Οι αγοραστές έκαναν το απόλυτο στην εβδομάδα των λιγότερων συνεδριάσεων και αθροιστικά το 4Χ4 για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά 157 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 14/4/2011 και στις 1487,76 μονάδες).
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΓΔ, FTSE 25) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις από πλευράς αγοραστών, δίνει η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ.
Το τελευταίο είναι απόλυτα αναμενόμενο, καθώς όσο ο ΓΔΧΑ πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, τόσο και περισσότεροι traders θα μπαίνουν στον “πειρασμό” να “περάσουν από το ταμείο”, συνυπολογίζονται και τα κέρδη που έχουν προηγηθεί.
Από την άλλη, όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν αξιοπρόσεκτο αριθμό τίτλων να κινηθεί προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, την ώρα που όσοι “επιβιβάζονται καθυστερημένα στο τρένο”, αναζητούν τους επόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές.
Με θετικό βηματισμό και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα πρακτικά της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν και τους EuroStoxx, DAX και FTSE 100 να διεκδικούν κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά.
Πιο συγκεκριμένα, “ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε τροχιά για να υποχωρήσει στο 2% την επόμενη χρονιά, το οποίο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν ότι τους επιτρέπει να ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο”, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ευδιάκριτα χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, καθώς έμειναν σε χαμηλότερους όγκους και τα “πακέτα”), το συνεχιζόμενο “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς αρκετοί τίτλοι που πρωταγωνίστησαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, έδειξαν διαθέσεις πρόσκαιρης “κόπωσης”.
“Μία κατηγορία μόνη της” η μετοχή της TITC (+1,12%), κινήθηκε και σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 16,5 ετών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά αν συνυπολογιστεί το διάστημα από τότε που άλλαξε έδρα, με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 33 ευρώ. Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση του τίτλου από τα πρωινά υψηλά των 32,2 ευρώ (+3,21%). Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για την Θυγατρική Titan America, όλο και περισσότεροι αναλυτές δεν αποκλείουν κίνηση της μετοχής της TITC προς τα 40 ευρώ, ή και υψηλότερα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, όχι μόνο για την συμπεριφορά που θα επιδείξει το Χ.Α., αν συνεχιστεί η προσέγγιση των 1500 μονάδων, αλλά και αν υπάρχουν “δυνάμεις” νέας ανοδικής διαφυγής, χωρίς να μεσολαβήσει βραχύβια διόρθωση, αλλά και για σημαντικά προγραμματισμένα γεγονότα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης (ο δείκτης MSCI Greece Standard αυτή τη στιγμή αποτελείται από 10 τίτλους και συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil). Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης (14/5), ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει τις οικονομικές του επιδόσεις για το α΄ τρίμηνο του 2024. Η Διοίκηση θα διοργανώσει την ίδια ημέρα και ώρα 13.00 (Ελλάδα) /12.00 (Ευρώπη) /11.00 (Ηνωμένο Βασίλειο) /06.00 (Ανατ. ΗΠΑ) τηλε-συνδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές για να συζητήσει τα εν λόγω αποτελέσματα.
Ακολουθούν την Πέμπτη (16/5) οι Alpha Bank, Eurobank και Ελ. Πετρέλαια.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,47% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,498% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1485,95 μονάδες (+0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1484,83 (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1484,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 113,2 εκατ., από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, TITC, ΔΑΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τον συνολικό τζίρο των 113,2 εκατ., τα 97,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,19%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,31%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 14,76% και ο ΔΤΡ κέρδη 21,59%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η ΒοΕ άφησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 5,25%. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου. Ο ΓΔ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς το ‘profit taking’ απορροφάται εύκολα. Πλησιέστερη αξιόλογη στήριξη στις 1460 - 1455 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές υιοθετούν μία διάθεση για ανάληψη ρίσκου, λόγω της αναζωπύρωσης της αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων”, εκτιμά η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται”, αναφέρει η Optima Bank.
“Αναμένουμε ότι η Αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, υποστηριζόμενη από τις θετικές επιδόσεις των Διεθνών Αγορών και το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρουν για το σύνολο των εγχώριων μετοχών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Οι Αγορές θα παραμείνουν με διακυμάνσεις στα τρέχοντα επίπεδα, όσο οι εισερχόμενοι μακροοικονομικοί δείκτες επιδεικνύουν την ανάλογη ανθεκτικότητα. Για τον ΓΔΧΑ η προσέγγιση των 1500 μονάδων έχει σχεδόν πραγματοποιηθεί, ενώ τα περιθώρια βραχυπρόθεσμα εκτιμούμε ότι είναι περιορισμένα. Συνεχίζουμε να τηρούμε στάση αναμονής και αμυντικής στρατηγικής, καθώς τα μερίσματα θα έχουν τον πρώτο λόγο το επόμενο τρίμηνο”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκε και αυτή η εβδομάδα για την Λεωφόρο Αθηνών, που καταγράφει θετική απόδοση άνω του 15% από την αρχή του χρόνου. Ικανοποιητική ήταν και η συναλλακτική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση. Τα πρόσφατα placement που έγιναν σε JUMBO και AUSTRIAN CARD είναι ένα σημάδι ότι η Αγορά μας, παρόλα τα κέρδη που έχουν προηγηθεί, παραμένει επενδύσιμη προσελκύοντας “φρέσκα κεφάλαια”. Πολύ καλό το πρώτο τρίμηνο της TITC (δεδομένων των συνθηκών), με την Διοίκηση να δηλώνει αισιόδοξη για την συνέχεια του έτους. Επίσης θετική εντύπωση προκάλεσε η πρόθεση του Ομίλου να εισάγει την Θυγατρική της στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την περεταίρω ανάπτυξή της στην Αγορά των Η.Π.Α. Σημειώνουμε ότι η παραπάνω κίνηση αναβαθμίζει την εικόνα των Ελληνικών Επιχειρήσεων στο εξωτερικό, που δείχνουν εξωστρέφεια και ανάπτυξη.
Θετικά τα σινιάλα και από τον Τουρισμό με τον ΔΑΑ να σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση στην επιβατική κίνηση τον μήνα Απρίλιο. Για την επομένη εβδομάδα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η ανακοίνωση της αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI την Τρίτη 14/5, με ημερομηνία εφαρμογής στις 3/6”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
“Το κλίμα παραμένει θετικό τόσο στο Ελληνικό, όσο και στα Διεθνή Χρηματιστήρια", όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.
"Η συνδυασμένη αφήγηση της “ντρίμπλας” του Powell με τη μείωση του ρυθμού ωρίμανσης ομολόγων και της διαφαινόμενης οριοθέτησης της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή, έχει αμβλύνει τους εξαρχής κινδύνους από την ξαφνική αδυναμία της Fed να μειώσει τα επιτόκιά της εν ευθέτω χρόνω.
Η τιμή του Αργού επιρρωνύει, παραμένοντας κάτω από τα $80 και αρκετά μακριά από τα υψηλά που είδε ακαριαία στο πρώτο ξέσπασμα της κρίσης.
Στην Αθήνα, η κατοχύρωση των 1360 μονάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης (με ανοδικό “χάσμα” διαφυγής και ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα) έδωσε το έναυσμα για εκ νέου (επανα)τοποθετήσεις και νέο στόχο τη ζώνη 1395 – 1405 και τις 1500 μονάδες.
Ο κλάδος Πληροφορικής συνεχίζει να εντυπωσιάζει, όντας και ένας από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Μετά τα deal σε ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ (σε ιστορικά υψηλά και οι δύο), έρχονται ΠΡΟΦ και ΠΕΡΦ να καταγράψουν νέες ιστορικές κορυφές, ενώ οι ΙΝΤΕΚ και ΚΟΥΕΣ δεν απέχουν πολύ από τις δικές τους. Ακολουθούν οι μικρότερες ΙΛΥΔΑ και ΚΟΥΑΛ, ενώ και η REALCONS έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί στη φημολογία για το placement της ΕΤΕ (για το υπολειπόμενο ποσοστό του ΤΧΣ), καθώς είναι και εκείνο που δίνει ρυθμό στη μετοχή. Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η σημαντική διαφορά απόδοσης των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ σε σχέση με τις ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, οι οποίες έχουν ‘μείνει πίσω’, με την πρώτη να έχει κορυφώσει (4,20 ευρώ) αρκετά νωρίτερα από τις άλλες, συνεχίζοντας να πλαγιολισθαίνει”, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+2,12%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1,01%), Εθνική (+0,25%) και Eurobank (+0,68%).
Μεταξύ 1276,58 (-0,21%) και 1294,08 μονάδων (+1,16%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1291,03 (+0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1290,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,90%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120 και 1098 - 1091 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η αργή μεταστροφή των καταθετών σε προϊόντα προθεσμίας και η πολύ χαμηλή παραγωγή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελούν τα δύο ‘ατού’ των Εγχώριων Τραπεζών, ως προς την εξέλιξη της φετινής κερδοφορίας, με ‘μπαλαντέρ’ ενδεχόμενη υιοθέτηση βραδύτερου ρυθμού μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ, σε σχέση με αυτόν που προεξοφλεί η Αγορά”.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-1,15%), CENER (-1,79%), ΔΕΗ (-0,51%), ΕΛΠΕ (-0,18%), ΕΛΧΑ (-0,99%), ΜΠΕΛΑ (-0,72%), ΟΠΑΠ (-0,77%), ΟΤΕ (-0,48%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,11%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.
Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,56%), αυξάνοντας κάπως και τον όγκο συναλλαγών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “την πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου διερευνά η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει ήδη αναθέσει σε Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο τη σχετική ‘άσκηση’, όπως προκύπτει και από τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Υπενθυμίζεται πως το Δ.Σ. της Εισηγμένης θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 στην επικείμενη γ.σ. των μετόχων της, ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου υπήρχε ως σενάριο εδώ και χρόνια”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31/12/2023, η Εισηγμένη είχε καθαρό ταμείο 322,746 εκατ. ευρώ.
Με τη σημερινή ανοδική αντίδραση, ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,51 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στη ζώνη 5,95 – 5,97 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,67%), συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου, καθώς επέστρεψαν τα πονταρίσματα για την επικείμενη χρηματική διανομή. Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η εντολή πώλησης, περίπου, 470000 τεμ. στα 2,70 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,54 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 2,84 ευρώ.
Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,57%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου, καθώς ξεκίνησαν κάποιες πρώτες “ασκήσεις” των αναλυτών, για το πόση αποζημίωση μπορεί να πάρει η Εισηγμένη από την Pratt & Whitney, για την καθήλωση και τις μεταθέσεις παράδοσης αεροσκαφών. Πρόσφατα η Διοίκηση διευκρίνισε πως “έχει έλθει σε συμφωνία με την P&W για την αποζημίωση που θα λάβει η Εταιρεία. Ωστόσο δεν θα καλυφθεί το σύνολο των επιπτώσεων, αλλά ένα σημαντικό μέρος”.
Το ημερήσιο “stop long” στα 12,05 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 13,80 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+134,62%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+98,68%), ΦΒΜΕΖΖ (+92,99%), MONTA (+79,06%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+77,57%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+59,2%), REALCONS (+58,94%), ΓΚΜΕΖΖ (+53,98%), ΠΕΡΦ (+47,42%), TITC (+47,09%), OPTIMA (+45,13%), ΔΟΜΙΚ (+42,18%) και ΕΒΡΟΦ (+40,42%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΒΕ (+4,51%), ΒΟΣΥΣ (+4,27%), ΜΕΡΚΟ (+5,78%), ΜΟΝΤΑ (+2,40%), ΛΕΒΠ (+19,39%), ΧΑΙΔΕ (+6,06%), ΑΤΕΚ (+8,47%), ΟΠΤΡΟΝ (+4,86%), ΙΑΤΡ (+0,59%), ΤΖΚΑ (+1,94%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Profile (+5,81%) και OPTIMA bank (+1,07%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΝΑΥΠ (-2,87%) και έξι για ΚΟΥΑΛ (-2,58%).
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Ιντρακόμ (+0,41%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΕΧΑΕ (+1,88%), Πετρόπουλο (+1,77%), Μοτοδυναμική (+0,50%) και Space (+1,98% και υψηλά 4μηνου).
Μετά από πτωτικό τρίο, αντέδρασε η ΦΡΙΓΟ (+1,50%).
Αντανακλαστική κίνηση, λόγω ΕΥΔΑΠ (+1,56%), από ΕΥΑΘ (+2,17%).
Επιστροφή αγοραστών σε Centric (+3,24%), Fourli (+1,70%), MIG (+2,90%), Ιντρακάτ (+1,49%) και ΑΔΜΗΕ (+1,14%).
Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά ο ΔΑΑ (+0,63%), εν μέσω εκτιμήσεων για νέα ρεκόρ στον Τουρισμό (κορυφαίες επιδόσεις στον Ελληνικό Τουρισμό για τα επόμενα χρόνια αναμένει η BMI, Θυγατρική της Fitch Solutions, κάνοντας λόγο για 39,3 εκατ. επισκέπτες έως το 2028, με μέσο ρυθμό αύξησης 3,7% ετησίως).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1311 - 1310 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1500 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3184 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3610 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street. Λίγο χαμηλότερα το Πετρέλαιο, στο 1,0772 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου. Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2370 ο Χρυσός, προς τα $28,45 αντιδρά το Ασήμι. Προς τα $60800 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2915 το Ethereum.
Η Βρετανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). O ρυθμός ανόδου του Βρετανικού ΑΕΠ ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες των αναλυτών και της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία έκανε λόγο για "τέλος της ύφεσης".
“Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων φέτος, αλλά είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα το κάνει και σε ποιο βαθμό. Εξακολουθώ να έχω την πεποίθηση ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν φέτος, παρά την επιβράδυνση στη μείωση του πληθωρισμού”, τόνισε ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς.
Χαμηλότερα κινήθηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Αμερικανική Οικονομία τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν βούτηξε στις 67,4 μονάδες, από 77,2 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 76,2 μονάδες.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 102,9 δισ. ευρώ.
H Citigroup παραμένει θετική για τη μετοχή της Μυτιληναίος με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 46 ευρώ. Η Citi, στα εναλλακτικά σενάρια που παρουσιάζει, εκτιμά ότι στο θετικό σενάριο για τη μετοχή η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 61 ευρώ και στο αρνητικό σενάριο στα 28 ευρώ ανά μετοχή.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι και την 5η Μαΐου, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση 10% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, απόδοση που είναι σύμφωνη με το ανώτερο όριο της εκτίμησης για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων. Προς το παρόν η Διοίκηση διατηρεί τις εκτιμήσεις της για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, σ’ ένα εύρος μεταξύ +8% έως +10%.
Την επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή προτείνει στους μετόχους το ΔΣ της Ελλάκτωρ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, TITC και με το θετικό η CENER.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Autohellas και στο χαμηλό οι Viohalco, Jumbo, ΟΠΑΠ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικούς τίτλους, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.731 συμβόλαια).
Στα 3.767 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.831 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Στα 902 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 902 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 115, 106 για τον Μάιο και 9 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.608), κινήθηκε μεταξύ 3.591,25 και 3.610 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.283).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.649,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.364), Πειραιώς (2.789), Εθνική (203), ΔΕΗ (1.371), Alpha Bank (4.804), ΑΔΜΗΕ (102), Αεροπορία Αιγαίου (737), Cenergy (122), ΓΕΚ (249), ΕΧΑΕ (482), Μυτιληναίο (294), Ελλάκτωρα (778), Ελ. Πετρέλαια (103), Τέρνα Ενεργειακή (195), ΟΠΑΠ (656).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 168.192, Πειραιώς 80.730, Eurobank 31.901, ΑΔΜΗΕ 26.797, ΓΕΚ 15.869, ΔΕΗ 33.239, Εθνική 11.098, Τέρνα Ενεργειακή 32.270.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.844.022 τεμ., (από 63.128.502 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.140.664 τεμ. (34.119.186), ΟΠΑΠ 1.771.250 τεμ. (1.764.403), Εθνική 12.655.850 τεμ. (12.670.449), ΟΤΕ 1.599.390 τεμ. (1.601.191), Πειραιώς 8.260.743 τεμ. (8.503.528) Intralot 1.008.544 τεμ. (1.001.774).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.