Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτωσαν οι «κόκκινες Δευτέρες» στο Χρηματιστήριο

Για άλλη μια φορά εξαϋλώθηκαν τα πρωινά κέρδη του Γενικού Δείκτη που έκλεισε με οριακές απώλειες. Μετριάστηκαν τα τραπεζικά κέρδη. πωλητές σε Viohalco, OTE, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή.

Τρίτωσαν οι «κόκκινες Δευτέρες» στο Χρηματιστήριο

Την πρόθεσή του να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Eurobank ανακοίνωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία ανέρχεται σε 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank. Η ανταγωνιστική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου στις 17.30 ώρα Ελλάδος.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 22/9/2023, το ΤΧΣ έλαβε από την Eurobank αρχική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μέσω στοχευμένης επαναγοράς μετοχών η οποία, κατόπιν συζητήσεων, ανέρχεται σε 1,80 ευρώ και στις 24/9/2023 το ΤΧΣ και η Eurobank συνήψαν μία Υπό Όρους Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών για την πώληση και μεταβίβαση των μετοχών. Τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις, ή περίπου στις, 6/10/2023 και το αργότερο 2 ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 9/10/2023.

Η είδηση έφερε “flying start” στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, που με επικεφαλής τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, έστειλαν τον Γενικό Δείκτη οριακά ψηλότερα των 1240 μονάδων, όμως η συνέχεια, μάλλον, εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές και κυρίως αυτούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα πρωινά υψηλά.

Είναι η τρίτη φορά αυτό τον μήνα που η Παρασκευή κλείνει με σημαντικά κέρδη, αλλά η Δευτέρα αποδεικνύεται ημέρα ρευστοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, το Χ.Α. δεν είχε την συμπαράσταση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους εκεί επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, στην αδύναμη εικόνα του NYSE, αλλά και στη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank και με όλο και περισσότερους Διαχειριστές να επισημαίνουν πως “οι επενδυτές αποσύρονται από τις μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, καθώς η προοπτική να διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης”.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετους Γερμανικού ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ενώ η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου κινείται προς υψηλά 15ετιας (!)

Και όπως σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.) στη στήλη και στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, “η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου είναι εμφανής ως διάθεση, στην απέναντι Πλευρά του Ατλαντικού και όχι μόνο, από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους, φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες”.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε, σε βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι “το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για όσο καιρό χρειαστεί, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο”.

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταρκτική έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου για την Ευρωζώνη και η έκθεση Αυγούστου για τον πληθωριστικό Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, είναι τα επόμενα στοιχεία που αναμένουν Αγορές και Κεντρικές Τράπεζες. Και τα δύο στοιχεία είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν την Παρασκευή, 29 τρέχοντος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί περαιτέρω “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων και εξωραϊσμός των σημαντικών απωλειών του Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό των επιλεκτικών τοποθετήσεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Εισηγμένες, δεν συνάδουν με τις προσδοκίες της Αγοράς, οι πωλητές παίρνουν ιδιαίτερα επιθετικές πρωτοβουλίες, πιθανόν και λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν προηγηθεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν επισημαίνονται αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (σήμερα), Ε-Νet, Κρι-Κρι (26/09), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/09) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil. Την Τετάρτη η Διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει την Επενδυτική Κοινότητα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της TITC. Στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank, με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.”.

Παρά το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών με θετικό πρόσημο, μάλλον επιφυλακτικά αντιμετώπισαν την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός τίτλων να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε αρνητικό έδαφος και αυτό επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Την τελευταία τους “λέξη” οι “sellers” την είπαν στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τον Γενικός Δείκτη του Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο και μαζί με αυτόν και επτά τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

“Non stop” η ανηφορική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,11% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,216% αναρριχάτοι η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1240,26 (+1,85%) και 1216,10 μονάδων (-0,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,83 (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1215,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.

Ο τζίρος στα 106,7 εκατ., από τα οποία τα 21,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ οι ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 106,7 εκατ., τα 98,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές των επιτοκίων Παγκοσμίως”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων υποστηρίζουν ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον. Η προσφορά της Eurobank στο ΤΧΣ μπορεί να προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον σε όρους σχετικής αποτίμησης σε όλο τον κλάδο, οποίος είναι και ο πιο σημαντικός”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Αρνητικά συνεχίζει να επιδρά η Αγορά της Κίνας στην διάθεση για ρίσκο, με τον δείκτη Shezhen CSI 300 και Hang Seng να βρίσκονται εκ νέου σε αρνητικό έδαφος. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ προσπαθεί να χωνέψει τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς αξιολογούνται και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου που αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή. Ενδεχομένως να έχουμε έντονες διακυμάνσεις το επόμενο διάστημα, αλλά εκτιμούμε ότι μια μερίδα Δεικτοβαρών Εισηγμένων, πιθανότατα να έχουν ολοκληρώσει με την διόρθωση σε αυτή την φάση” είναι η άποψη της Depolas Investment Services

Η Αγορά διορθώνει για δεύτερο μήνα, μετά από πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση τόσο σε ποσοστό, όσο και σε διάρκεια. Είναι λογικό από την στιγμή που τόσο μεγάλο διάστημα ανέβαινε, περιμένοντας την επενδυτική βαθμίδα, να βγάλει διόρθωση, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Άλλωστε μιλάμε για μία αλλαγή φρουράς, τουλάχιστον εν μέρει, μιας και ένα μέρος των funds που είχαν τοποθετηθεί, θα αποχωρούσαν με την ένταξή μας στην βαθμίδα.

Οι νέοι συμμετέχοντες ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στην Ελληνική Αγορά, ξέροντας ότι μπροστά τους έχουν και τις πωλήσεις Τραπεζικών πακέτων.

Οι ζημιές στην Θεσσαλία φαίνεται να καλύπτονται τόσο από την ΕΕ όσο και από το νέο ΕΣΠΑ και το πλεόνασμα και μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν οι πληγές και να επανέλθει η Περιοχή και η Οικονομία της στην κανονικότητα, θυμίζοντας ότι επηρεάζει σημαντικά τόσο τον πληθωρισμό όσο και την επάρκεια προϊόντων.

Τεχνικά, η Αγορά κάνει την μεγαλύτερη διόρθωση του έτους, θυμίζοντας παρόλα αυτά ότι ακόμα ο ΓΔ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 30%.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τίτλοι οι οποίοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από την συνολική εικόνα, με κάποιες μετοχές να έχουν δώσει αγοραστικά σήματα και τον ΟΤΕ να βοηθάει σημαντικά τον ΓΔ με την αντίδρασή του.

Μένει να δούμε αν ο μήνας που κλείνει στο τέλος της εβδομάδας, καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να κλείσει πάνω από τις 1235 μονάδες. Η κοντινότερη σημαντική αντίσταση είναι στις 1245 μονάδες.

Από την άλλη η καλή εικόνα τόσο της Οικονομίας, όσο και των Εταιρειών δεν έχει αλλάξει, με τις Ελληνικές μετοχές να χαρακτηρίζονται φτηνές.

Η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο, παρόλη την δύσκολη περίοδο υψηλών επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμα μία καλή χρονιά.

Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι η Αγορά απλά βιώνει μία ανάπαυλα, πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Να σημειωθεί ότι μετά από χρόνια και με εξαίρεση τις ΑΕΕΑΠ και κάποιες Ιδιωτικές τοποθετήσεις στην ΕΝ.Α. έχουμε το πρώτο μεγάλο ΙPO, αυτό της OPTIMA.

Δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, παρά μόνο διασώσεις.

Η αποτίμηση φαίνεται να είναι στο 1,1 του BV, δίκαιο αρκετά για μία τέτοιου είδους εισαγωγή.

Το παράδοξο είναι ότι το ταμπλώ προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, που φτάνουν και το 0,50 του BV στην περίπτωση της ΑΛΦΑ, με την διαφορά ότι αυτή δεν έχει μηδενικά “βαρίδια” πάνω της.

Η υπερκάλυψη φαίνεται να είναι σίγουρη και μένει να δούμε το μέγεθος της. Μην ξεχνάμε ότι ο Τραπεζικός έχει γίνει και πάλι οδηγός στην Αγορά. Το 973 - 975 είναι πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης, ενώ μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στην ζώνη του 999 που είναι και το ημερήσιο ‘stop’. Το 933 σε κάθε περίπτωση σημαντική στήριξη”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,7), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (5,1), ΔΕΗ (3,6), Jumbo (3,6), Πειραιώς (3,6), Alpha Bank (3,1), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+0,72%), αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,38 ευρώ (+4,90%), της Εθνικής (+1,45%) μέχρι τα 5,75 ευρώ (+4,36%), της Eurobank (+0,99%) μέχρι τα 1,58 ευρώ (+3,95%) και της Πειραιώς (+2,38%) μέχρι τα 2,934 ευρώ (+5,69%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,426 ευρώ. Η επόμενη, σημαντική, ζώνη στήριξης στα 1,338 – 1,322 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,97 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 5,42 και 5,279 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,543 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, η προσοχή στην ζώνη 1,388 – 1,38 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3,00 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, η επόμενη στήριξη στα 2,597 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 988,10 μονάδες (+4,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 963,3 (+1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 958,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 999 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 900 - 886 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η Optima Bank έκλεισε το Α΄ εξάμηνο της φετινής χρήσης με κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ. Χάρη στην πιστωτική επέκταση η χρονιά θα κλείσει, σύμφωνα με αναλυτές, με καθαρά κέρδη, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν προκύψει βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, η οποία να συμπαρασύρει την Ελληνική Οικονομία, η κερδοφορία του 2024 θα είναι υψηλότερη της φετινής, ακόμη και αν μείνει στάσιμη η ‘πίτα’ των ενήμερων δανείων στα τρέχοντα επίπεδα. Oι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν κέρδη 2024 άνω των 100 εκατ. ευρώ, στελέχη, όμως, του Ομίλου εκτιμούν ότι μπορεί να αποβούν συντηρητικές. Η Διοίκηση της Optima επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για διανομή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης, αποφεύγοντας, πάντως, να απαντήσει αν ευσταθούν οι πληροφορίες περί πρόθεσης διανομής ποσού της τάξης των 30 με 35 εκατ. ευρώ”.

Από την άλλη, σε έκδοση ομολόγου Tier 2 προχωρά στο αμέσως προσεχές διάστημα η Εθνική Τράπεζα, δίνοντας mandate σε έξι Επενδυτικούς Οίκους (Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura, Société Générale) για παρουσιάσεις σε Επενδυτές. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν το πέρας των πρώτων 5,25 ετών.

Σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΔΕΗ (+1,50%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,91%), ΕΛΧΑ (+0,45%), ΛΑΜΔΑ (+0,43%), ΜΟΗ (+0,17%), ΟΠΑΠ (+1,92%), ΟΤΟΕΛ (+1,07%) και TITC (+0,24%).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Quest (-1,51%), στον οποίο οι πωλητές δηλώνουν παρουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη στήριξη στα 5,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η σημαντική αντίσταση στα 6,46 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Αδυναμία απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά 42 μηνών για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ (-1,19%). Η επόμενη στήριξη στα 5,15 ευρώ και η σημαντική αντίσταση στη ζώνη 6,71 – 6,75, μέσα στην οποία “στριμώχνονται” οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και το ημερήσιο “stop short”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+316,05%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+153,62%), ΜΑΘΙΟ (+119,05%), CENER (+118,87%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+117,56%), ΓΚΜΕΖΖ (+110,72%), ΚΛΜ (+109,96%), ΑΡΑΙΓ (+109,45%) και ΙΝΚΑΤ (+107,88%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Το “πράσινο φως” για να εκκινήσει μια σειρά έργων που είχαν διακοπεί το προηγούμενο διάστημα στο Λιμάνι του Πειραιά, λόγω δικαστικής προσφυγής Δημάρχων της Περιοχής, έδωσε η έκδοση απόφασης περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κυκλοφοριακή μελέτη. Μεταξύ των έργων αυτών είναι η επέκταση στον Νότιο Προβλήτα Κρουαζιέρας, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, αλλά και η βυθοκόρηση στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, αύξηση σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβάτες Κρουαζιέρας σημειώθηκε το οκτάμηνο του 2023, σε σχέση με το 2022 στο Λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2023 σημειώθηκε αύξηση στο σύνολο επιβατών κατά 85% σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, το οκτάμηνο του 2023 διακινήθηκαν 928357 επιβάτες, έναντι 500905 το ίδιο διάστημα το 2022, με το 78% των πλοίων και το 55% των επιβατών να πραγματοποιούν homeporting (αφετηρία και άφιξη στο ίδιο Λιμάνι). Οι αφίξεις πλοίων το ίδιο διάστημα έφθασαν τις 478 το 2023, έναντι 419 το 2022, αύξηση της τάξεως του 14%.

Η απόφαση ήταν ζητούμενο από την Αγορά, αλλά και σήμερα ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,47%) έδειξε ότι έχει σημαντικό πωλητή και υποχώρησε από τα αρχικά υψηλά των 21,70 ευρώ (+1,40%).

Σε υψηλά 172 μηνών η ΜΟΝΤΑ (+10%), αλλά με “market” εντολές και τους περισσότερους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Ακόμα χαμηλότερα η ΕΠΣΙΛ (-7,87%), που έφθασε να υποχωρεί έως και -21,69%, ενεργοποιώντας συνεχόμενα Α.Μ.Ε.Μ.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΤΟΝ (-14,66%), δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΙΔΜΑ (-6,61%), πέντε για ΙΛΥΔΑ (-6,57%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΕΝΤΕΡ (-3,42%).

Επτά “πακέτα”, συνολικά 92083 τεμ., στα 2,40 ευρώ, για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (0%).

Τραβήχτηκαν οι αγοραστές κάτω από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 0,566 ευρώ, στην ΕΛΓΕΚ (-9,89%).

Σε νέα χαμηλά 4μηνου ΣΠΙ (-4,82%), ΑΛΜΥ (-4,87%) και ΕΛΣΤΡ (-4,67%).

Σημαντική εντολή αγοράς στα 0,25 ευρώ (0%) για ΑΝΕΚ (+2,40%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Fourli (+2,89%), ΕΧΑΕ (+0,32%) και Ιιντεάλ (+2,18%) και τρεις ανοδικές για Κρι Κρι (+2,05%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΣΚΟ (+2,56%), ΦΟΥΝΤΛ (+3,03%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,85%), ΛΟΓΟΣ (+6,61%), ΙΑΤΡ (+1,10%), ΧΑΙΔΕ (+1,79%), ΝΑΥΠ (+0,93%) και ΑΣΤΑΚ (+1,93%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1267 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1160 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1220, 1237, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3088 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2843 – 2840 και 2814 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3050, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Στο “κόκκινο” η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0589 η ισοτιμία του Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1940 ο Χρυσός, προς τα $23,35 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $26150 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $1585 το Ethereum.

Οι μετοχές της Evergrande “βούτηξαν” σήμερα, καθώς η Εταιρεία δήλωσε ότι “δεν ήταν σε θέση να εκδώσει νέο χρέος, ως αποτέλεσμα έρευνας στην κύρια Θυγατρική της, Hengda Real Estate Group, η οποία διερευνάται από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών, για παραβίαση των κανόνων αποκάλυψης πληροφοριών”.

Κινεζική Κατασκευαστική με δραστηριότητα στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη με εκκαθάριση μετά από απόφαση Δικαστηρίου στις Βερμούδες. Η “China Oceanwide” αποκάλυψε την εντολή σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Έχουν διοριστεί εκκαθαριστές και η μετοχή της Εταιρείας έχει τεθεί σε αναστολή. Τo αίτημα για εκκαθάριση αφορά την αθέτηση πληρωμής δανείου $175 εκατ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε “την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας ακραίων Ρεπουμπλικάνων να προκαλέσει δημοσιονομική παράλυση, το πολυσυζητημένο ‘shutdown’, την επόμενη εβδομάδα”, σχετικά με το ύψος των δαπανών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, που θα αποτρέψει τη δημοσιονομική παράλυση, εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου.

“Το ποσοστό των απλήρωτων πιστωτικών καρτών αυξάνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, εξαιρουμένης της περιόδου της Παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008”, σύμφωνα με την Goldman Sachs, την ώρα που οι Αμερικανοί χρωστούν συνολικά πάνω από $1 τρισ. σε πιστωτικές κάρτες, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 82,7 δισ. ευρώ.

“Ανάποδα κεριά και στους 3 δείκτες με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με εξαίρεση τον Τραπεζικό που συντήρησε ένα μέρος των κερδών του, έχοντας και την καλύτερη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση χρειαζόμαστε στον Τραπεζικό κατοχύρωση του 973 - 975 στο FTSE25 το 3053 και στον ΓΔ το 1244”, τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 8 ευρώ, ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Cenergy η Euroxx Sec, σημειώνοντας ότι “η μετοχή είναι ακόμη ελκυστική, εν όψει ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, με διασφαλισμένο ανεκτέλεστο ύψους 2,5 δισ. ευρώ” ενώ “αναμένει μέση ετήσια άνοδο των EBITDA κατά 11%, έως το 2028”.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo δίνει η Citi σε έκθεσή της. Ο Οίκος ανεβάζει τον στόχο για τον τίτλο στα 30, από 27,5 ευρώ.

Κλείνει το στοίχημα που είχε βάλει στα Ελληνικά 10ετη ομόλογα, έναντι των Ιταλικών, η JP Morgan. Στον απόηχο των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών της περασμένης εβδομάδας, συστήνει στους επενδυτές να κλείσουν τη θέση που απέδωσε κέρδη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΨΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Cenergy, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Σαράντης και στο υψηλό η Autohellas.

Ανάποδη της αρχικής η τελική εικόνα με 45 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών κερδών στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.072 συμβόλαια).

Στα 2.054 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.957 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.387 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.477 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.116, 930 για τον Οκτώβριο και 186 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.970,5), κινήθηκε μεταξύ 2.968 και 3.036,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 266, 266 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 979,25), κινήθηκε μεταξύ 978 και 1.009 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2, 2 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.826,25), κινήθηκε μεταξύ 4.826,25 και 4.826,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.698), Eurobank (2.387), Πειραιώς (5.328), Εθνική (1.577), ΔΕΗ (321), Ιντρακάτ (527), ΑΔΜΗΕ (180), Μυτιληναίο (224), Viohalco (374), Αεροπορία Αιγαίου (236), Ιντρακόμ (143), Τέρνα Ενεργειακή (128), ΕΧΑΕ (134), ΟΤΕ (177), Motor Oil (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.034, Πειραιώς 57.406, Eurobank 33.479, Εθνική 17.704, ΔΕΗ 21.356, ΑΔΜΗΕ 18.174, Τέρνα Ενεργειακή 15.443.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.160.591 τεμ., (από 58.448.279 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.569.667 τεμ. (1.564.006), Εθνική 10.104.796 τεμ. (9.959.453), ΟΤΕ 1.834.533 τεμ. (1.849.721), Πειραιώς 1.778.473 τεμ. (1.778.473).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v