Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά, διευρύνεται η long τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης,
με την προσοχή στραμμένη στην ομιλία Πάουελ σήμερα στο Κογκρέσο.
Σε διαφορετικό περιβάλλον στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ξεκίνημα της συνεδρίασης με σημαντική «ουρά» πωλήσεων από τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση. Συνέπεια, το αρχικό πτωτικό χάσμα -από τις 1.074,92 για τον Γενικό Δείκτη- σταδιακά έως 13-15 μονάδες χαμηλότερα, με αυξημένες συναλλαγές.
Ενδεικτική η εικόνα του πρώτου ημιώρου, με διόρθωση 1,88% για τον ΓΔ, με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ κατά 3,17% χαμηλότερα, με τζίρο συνολικά στα 14,4 εκατ. σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips στις 11:00.
Σε Πειραιώς, Alpha Bank, Mytilineos, Εθνική, ΔΕΗ, OTE και Eurobank οι περισσότερες εντολές από την πλευρά των πωλητών, ως εύλογη συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης -όπως σημείωναν νωρίτερα χρηματιστές-, απόρροια της στάσης κατ' αρχάς των πιο βραχυπρόθεσμων επενδυτών.
Ηδη στο 8,28% η διόρθωση για τον ΔΤΡ, σε διάστημα εβδομάδας, διατηρώντας ακόμη θετικό πρόσημο 6,59% σε μηνιαίο και 33,21% από την αρχή του έτους. Διττή, πλέον, η κατάσταση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς από τη μία πλευρά σημειώνονται εκροές από ισχυρά χέρια που βγαίνουν με υπεραξίες, από την άλλη, ωστόσο, δημιουργείται μία ομάδα εγκλωβισμένων. Περί τις 100 μονάδες χαμηλότερα από τα τελευταία τοπικά υψηλά για τον ΔΤΡ (στις 954,15 μονάδες), η διόρθωση μόνο αμελητέα δεν είναι για κάποιον που είναι αγορασμένος σε τιμές -ακριβώς- μία εβδομάδα πριν, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Ευνοημένοι όμως όσοι πρόλαβαν και έκαναν «ταμείο» Φεβρουαρίου-πρώτου 2μήνου 2023 σε αρκετά υψηλότερες τιμές, σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank (αλλά και σε αρκετά blue chips, μετοχές-σηματωρούς) διαθέτουν -ήδη- αυξημένη ρευστότητα -και μάλιστα από σημαντικές υπεραξίες-, έχοντας την ευχέρεια επιλογής για το εάν και πότε θα επανενεργοποιηθούν ως αγοραστές.
Προφανώς και ο τζίρος των 19,2 εκατ. στις 11:10 αφορά πρωτίστως εσπευσμένες ρευστοποιήσεις -με χροιά μίνι sell off-, ωστόσο αντιστοιχεί σε αγορές, με ζητούμενα τα σημεία τελικής διαμόρφωσής τους. Για αυτό και στο προσυνεδριακό σχόλιο γινόταν λόγος για χρονικό διάστημα τιμολόγησης της κατάστασης σε όλη την εβδομάδα, μέχρι και σε «κλείσιμο» Παρασκευής.
Στις 22/57 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, με διακριτική μία πρώτη προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς -με σημείο αναφοράς/στήριξης στις 1.059,83 μονάδες για τον ΓΔ.
Στις 2.585 για τον FTSE25, στις 849,46 μονάδες για τον ΔΤΡ.