Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Παίζεται» η βραχυπρόθεσμη τάση

Ανοδικό το ξεκίημα για τον ΓΔ. Οι κινήσεις των traders στον απόηχο της αναβάθμισης από Scope αλλά και εν αναμονή MSCI θα κρίνουν και το πρόσημο. Οι «διακοπές των διαχειριστών» και η συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: «Παίζεται» η βραχυπρόθεσμη τάση

Πρώτη συνεδρίαση μετά Scope Ratings για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εύλογο το ερώτημα για το πως θα αντιδράσουν βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν μη "πιστοποιημένο"-ακόμη- από την ΕΚΤ οίκο αξιολόγησης που είθισται να λειτουργεί σαν ανιχνευτής των 3+1 "πιστοποιημένων".

Η αγορά γνωρίζει πως, ήταν ο Γερμανικός οίκος που Δεκέμβριο 2022 αναβάθμιζε τις προοπτικές, ακολούθησαν οι Αμερικανικοί και ο Καναδικός.

Και όμως η αγορά "τιμολογεί"-ήδη- την λίγο ως πολύ αναμενόμενη ενέργεια/εξέλιξη της Παρασκευής στον "αισθητήρα" του κρατικού χρέους, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς σταθερά χαμηλότερα/φθηνότερη του αντίστοιχου ιταλικού και όλο εγγύτερα του ισπανικού.

Κοινός τόπος πως, πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια προσεγγίζουν το ΧΑ ως να έχει αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις από αρχές Σεπτεμβρίου.

Ακριβώς σε αυτό συνίσταται το ερώτημα για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα και εκείνους οι οποίοι επενδύουν μεσο-μακροπρόθεσμα.

Οι πρώτοι πιθανότατα ενίσχυσαν θέσεις τους από τα χαμηλά της τελευταίας εβδομάδος, που πρακτικά σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών προς την ευρύτερη περιοχή των 1.350 μονάδων θα επιδιώξουν να "κλειδώσουν" υπεραξίες. Διόλου αμελητέες ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα των 1.319,52 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Από τις 3.195,97 ο FTSE25, από τις 1.094,73 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 2.184,02 ο FTMidCap.

Η τάση-κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα- θα κριθεί από το πώς θα ενεργήσουν οι πιο μεσομακροπρόθεσμοι δλδ εάν θα αρχίσουν να τοποθετούνται από αυτά τα επίπεδα με την προοπτική της διπλής αξιολόγησης, στο πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου.

Μερίδα αναλυτών παραμένει φειδωλή στις εκτιμήσεις της παραπέμποντας στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, τέλος της εβδομάδος. Αλλοι συνεκτιμούν τις διακοπές των διαχειριστών θεωρώντας ότι η αγορά θα κινηθεί σε μέτριους τόνους, εισροές στα 70-80 εκατ. - που δεν είναι λίγες για Αύγουστο- όμως είναι και μερίδα που προσβλέπει στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Με 10 μετοχές το ελληνικό "καλάθι¨ MSCI Greece Standard με αβέβαιο το αν θα ενταχθεί και 11η, εάν θα υπάρξει "έξοδος" ή εάν η σύνθεση μείνει ως έχει.

Η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, η αναβάθμιση της Ελληνικής συν την προοπτική συνέχειας διαμορφώνουν ένα αντίρροπο περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι μεν αγοραστές από χαμηλότερα θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν μία ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση, οι δε "εκτός παιδιάς" πιθανόν να θελήσουν να "χτίσουν" κάποιες θέσεις.

Για αυτό και, ειδικά σήμερα, απαιτείται προσοχή-κυρίως στο "άνοιγμα" στα πρώτα 15'-30' της συνεδρίασης.

Τεχνικές συντεταγμένες θα δοθούν στον ΕΚΗβόλο, να συνεκτιμηθούν τα αυστηρά stops για τον S&P500.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v