Παραμένουν σε αρνητικό βηματισμό οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν έχουν δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.102,94 μονάδες (-2,66%) και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται οριακά χαμηλότερα των 1.115 μονάδων, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κινείται υψηλότερα των 915 μονάδων, ενώ μέσα στη συνεδρίαση υποχώρησε μέχρι τις 896,94 μονάδες (-3,87%).
Ασφαλώς και τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς απομένουν αρκετές ώρες συναλλαγών ακόμα, ενώ μία πρώτη θετική ένδειξη είναι και η αντίδραση που σημειώνουν από τα αρχικά χαμηλά και οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τον γαλλικό CAC 40 να έχει γυρίσει σε οριακά θετικό πρόσημο.
Από την άλλη, οι ενεργοί επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκαν και σύμφωνα με τα οποία μικρή επιβράδυνση έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% ένα μήνα νωρίτερα (οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, περίμεναν να υποχωρήσει στο 8,2%).
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα Τρόφιμα και την Ενέργεια, σημείωσε και νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να βλέπει αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., τίποτα δεν έχει αλλάξει σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην της επιστροφής των αγοραστών στη μετοχή της Τρ. Αττικής (+25,38%, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).
Εν τω μεταξύ, μετά από σχετικό αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς ανεστάλη προσωρινά από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass «για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μέχρις ότου παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση».
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος διαπραγματεύτηκε κανονικά στις πρώτες δημοπρασίες, διακινώντας 1.636.149 τεμ. και διαμορφώνοντας τιμή στο 0,098 ευρώ (-4,85%).
Ερχόμενοι στους «μεγάλους» του ταμπλό, όλοι ανεξαιρέτως έχουν δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+0,58%).
Από την πλευρά των «κόκκινων», οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-2,69%), ΠΕΙΡ (-3,97%), ΒΙΟ (-2,38%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,83%), ΕΛΠΕ (-2,65%), ΕΛΧΑ (-2,58%), ΚΟΥΕΣ (-2,31%), ΛΑΜΔΑ (-2,85%), ΜΟΗ (-2,80%), ΟΤΟΕΛ (-2,10%), ΣΑΡ (-2,46%), ΤΕΝΕΡΓ (-2,07%) και TITC (-2,80%).
Η συμπλήρωση των πρώτων τρεισήμισι ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο να πλησιάζει τα 65 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ), ενώ χρειάζεται προσοχή αν ο Δείκτης δώσει νέα πτωτική κίνηση, που θα παραβιάσει τη στήριξη στις 1.101 μονάδες.