Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου μέχρι τις 12.30, περίπου, οι “sellers” είχαν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης, ενώ από εκεί και πέρα η αντεπίθεση των αγοραστών γύρισε τους βασικούς δείκτες σε θετικό βηματισμό, με την μάχη για το τελικό πρόσημο να κρατάει μέχρι τέλους και τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο, έστω και με “σκληρό φώτο φίνις”.
Αυτά όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, καθώς το ισοζύγιο μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, για μία ακόμα συνεδρίαση, έγειρε υπέρ των “κόκκινων” τίτλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές οριακά χαμηλότερα των 1320 μονάδων, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών οριακά χαμηλότερα των 1100 μονάδων, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.
Με σαφώς χειρότερη εικόνα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανικός πληθωρισμός παρουσίασε άνοδο 4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μικρή επιβράδυνση στο 3,8%, από 3,9% το Νοέμβριο και επικαιροποιώντας τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, τονίζοντας πως “η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ακόμα”. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,2%. Ο δομικός δείκτης εμφάνισε ετήσια άνοδο 5,1%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για άνοδο 4,9%.
Στα επίπεδα που είχαν εκτιμηθεί στην προκαταρκτική μέτρηση κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Η τελική μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο ΔΤΚ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τον Δεκέμβριο, μετά το 2,4% του Νοεμβρίου, με μηνιαία αύξηση 0,2% όπως είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε μεν στο 3,4% ετησίως, από το 3,6%, αλλά με μηνιαία αύξηση 0,5%, αντί του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στα πλαίσια της παρουσίας της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, αναφέρθηκε στην πιθανότητα για μειώσεις των επιτοκίων αυτό το Καλοκαίρι, επαναλαμβάνοντας ότι “διατηρείται η αβεβαιότητα στο Παγκόσμιο περιβάλλον και κάποια στοιχεία δεν είναι εκεί που θα ήθελε η Τράπεζα”.
Από την άλλη, εντείνεται η προσοχή των Διαχειριστών κεφαλαίων, στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους ναύλους να έχουν αυξηθεί περίπου 240% σε ένα μήνα, ενώ ανησυχητική έκταση παίρνει και η αύξηση των ασφαλίστρων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, “τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου για τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν εκτοξευθεί σχεδόν δέκα φορές από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις και έχουν ανέλθει κοντά στο 1% επί της συνολικής αξίας του πλοίου”.
Με τα παραπάνω δεδομένα και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ανεξάρτητα αν υπάρχει διάθεση διατήρησης του θετικού κλίματος, λόγω Δ.Α.Α. και επικείμενου placement της Πειραιώς, πολύ δύσκολα η Εγχώρια Αγορά θα μπορέσει να κινηθεί “αναρχοαυτόνομα”, αν συνεχιστεί, ή ενταθεί η επιφυλακτικότητα στα Ξένα Χρηματιστήρια.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., θα μπορούσε να προστεθεί η αντίδραση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών τίτλων από τα πρωινά χαμηλά, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/12/2023, με 177,9 εκατ.), αλλά και η συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου σημειώθηκαν κάποιες προσπάθειες αντίδρασης σε μετοχές που είχαν πιεστεί σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Τεχνικά και μέχρι νεωτέρας, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να ξεφύγει από το εύρος μεταξύ 1320 και 1355 μονάδων, με την προσοχή των traders στραμμένη στις Διεθνείς Αγορές και με το επιφυλακτικό σενάριο να δείχνει επικρατέστερο.
Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εγγραφές για το retail bond της Autohellas (-1,04%). Το εύρος επιτοκίου μεταξύ 4,25% με 4,6%, με το Σχήμα Αναδοχής να αισιοδοξεί ότι θα βγει πιο κοντά στο χαμηλό του εύρους
Σε σταθερά ανοδική πορεία οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, που τείνουν να αναστρέψουν την εικόνα των τελευταίων μηνών του 2023. Στο 4,28% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,07% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,321% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “στο 2,72% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία για την επανέκδοση Ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 15 Ιουνίου 2028 και ύψους 250 εκατ. ευρώ”, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.086 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1319,35 (-0,98%) και 1340,02 μονάδων (+0,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1330,45 (-0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1331,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.
Ο τζίρος στα 130 εκατ., από τα οποία τα 15 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 130 εκατ., τα 120,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Οι επενδυτές περιορίζουν τα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων της FED και τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα”, σημειώνει η Eurobank Equities.
“Δεν είναι πλέον σε υπεραγορασμένη περιοχή το Χ.Α., αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας δεύτερος γύρος κατοχύρωσης κερδών, καθώς η ικανοποιητική απόδοση από την αρχή του έτους, μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να κλειδώσουν ένα μέρος των κερδών τους”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Η πολυήμερη πολιορκία της τοπικής κορυφής των 1350 μονάδων του ΓΔ δεν τελεσφόρησε, προσώρας τουλάχιστον, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να πάρει τον δρόμο της διόρθωσης. Πλησιέστερη στήριξη στις 1327 μονάδες, ενώ ακολουθεί εκείνη των 1323 σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση” και την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Αυξημένες απώλειες κατέγραψε χθες ο ΓΔΧΑ, αλλά αυτό θεωρείται φυσιολογικό στην παρούσα φάση και σίγουρα απέχουμε πολύ έως ότου αλλοιωθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Στο ‘κόκκινο’ ντύθηκαν επίσης και οι Ευρωπαϊκοί και Αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες, ενώ τα οριακά χειρότερα μάκρο στοιχεία στην Κίνα δεν βοηθούν στην αλλαγή της πτωτικής τάσης στην Περιοχή. Για τον ΓΔΧΑ, πρώτο κρίσιμο επίπεδο στήριξης αποτελεί η περιοχή των 1310 - 1300 μονάδων, αν και παραμένουμε σταθερά επιφυλακτικοί για ενίσχυση θέσεων”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Η Ελληνική Αγορά είχε βρεθεί στα υψηλά του 2023 (1350±) για 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις και χρειαζόταν μια εκτόνωση. Πολλές ημέρες έκανε μόνο ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις, όμως έπρεπε να κάνει μια διόρθωση και ο Γενικός Δείκτης. Το ‘success story’ της Ελληνικής Οικονομίας, κρατάει στον ‘προθάλαμο’ της εισόδου κεφάλαια που περιμένουν τέτοιες καταστάσεις, για να τοποθετηθούν στις επιλογές που έχουν στοχεύσει. Έτσι η Αγορά διατηρεί την πολύμηνη ανοδική της τάση. Για να διαταραχτεί αυτή η εικόνα θα πρέπει να δούμε τιμές στον Γενικό Δείκτη χαμηλότερες του 1298 και στον FTSE25 χαμηλότερα των 3136 μονάδων”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“O Γενικός Δείκτης δοκίμασε τα υψηλά δεκαετίας μετά από μια εκπληκτική χρονιά. Ταυτόχρονα, ο δείκτης Τραπεζών επιχειρεί να διασπάσει τα υψηλά επταετίας, αφού πρώτα πραγματοποίησε υψηλό 52 εβδομάδων το 2024, όπως υποσημειώνει ο Γιώργος Πήττας.
Ο δείκτης Τραπεζών είναι μέχρι στιγμής ο πρωταγωνιστής φέτος, μετά από τις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εκθέσεις των Ξένων Οίκων.
Ιδιαίτερα θετικό ξεκίνημα αν αναλογιστούμε ότι ο S&P 500 εξακολουθεί να ταλαντεύεται γύρω από τις 4800 μονάδες και ο EuroSTOXX 50 βρίσκεται σε διορθωτική κίνηση από την αρχή του έτους.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ξεκινήσει τη χρονιά με διάθεση υπεραπόδοσης. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και η τάση ανοδική, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια χρονιά ανάλογη της περσινής, καθώς οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες φέτος.
Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων υπάρχουν πάντως πολλές ελκυστικές αποτιμήσεις ακόμα. Το ενδιαφέρον στο προσεχές διάστημα συγκεντρώνουν και οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, καθώς οι νέες εισαγωγές στο Χ.Α.”, σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,4), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, δίνοντας σημαντική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-1,15%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,528 ευρώ (-2,24%), της ΕΤΕ (+0,74%) μέχρι τα 6,69 ευρώ (-1,62%), της ΕΥΡΩΒ (-0,32%) μέχρι τα 1,6865 ευρώ (-1,86%) και της ΠΕΙΡ (-0,73%) μέχρι τα 3,246 ευρώ (-1,64%).
Μεταξύ 1099,69 (-1,77%) και 1132,99 μονάδων (+1,20%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1117,61 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1117,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 988 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 970 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Καλύτερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΜΠΕΛΑ (+1,38%), ΟΠΑΠ (+1,53%), ΜΟΗ (+0,91%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,66%), ΕΛΠΕ (+0,99%) και TITC (+2,54%).
Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά τη διάρκεια του 2023, αυξήθηκαν κατά +14% περίπου, σε σχέση με το 2022 ξεπερνώντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου και της εκτίμησης της Διοίκησης, για αύξηση του τζίρου κατά +12%. Ο τελευταίος μήνας του 2023, έκλεισε για τον Όμιλο με αύξηση των πωλήσεων κατά +9% περίπου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Λαμβάνοντας υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κατά την 31/12/2023 ποσού 431 εκατ. ευρώ περίπου, το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσκληση των μετόχων σε έκτακτη γ.σ. στις 7/2/2024 με θέμα την λήψη απόφασης για χρηματική διανομή, που θα αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ποσού μικτού 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής έκτακτης χρηματικής διανομής: 19/3/2024.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+1,38%) ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τα 24,7 ευρώ (-0,08%), αλλά γρήγορα οι αγοραστές τον επανέφεραν σε θετικό βηματισμό και μέχρι τα 25,22 ευρώ (+2,02%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 24,44 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 24,92 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 27,20 ευρώ.
Μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις και το σημερινό επιφυλακτικό ξεκίνημα μέχρι τα 21,25 ευρώ (-1,85%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της TITC (+2,54%). Η επόμενη αντίσταση στα 22,35 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 20,90 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MIN (+45,28%), ακολουθούμενη από ΜΟΝΤΑ (+25,65%) και ΚΟΥΑΛ (+27,7%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+2,09%), ΔΡΟΜΕ (+3,99%), ΑΤΤ (+0,43%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+7,86%), ΛΑΝΑΚ (+4,04%) και ΦΛΕΞΟ (+2,63%).
Σε νέα υψηλά 10 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+0,47%).
Μετά από πτωτικό τρίο, έβγαλε “bid” ο Επίλεκτος (+9,26%).
“Εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Πλ. Θράκης (-0,48%) και Fourli (-1,49%).
Με πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι η ΕΛΤΟΝ (-6,19%, σε χαμηλά διμήνου και με τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου διμήνου).
Σε χαμηλά διμήνου και η ΕΝΤΕΡ (-3,05%, με οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες εννέα).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Q&R (+1,63%, είχαν προηγηθεί τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις).
Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+0,88%), Ιντρακόμ (+0,63%), Κέκροπα (+0,90%), Ίλυδα (+2,27%) και Realcons (+1,82%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 8/1, όταν και έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά για Dimand (+1,40%).
Αύξησαν συναλλαγές Ιντεάλ (+1,61%) και CPI (-5,90%).
Με έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά η ΙΝΤΕΤ (-2,26%, κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν τις μετοχικές εξελίξεις).
Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασαν ΚΛΜ (+10,18%) και Εβροφάρμα (+2,27%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1235 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1213 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1.355 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 3000 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2945 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0860 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η Παγκόσμια ζήτηση για Αργό θα συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό την επόμενη χρονιά (2025), υπερβαίνοντας την αύξηση της προσφοράς. H Παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, λαμβάνοντας ώθηση από την Κίνα και την ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ως εκ τούτου, οι Αγορές Πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν ελλειμματικές έως το τέλος του 2025, εκτός και αν η Σαουδική Αραβία και οι Σύμμαχοί της αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή.
Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2010 ο Χρυσός, προς τα $22,75 υποχωρεί το Ασήμι.
Προς τα $42450 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2540 το Ethereum.
“Αυτή είναι η τελευταία φορά που μιλάω για το Βitcoin. Πιστεύω ότι σπαταλάμε πολλές λέξεις σε αυτό”, δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον στο περιθώριο του Νταβός.
Η Κινεζική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% το δ’ τρίμηνο, από ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για ανάπτυξη 5,3%, αν και φαίνεται ότι το Πεκίνο θα καταφέρει να πετύχει τον ετήσιο στόχο για ανάπτυξη κοντά στο 5%. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,4%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για άνοδο 8%. Από τρίμηνο σε τρίμηνο, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,0%, επιβραδύνοντας από την αναθεωρημένη μέτρηση του προηγούμενου τριμήνου για ανάπτυξη 1,5%.
Υψηλότερα κινήθηκαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ενισχύθηκαν 0,6% τον προηγούμενο μήνα, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών του Dow Jones για άνοδο κατά 0,4%, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου.
H βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε οριακά κέρδη τον Δεκέμβριο. Η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1%.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 90,4 δισ. ευρώ.
“Οι Τράπεζες στην Ελλάδα, για τις οποίες έχουμε σύσταση ‘overweight’, εξακολουθούν να βρίσκονται σε discount σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης, παρά την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η Οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με την Οικονομία της Ευρωζώνης. Η σύστασή μας σηματοδοτεί ισχυρή ζήτηση για μετοχές”, αναφέρει η JP Morgan.
Η NBG Sec. διατηρεί τη σύσταση "υπεραπόδοσης" για τις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ η νέα τιμή – στόχος, σε ορίζοντα 12 μηνών, για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,00 ευρώ, από 1,95 ευρώ πριν, για την Eurobank τοποθετείται στα 2,10 ευρώ, από 1,70 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετείται στα 4,5 ευρώ, από 3,90 ευρώ πριν.
Υποχώρησε ελαφρώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ και διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 106,0 μονάδες, έναντι 106,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 103,8 μονάδων ένα έτος πριν, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, καθώς Λιανικό εμπόριο, Κατασκευές και Υπηρεσίες ενισχύονται.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco.
Καλύτερη της αρχικής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής πτώσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.064 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 2.500 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.094 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 1.356 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.293 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.023, 1.521 για τον Ιανουάριο και 1.502 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.236,75), κινήθηκε μεταξύ 3.198,25 και 3.254,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.111), κινήθηκε μεταξύ 1.111 και 1.111 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.145,75).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.571), Πειραιώς (10.746), Εθνική (1.697), ΔΕΗ (2.292), Alpha Bank (16.213), Ιντρακάτ (700), ΑΔΜΗΕ (384), ΕΛΧΑ (148), Ελ. Πετρέλαια (241), Jumbo (264), Αεροπορία Αιγαίου (126), Viohalco (786), Ελλάκτωρα (147), ΓΕΚ (341), ΕΧΑΕ (354), ΟΤΕ (227), Lamda Development (124), Τέρνα Ενεργειακή (277).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.020, Πειραιώς 89.239, Eurobank 30.624, Εθνική 16.502, ΑΔΜΗΕ 23.973. ΔΕΗ 28.435, Τέρνα Ενεργειακή 16.716.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.329.117 τεμ., (από 57.329.117 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.225.986 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.712.408 τεμ. (1.696.142), Εθνική 16.140.516 τεμ. (16.058.605), ΟΤΕ 1.497.336 τεμ. (1.497.336), Πειραιώς 963.105 τεμ. (985.102).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.