Οι πρωταγωνιστές της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Δεικτοβαρή blue chips κινήθηκαν παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο που συνέχισε να ανακτά μέρος από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Η αποκοπή μερίσματος «κοκκίνησε» την Jumbo. Συναλλαγές 115 εκατ.

Οι πρωταγωνιστές της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική και χωρίς ημερήσια σκαμπανεβάσματα η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με το +4,38% του Τραπεζικού δείκτη, να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για τον κλάδο που πρωτοστάτησε στη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης.

Ασφαλώς και η περαιτέρω αναρρίχηση των αποτιμήσεων, ευνοήθηκε και από τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, έστω και αν δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση πρέπει να εξετάζεται “day by day” και ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να επιστρέψει το volatility στις Αγορές.

“Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά, τα ‘απόνερα’ από την υπόθεση της Credit Suisse θα βγουν και στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου: Ποιος είχε ομόλογα και μετοχές της CS στο χαρτοφυλάκιό του, πόσες ζημιές έγραψαν όσοι είχαν ομόλογα άλλων Τραπεζών στο χαρτοφυλάκιό τους, τι επιπλέον πληροφόρηση θα ζητήσει η ΕΚΤ από τις Τράπεζες να συμπεριλάβουν στα αποτελέσματά τους. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις, επηρεάζοντας ανάλογα και το Ελληνικό συστημικό γκρουπ, μετριάζοντας την αρχική ευχάριστη εικόνα που επικρατούσε από την αρχή της χρονιάς”, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. δηλώνει σχετικά επιφυλακτικός σημειώνοντας πως, “μένει να φανεί η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης, πριν το Ελληνικό Χρηματιστήριο στρέψει το βλέμμα του στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, με ότι το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται”.

Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “τα επόμενα σημεία αντίστασης είναι οι 1060 και 1080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 2585 και 2640 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από εκεί και ψηλότερα οι traders που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, πρέπει να πάρουν τα κέρδη τους”.

Όπως προαναφέρθηκε, με θετικό βηματισμό κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να δείχνουν ανανεωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, περιμένοντας τα μηνύματα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με κάποιους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, ίσως αποτελέσουν τροχοπέδη στην διάθεση των Κεντρικών Τραπεζών, για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και την Τετάρτη συνεδριάζει η Fed και την Πέμπτη η BoE.

“Χάρη στην ταχεία δράση της Κεντρικής Τράπεζας για την εξάλειψη των προβλημάτων του Χρηματοπιστωτικού τομέα, το επενδυτικό στόρι για τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα μπορούσε να τεθεί σε πλήρη επαναφορά. Και οι ‘ταύροι’ να πάρουν ξανά το τιμόνι”, υποστηρίζει το Bloomberg.

Από την άλλη, Τραπεζικά Διευθυντικά στελέχη της Wall Street προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο για τη First Republic, αφού το “σωσίβιο” $30 δισ. απέτυχε να σταματήσει το ξεπούλημα στις μετοχές της Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνέχιση της ανόδου συνοδεύτηκε και σήμερα από χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, βοήθειες έδωσαν και αρκετά μη Τραπεζικά blue chips, ενώ την τελευταία “πινελιά” την έβαλαν οι αγοραστές στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας επτά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί τους και τον Γενικό Δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα η Fourlis, την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των Fourli και Autohellas, ενώ πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης στο Χ.Α. ανακοινώνει αποτελέσματα η TITC. Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2022 η ΔΕΗ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αμέσως μετά.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία “οι ανοδικές αντιδράσεις, βοηθούμενες και από το διεθνές κλίμα, εξυπηρετούν την έξοδο από εγκλωβισμούς ισχυρών χαρτοφυλακίων, που η τελευταία Τραπεζική υποχώρηση τα έπιασε με ‘υπέρβαρες θέσεις’ και χρειάζεται η διαμόρφωση θετικού κλίματος και διαθέσεων, προκειμένου να βρουν αγοραστές και να προχωρήσουν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις. Σε άλλη περίπτωση, κανείς δεν θα ήθελε να ‘πιάσει το μαχαίρι που πέφτει”.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω είναι θεωρίες και το χρηματιστηριακό ταμπλώ θα δώσει “ασφαλέστερες” απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου, δηλώνουν σαφώς επιφυλακτικότεροι, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική ορατότητα.

Ευδιάκριτη επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις, παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,13% σκαρφαλώνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,142% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1049,45 μονάδες (+2,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1049,45 (+2,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1049,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,16%.

Ο τζίρος στα 114,4 εκατ., από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 114,4 εκατ., τα 109,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,4), Eurobank (4,8), Εθνική (4,2), Μυτιληναίο (3,6), ΔΕΗ (3,1), Jumbo (2,7), Alpha Bank (2,7), Πειραιώς (2,5), Motor Oil (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,3), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +5,26%, Εθνική +2,79%, Eurobank +4,65%, Πειραιώς +5,21%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 798,96 μονάδες (+5,43%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 793,99 (+4,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 791,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,38%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, τελευταία στήριξη στις 724 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα το διάγραμμα παίρνει ανησυχητική κλίση, δίνοντας κίνηση προς τις 678 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ισχυρή κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσουν, κατά το α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι Eγχώριες συστημικές Τράπεζες ως αποτέλεσμα της μικρής, προσώρας, μετατόπισης σε προθεσμιακές καταθέσεις και της περαιτέρω αύξησης επιτοκίων αναφοράς”.

Από την άλλη, “έχει άμυνες στην κρίση το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Επαρκή τα κεφάλαια των Τραπεζών, για να απορροφήσουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την Τραπεζική κρίση”, τονίζει η DBRS.

Η Moody's εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους των Ελληνικών Τραπεζών θα καταγράψουν ευρεία άνοδο το 2023, ιδίως το πρώτο εξάμηνο. Ο Οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση και στη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι EEE (-0,25%) και ΜΠΕΛΑ (-6,89%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (-6,89%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €1,1550 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικών χρήσεων 1/7/2008 - 30/6/2012 από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €1,09725 ανά μετοχή).

Αίσθηση έκανε η προσυμφωνημένη συναλλαγή 935026 τεμ. του ΟΤΕ, στην τιμή των 13,31 ευρώ, συνολικής αξίας 12,445 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,66%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα χαμηλά διετίας. Το ημερήσιο “stop short” στα 14,99 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 12,70 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα (+7,34%), συμπληρώνοντας δεύτερη ανοδική συνεδρίαση και αντιδρώντας στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 2,24 ευρώ (κλείσιμο 28/2). Στα 2,075 το ημερήσιο “stop short”, στα 1,80 η ισχυρή στήριξη (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+163,16%), ΚΛΜ (+84,77%) και ΑΝΕΠΟ (+75,93%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (+4,36%), ΑΔΜΗΕ (+2,56%), Άβακα (+2,45%), ΦΒΜΕΖΖ (+3,56%), ΓΚΜΕΖΖ (+4,17%), Μοτοδυναμική (+4,48%) και Cenergy (+4,01%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,20%) και Unibios (+2,66%) και “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΕΧΑΕ (+2,09%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα χαμηλά 28 μηνών η Frigoglass (+6,06%) και από τα χαμηλά 5 μηνών η Performance (+5,69%).

Αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 2,36 ευρώ (κλείσιμο 10/2) για Τεχν. Ολυμπιακή (+5,05%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Profile (+5,90%), Centric (+5,71%), Intralot (+2,36%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,56%).

Βγήκε “bid” σε ΑΝΕΚ (+8,33%) και Ιντερτέκ (+5,67%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακάτ (+4,72%) και Ιντρακόμ (+3,88%).

Προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -10,85% η ΞΥΛΠ (+13,04%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΛΟΥΛΗ (+3,64%), ΚΕΚΡ (+2,04%), ΜΕΒΑ (+2,63%), ΥΑΛΚΟ (+6%), ΑΑΑΚ (+8,40%) και ΣΠΕΙΣ (+9%).

Με συμπεριφορά “ομολόγου” ΑΣΤΑΚ (+2,94%) και Καρέλιας (+0,65%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1079 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 1002, 966 - 950 και 946 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2633 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445 - 2440, 2390, 2378, 2366, 2342 - 2332 και 2293 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αναμέτρηση με την περιοχή των 1000 μονάδων ολοκληρώθηκε, προσώρας τουλάχιστον, με τους αγοραστές να οδηγούν το ΓΔ ψηλότερα. Με τη μεταβλητότητα ωστόσο να αποκαλύπτει τις εύθραυστες ισορροπίες στις Αγορές, στον απόηχο των όρων του mega-deal της Credit Swisse και ενώ απομένει 1 ημέρα για την οριστικοποίηση των αποφάσεων της Federal”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με τους Παγκόσμιους Τραπεζικούς φόβους να υποχωρούν κάπως, οι προοπτικές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Οι Διεθνείς Αγορές φαίνεται να απορροφούν τον αντίκτυπο της έκτακτης συμφωνίας UBS-CS”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

“Οι διαβουλεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου μεταξύ των κορυφαίων Ελβετικών Τραπεζών, της μεγάλης ‘ασθενούς’ Credit Swisse και της ανταγωνίστριάς της UBS με την ενεργό εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, ήταν από τις πλέον δραματικές που έχουν ιστορικά γίνει, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με δεδομένο ότι η υποχώρηση της μετοχής της Credit Suisse διαμόρφωνε συνθήκες Τραπεζικού τυφώνα για όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και την εκτίμηση ότι ο συστημικός κίνδυνος απειλεί και τις Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το γεγονός ότι δεν αμφισβητήθηκε ότι η εποπτεία από μέρους της ΕΚΤ είναι επαρκής.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου η εποπτεία για την ορθή εφαρμογή διαχείρισης του επιτοκιακού κινδύνου γίνεται μόνο για μια παλέτα μεγάλων Τραπεζών, λιγότερες από 20, με αποτέλεσμα οι διαχειριστικές αστοχίες της Silicon Valley Bank και άλλων περιφερειακών Τραπεζών να οδηγήσουν στην κατάρρευσή τους!

Ενόψει των παραπάνω, ήταν αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία για την Credit Suisse. Ωστόσο, για το mega-deal με τη UBS απαιτήθηκε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που συνολικά ξεπέρασε τα $170 δισ. και επιπλέον, διαγραφή ομολόγων της (ΑΤ 1) ύψους $17 δισ. !

Με την τελευταία ενέργεια να αιφνιδιάζει, αφού μέχρι τώρα οι κάτοχοι Τραπεζικών ομολόγων υπόκειντο σε διαφορετικές ενέργειες (π.χ. μετοχοποίηση) που οδηγούσε σε απώλειες, όχι όμως σε ολοκληρωτική διαγραφή στις περιπτώσεις που η Κεντρική Τράπεζα έκρινε ότι για λόγους συστημικής ευστάθειας έπρεπε να παρέμβει.

Με την Κριστίν Λαγκάρντ να σπεύδει να διευκρινίζει ότι σε ανάλογη περίπτωση ομολόγων Τράπεζας της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται ανάλογη επιλογή, διαγραφή δηλαδή της αξίας των ομολόγων.

Η μεταβλητότητα στις Αγορές είναι το εύλογο αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, καθώς έγινε αντιληπτό ότι το μέγεθος των προβλημάτων της Credit Suisse ήταν μεγαλύτερο από όσο εκτιμούσαν οι Αγορές που γνώριζαν τις παθογένειες της Τράπεζας ήδη από το 2020. Προσώρας πάντως, η αποφασιστική στάση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας επανέφερε την ηρεμία στις Αγορές, καθώς αντελήφθη ότι το διακύβευμα ήταν η αξιοπιστία του Ελβετικού Τραπεζικού Συστήματος, που μέχρι πρότινος αξιολογείτο από τους επενδυτές ως ένα από τα κορυφαία του Πλανήτη, ενώ την ίδια ώρα η άνοδος της τιμής του Χρυσού υποδηλώνει ότι συνεχίζει να λειτουργεί σαν επενδυτικό καταφύγιο για κάποιους επενδυτές.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήταν αναπόφευκτες οι κινήσεις συγχρονισμού του με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγείται σε βίαιες ρευστοποιήσεις, καθώς οι Διεθνείς Επενδυτές δεν μπορούσαν να εξαιρέσουν τις Ελληνικές Τράπεζες από τις αποφάσεις μείωσης της έκθεσής τους σε Τραπεζικές μετοχές.

Όμως, ήδη οι Διαχειριστές αντιλαμβάνονται το λάθος τους, καθώς οι Ελληνικές Τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά, με μονοψήφιο πλέον ποσοστό “κόκκινων” δανείων και χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις. Επιπλέον, η βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και η συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση, θα οδηγήσουν σε χρονιά με υπερκέρδη το 2023, όπως αναγνωρίζει και η Moody’s που αξιολογεί ως θετική την προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας.

Την ίδια ώρα και ενώ το πολιτικό σκηνικό διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, η επιχειρηματική κινητικότητα δεν έχει διακοπεί παρά τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Με τη διαγωνιστική διαδικασία για τον Λιμένα Ηρακλείου να δρομολογείται από το ΤΑΙΠΕΔ πριν τις εκλογές και 8 Σχήματα ενδιαφερομένων να συνωστίζονται για να το αποκτήσουν!

Ενόψει των παραπάνω, η αναμέτρηση με τις 1000 μονάδες του ΓΔ οδήγησε σε μια μάλλον “εύκολη” νίκη για τους αγοραστές. Θα χρειαστεί ωστόσο να ξεκαθαρίσουν πολύ περισσότερα για την επάνοδο πάνω από τις 1100 μονάδες, ιδιαίτερα σε σχέση με την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Με τον Τζέρομ Πάουελ να καλείται την Τετάρτη να διατυπώσει τις απόψεις της Federal για τον πληθωρισμό, αλλά και τον ενδεχόμενο συστημικό κίνδυνο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στις ΗΠΑ”, όπως επισημαίνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία (Εαρινή ισημερία).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Προς τα $1945 πιέζεται ο Χρυσός, προς τα $22,35 το Ασήμι.

Τιμές υψηλότερα των $28300 δοκιμάζει το Bitcoin προς τα $1810 θέλει να αναρριχηθεί το Ethereum.

Η S&P υποβάθμισε σε αρνητικές, από σταθερές τις προοπτικές της αξιολόγησης της UBS Group και της UBS Americas Holding, τις δύο μη επιχειρησιακές Μητρικές Εταιρείες του Ομίλου UBS, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “A-/A-2” για την πιστοληπτική ικανότητα και των δύο Οντοτήτων.

Σε αρνητικές υποβάθμισε τις προοπτικές της UBS και ο Οίκος αξιολόγησης Moody's.

Βουτιά στις 13 μονάδες, από τις 28,1 που ήταν έκανε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση, στις 17,1 μονάδες.

Η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,9% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ήταν αυξημένο κατά 3,5%. Σε ετήσια βάση, η κατασκευαστική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,9% στη Ζώνη του Ευρώ και 1,4% στο Μπλοκ.

“Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες παραμένουν ισχυρές και ανθεκτικές, ωστόσο δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησής τους, καθώς κινδυνεύουν να ‘αιχμαλωτιστούν’ από την αύξηση των επιτοκίων”, τόνισε ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Αντρέα Ενρία.

Νέα πτώση στις Ευρωαγορές αναμένουν οι επενδυτές. Μαζική φυγή από τις Ευρωπαϊκές Τραπεζικές μετοχές καταγράφει έρευνα της BofA στους Διαχειριστές κεφαλαίου.

Η S&P επισημαίνει ότι “η σεισμική αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα αλλάξει το παιχνίδι για τμήματα του Χρηματοπιστωτικού τομέα. Η αναταραχή της Αγοράς θα χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον φέρνει αλλαγές, αλλά όχι τρομερές συνέπειες για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και ότι ο Τραπεζικός τομέας παραμένει σταθερός”.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν άλμα 14,5% τον Φεβρουάριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,58 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020, που βάζει τέλος σε ένα σερί δώδεκα πτωτικών μηνών.

Παράθυρο για περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων άνοιξε η Γέλεν. Αφότου εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις στις SVB και Signature Bank, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι “παρόμοιες ενέργειες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,4 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Τα ισχυρά αποτελέσματα 2022 των Ελληνικών Τραπεζών υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Optima Bank, τονίζοντας ότι θα τηρεί την θετική μακροπρόθεσμη στάση της για τον κλάδο. Ωστόσο, στον απόηχο των πρόσφατων κλυδωνισμών στις Αγορές, η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι υιοθετεί μια στάση "βλέποντας και κάνοντας" βραχυπρόθεσμα, καθώς η ορατότητα για το Παγκόσμιο περιβάλλον παραμένει περιορισμένη.

Η ΑΧΕ διατηρεί σύσταση “buy” για Alpha Bank (με τιμή - στόχο στα 1,48 ευρώ), Eurobank (με στόχο τα 1,4 ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (με στόχο τα 4,64 ευρώ). Υποβαθμίζει τη σύσταση για Εθνική σε “neutral”, από “buy”, καθώς η τρέχουσα τιμή στο ταμπλώ έχει υπερκεράσει την τιμή - στόχο των 4,64 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Quest, Motor Oil, TITC, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικούς τίτλους, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.673 συμβόλαια).

Στα 3.662 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.433 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 646 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 607 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.024, 991 για τον Απρίλιο και 33 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.552), κινήθηκε μεταξύ 2.505 και 2.552 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 235, 235 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 790,5), κινήθηκε μεταξύ 785,25 και 800 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.100 ΑΔΜΗΕ, 19.600 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (27.778), Eurobank (4.551), Πειραιώς (10.992), ΟΤΕ (1.281), Εθνική (2.548), ΔΕΗ (652), ΑΔΜΗΕ (125), Lamda Development (146), Μυτιληναίος (207), ΟΠΑΠ (152), Ιντρακάτ (177), Ελλάκτωρα (241), Cenergy (148), Jumbo (119), Motor Oil (126).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 122.187, Πειραιώς 55.107, ΔΕΗ 24.262, Eurobank 20.244, ΑΔΜΗΕ 14.707, Εθνική 15.491, ΟΤΕ 12.062.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.289.763 τεμ., (από 58.947.963 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.324.082 τεμ. (2.324.082), Eurobank 34.076.283 τεμ. (34.288.400), ΟΠΑΠ 1.444.470 τεμ. (1.444.470), Εθνική 11.129.483 τεμ. (11.227.997), ΟΤΕ 920.621 τεμ. (923.859), Πειραιώς 1.161.720 τεμ. (780.720), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.054.595 (2.280.343).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω στήλη δανεισμού τίτλων μέσω OTC, στο η.δ.τ. της 21/3/2023 ήταν κενή και για τον λόγο αυτό τα νούμερα έμειναν αμετάβλητα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v