Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που κρίνουν τη συνεδρίαση

Πλούσια σε ειδήσεις η εβδομάδα που ξεκινά. Τα όπλα στα χέρια των long και οι τίτλοι που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που κρίνουν τη συνεδρίαση

Εβδομάδα μεστή σε εξελίξεις που θα καθορίσουν την στάση των επενδυτών ξεκινά με τον S&P 500 από τις 5.554,25 μονάδες. Μετά από άνοδο 3,93% την προηγούμενη εβδομάδα η τρέχουσα χαρακτηρίζεται, κυρίως, από το συμπόσιο της Federal Reserve Bank of Kansas, στις 22-24 Αυγούστου. Το γνωστό και ως «καλοκαιρινό Νταβός» που διεξάγεται στο ορεινό θέρετρο του Jackson Hole, θεωρείται πως δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που ενδιαφέρουν (και ) τους επενδυτές.

Παράλληλα με την ανακοίνωση οικονομικών δεικτών, στοιχείων για πληθωρισμό, μεταποίηση κ.λπ. οι επενδυτές θα έχουν ευκρινέστερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ενδεχόμενη λήψη επιπλέον θέσεων από την πλευρά των long ή επάνοδο των short.

Στο επίκεντρο και η Ιαπωνία, καθώς την Παρασκευή ο διοικητής της BoJ -Kazuo Ueda- θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, στο Τόκιο, με νωπές ακόμη τις μνήμες από το sell off της Δευτέρας 5 Αυγούστου.

Προφανώς από τις εξελίξεις στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα θα επηρεαστεί η στάση των επενδυτών και στα ευρωπαϊκά, συνακόλουθα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με «μαξιλάρι» το θετικό ταμείο της προηγούμενης εβδομάδας η εκκίνηση στην Φρανκφούρτη, με τον DAX από τις 18.322,40 μονάδες, στο Παρίσι με τον CAC40 από τις 7.449,70 και στο Λονδίνο με τον FTSE100 από τις 8.311,41 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο «ρηχό» Χρηματιστήριο Αθηνών πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των επενδυτών σε Νέα Υόρκη, Τόκιο, Φρανκφούρτη. Οι long έχουν το πλεονέκτημα του συν 3,51% της προηγούμενης εβδομάδας, το κέρδος της επαναφοράς της αποτίμησης των εισηγμένων στα 99,068 δισ. (μεγέθη Παρασκευής 2 Αυγούστου), την υπεραπόδοση των τραπεζικών, την επανάκτηση απωλειών για πολλά blue chips.

Από τις 1.286,58 μονάδες, με συν 6,12% για τον Δείκτη Τραπεζών, οι long ξεκινούν με πλεονέκτημα. Από τη μετοχή της Εθνικής με μεταβολή 9,95% στα 8,114 ευρώ οι αγοραστές είχαν το καλύτερο ταμείο. Διατηρείται το πλεονέκτημα για τον τίτλο, με την Πειραιώς στα 3,986 (6,46%) να ακολουθεί.

Από τις 3.492,66 μονάδες, με συν 3,78% για τον FTSE 25 οι long θα πρέπει να υπερασπιστούν το πλεονέκτημα που έχουν σε συγκεκριμένα blue chips. Ενδεικτικά σε TITAN Cement International (32,15), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,96), ΔΕΗ (11,52), ΟΤΕ (14,87), ΟΠΑΠ (16,10), Jumbo (23,32), Viohalco (5,60), Metlen (34,50), ElvalHalcor (1,782), Coca Cola HBC (31,94).

Τι «δείχνουν» τώρα οι αποτιμήσεις, μας αναλύει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, θα εστιάσω στο ότι σύμφωνα με την FactSet η ελληνική αγορά είναι σε διαπραγμάτευση με σημαντικό discount σε όρους πολλαπλασιαστή λογιστικής αξίας (p/bv). Δυνητικό περιθώριο σύγκλυσης της αποτίμησης εισηγμένων στο ΧΑ με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μεγαλύτερο για τις συστημικές τράπεζες αλλά και αρκετά blue chips. Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, αποτελεί την υγιή δύναμη της αγοράς με ισχυρές επιδόσεις και επιστροφή στην διανομή μερισμάτων στους μετόχους, μετά από 16ετία.

Δυνητικά περιθώριο περαιτέρω μεγέθυνσης αυτών των 99 δισ. -σε όρους αποτίμησης- υπάρχει, μένει να επιβεβαιωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εκκίνηση, ουσιαστικά, από σήμερα του δεύτερου μισού του Αυγούστου σηματοδοτώντας την σταδιακή επιστροφή των επενδυτών (από τις άδειες τους) παράλληλα της επανεργοποίησης διαδικασιών που μπορεί να «παράξουν» ειδήσεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v