλέον στήριξη της Οικονομίας από την Κυβέρνηση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, (RBA), διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 4,35% και σε υψηλό 13 ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, “η Τράπεζα δεν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από τον Φεβρουάριο του 2025”.

Η Aramco διατήρησε το τριμηνιαίο μέρισμά της στα $31 δισ., παρά τα χαμηλότερα κέρδη (τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 15%, στα $27,6 δισ. το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα). Η Εταιρεία που ανήκει, κατά πλειοψηφία, στο Κράτος της Σαουδικής Αραβίας, διατηρεί τη μεγαλύτερη μερισματική πληρωμή στον Κόσμο, παρά τα αυξανόμενα σημάδια πίεσης στα κέρδη. Η Aramco ήδη πληρώνει περισσότερα από όσα κερδίζει, ωθώντας την Εταιρεία σε καθαρή θέση δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό 30 μηνών τον Σεπτέμβριο, στα $84,4 δισ., έναντι $70,8 δισ. τον Αύγουστο. Το ύψος ξεπέρασε οριακά τις προβλέψεις για $84,1 δισ.

Ο δείκτης των Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών σκαρφάλωσε στο 56,0% τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, από 54,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών ISM. Αριθμοί άνω του 50% θεωρούνται θετικοί για την Οικονομία, δείχνοντας επέκταση του κλάδου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της “The Wall Street Journal” είχαν προβλέψει αύξηση 53,7%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 108,6 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν μπουν και οι νέες μετοχές στην Τρ. Αττικής).

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Κρι Κρι στα 16,6, από 13,6 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy”. Όπως επισημαίνει, “η είσοδος της Εταιρείας στην Αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκλειδώσει νέες οδούς ανάπτυξης. Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Εταιρείας κατά 14-17% σε επίπεδο κερδών προ φόρων και τόκων έως το 2026, αναμένοντας ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ στη φετινή χρήση”. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης περιμένει καθαρά κέρδη 38 εκατ. ευρώ.

Τιμή - στόχο τα 36 ευρώ δίνει για την μετοχή της ΕΕΕ η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ. Για τις χρήσεις 2024, 2025 και 2026, η ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει πως ο Εισηγμένος Όμιλος θα σημειώσει κύκλο εργασιών 11,14 δισ., 12 δισ. και 12,94 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 830 εκατ., 879 εκατ. και 1,112 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΛΑΜΔΑ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Σαράντης, Cenergy και στο υψηλό οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.277 συμβόλαια).

Στα 4.143 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.174 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.627 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.627 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 513, 463 για τον Νοέμβριο και 50 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.385), κινήθηκε μεταξύ 3.370 και 3.392 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 34, 34 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.196), κινήθηκε μεταξύ 1.190 και 1.200 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.135,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.757), Πειραιώς (2.454), Εθνική (1.334), Alpha Bank (8.835), ΔΕΗ (343), ΑΔΜΗΕ (884).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.710, Πειραιώς 102.394, ΑΔΜΗΕ 27.700, ΔΕΗ 19.852, Eurobank 18.812, Εθνική 18.786, ΓΕΚ 11.130, Τέρνα Ενεργειακή 16.626.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 69.123.459 τεμ., (από 69.082.707 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.428.414 τεμ. (63.395.102), ΟΠΑΠ 1.663.129 τεμ. (1.663.129), Εθνική 12.343.164 τεμ. (12.443.574), ΟΤΕ 2.294.127 τεμ. (2.294.983), Πειραιώς 13.216.774 τεμ. (13.240.918), Ελ. Πετρέλαια 1.360.637 τεμ. (1.311.637), Intralot 1.096.376 τεμ. (1.198.924), Motor Oil 1.406.251 τεμ. (1.394.471).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v