Μπορεί οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται με μικτά πρόσημα, όμως το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με επιθετικές ρευστοποιήσεις, στον απόηχο των δημοσιευμάτων που θέλουν την σημαντική μετάθεση των βουλευτικών εκλογών, αργότερα από την ημερομηνία που υπολόγιζε η Αγορά.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι επιθετικές πωλήσεις εντάθηκαν, ενεργοποιώντας κινήσεις “stop loss”, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές, σημαντικά χαμηλότερα από την πρώτη ζώνη στήριξης των 1.105 – 1.100 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 1088,30 μονάδες (-2,37%), ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι η εικόνα του “mini sell off” συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο.
Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου της συνεδρίασης βρήκε τον τζίρος στα 16,3 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ) και η πρώτη ώρα στα 29 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Όπως γράφτηκε και στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, στην παρούσα φάση ο τίτλος της ΔΕΗ (-2,39%) μπορεί να είναι από τους “σηματωρούς” της Αγοράς καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, αυτός μπορεί να αντικατοπτρίζει την πιθανή αύξηση του πολιτικού ρίσκου και ίσως οι traders πρέπει να τον προσέχουν περισσότερο από εδώ και πέρα.
Από εκεί και πέρα, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι τίτλοι των ΕΕΕ (+0,29%), ΟΠΑΠ (+0,20%) και ΟΛΠ (+0,22%), ενώ στο “βαθύ κόκκινο” κινούνται οι ΑΛΦΑ (-2,22%), ΕΥΡΩΒ (-2,68%), ΠΕΙΡ (-2,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,37%), ΕΛΠΕ (-2,72%) και TITC (-2,20%).
Το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή καθώς, παρά την πρώτη αντίδραση που καταγράφεται από τα αρχικά χαμηλά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι “sellers” δεν θα επιστρέψουν δριμύτεροι.
Τίποτα το άξιο θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς η επιδείνωση του κλίματος έχει επιφέρει την γνωστή απόσυρση των αγοραστών σε τιμές πολύ χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.