Χρηματιστήριο: Τα blue chips που έφεραν κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Στις 1.024 μονάδες ο ΓΔ με την «αρωγή» μετοχών που συνεχίζουν το ράλι (Mytilineos, Πειραιώς) αλλά και ενεργοποίηση ΟΠΑΠ, Helleniq Energy. Πωλητές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που έφεραν κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου οι βασικοί του δείκτες αναλώθηκαν σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς η πλειονότητα των ενεργών traders που ποντάρισαν στην αναβάθμιση – έκπληξη από την Fitch, προχώρησαν σε κινήσεις μερικής κατοχύρωσης κερδών, χωρίς το “profit taking” να πάρει επιθετικό χαρακτήρα.

Αυτά μέχρι το μέσον της συνεδρίασης, καθώς από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες στο Δεικτοβαρές ταμπλώ, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν με θετικό πρόσημο.

Η τελευταία “πινελιά” από τους “buyers” ήλθε στις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν όλους τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στο υψηλό ημέρας και μαζί με αυτούς και 8 μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Από την άλλη, συνεχίστηκε η επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές, δείχνουν να “ανασκουμπώνονται”, εν όψει των ανακοινώσεων από τις κύριες Κεντρικές Τράπεζες, ενώ ρίχνουν και “κλεφτές ματιές” στην Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίστηκε η αναρρίχηση των αποδόσεων.

Χωρίς αμφιβολία, την εβδομάδα που ξεκίνησε, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη) και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται από τους αναλυτές και η ανακοίνωση από την Αγορά Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (NFPs) την Παρασκευή, που θα δώσει δείγματα γραφής για την δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας στον πρώτο μήνα του έτους.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε “ΒΒ+”, από “ΒΒ” προχώρησε η Fitch, φέρνοντας την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας παράλληλα σταθερό outlook. Η Fitch εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024, ενώ αναμένει σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού από 9,3% το 2022, σε 5% το 2023 και 1,5% το 2024.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη αναζήτηση από τους traders των Δεικτοβαρών τίτλων που “έχουν μείνει πίσω” και η συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα, για την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν περισσότεροι αυτών με θετικό, αναλογία που άλλαξε κυριολεκτικά στις τελικές δημοπρασίες.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, μπορεί να η σημερινή συνεδρίαση να διέψευσε τις πρωινές εκτιμήσεις όσων περίμεναν σήμερα μία σημαντικά θετικότερη συμπεριφορά, μετά την αναβάθμιση από την Fitch, όμως η γενικότερη συμπεριφορά του Χ.Α., σε καμία περίπτωση δεν χάλασε το ανοδικό momentum.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι Αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Οι υποβαθμίσεις των κερδών στις ΗΠΑ επιταχύνονται, η ΕΚΤ επιμένει στη ‘γερακίσια’ στάση της (αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 50 μ.β. Μία ακόμη αύξηση 50 μ.β. αναμένεται στα μέσα Μαρτίου, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα νέες αυξήσεις αυτής της τάξης μέσα στο 2023), δεν διαφαίνεται λύση στην Ουκρανία και οι Διεθνείς Αγορές, μάλλον, δεν έχουν ακόμα τιμολογήσει το μέγεθος των επικείμενων υποβαθμίσεων των κερδών. Την ίδια ώρα, οι χαμηλότερες τιμές Ενέργειας, οι ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού και η επιτάχυνση της επαναλειτουργίας της Κίνας έχουν ενισχύσει κλίμα, διαθέσεις, ψυχολογία και αποτιμήσεις. Σημαντικά μετοχικά κέρδη, οφείλονται και σε εσπευσμένο κλείσιμο ‘short’ θέσεων. Στα καθ΄ ημάς, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ‘θερμού’ επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο".

Σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, “μπορεί η Εγχώρια Αγορά να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, όμως καλό θα είναι να κατοχυρωθούν κάποια σημαντικά κέρδη και τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, να περιμένουν την επόμενη κίνηση των Διεθνών Αγορών”.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, που ομολογούν πως “περίμεναν η ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και τα νέα υψηλά 8ετιας, να κάνουν μεγαλύτερο ‘θόρυβο’ στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό, προσελκύοντας νέους κωδικούς, όμως φαίνεται ότι ο ‘θόρυβος’ αυτός ‘σκεπάστηκε από τις πολιτικές αντεγκλήσεις στην Ελληνική Βουλή”.

Νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,24% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,29% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1014,37 (-0,11%) και 1022,58 μονάδων (+0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1022,54 (+0,70%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1024,76 (+0,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1024,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,91%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ, σηματοδοτεί νέα υψηλά 97 μηνών, παραπέμποντας στον Δεκέμβριο του 2014 (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/12/2014 και στις 1035,08 μονάδες).

Ο τζίρος στα 90,1 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΝΤΕΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ) ενώ ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 90,1 εκατ., τα 81,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,1), Eurobank (4,5), Εθνική (4), Μυτιληναίο (3,5), Alpha Bank (2,9), ΔΕΗ (2,8), Motor Oil (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και Jumbo (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους αγοραστές (Alpha Bank +1,21%, Εθνική +0,81%, Eurobank +0,88%, Πειραιώς +2,80%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η πρώτη αντίσταση στα στα 1,25 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 1,136 (ημερήσιο “stop long”), 1,10, 1,002 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 0,974 και 0,952 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 4,50 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 4,13 (ημερήσιο “stop long”), 4,00, 3,778, 3,67 και 3,50 – 3,46 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΥΡΩΒ, η επόμενη αντίσταση στα 1,21 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 1,139 (ημερήσιο “stop long”), 1,00 και 0,997 - 0,97 ευρώ (σπεύδουν οι δύο οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί η μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,688 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,553, 1,494 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων), 1,387 και 1,203 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,90 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Πειραιώς συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 20 μηνών.

Μεταξύ 744,02 (-0,85%) και 756,09 μονάδων (+0,76%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 756,0 (+0,74%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 759,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,22%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 722 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 722, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 771 και 800 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 690, 655 και 611 - 588 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, υπενθυμίζεται πως σήμερα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών για τους στόχους του 2023.

Την έξοδό της στις Αγορές με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ, ετοιμάζει η Alpha Bank. Για τον σκοπό αυτό έχει δώσει mandate στη Citi (Sole Structuring Advisor) και στις Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan (Joint Bookrunners).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε πρόωρη αποπληρωμή ρευστότητας, ύψους 6 δισ. ευρώ, την οποία είχε αντλήσει, μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (targeted longer-term refinancing operations - TLTRO), προχώρησε η Πειραιώς, κατά το προηγούμενο δίμηνο, μειώνοντας την έκθεσή της σε 5,5 δισ. ευρώ. Η αποπληρωμή είχε προαναγγελθεί, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “τρεις Επενδυτές πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης χαρτοφυλακίου με δάνεια (σ.σ. κυρίως στεγαστικά) τα οποία έχουν ρυθμιστεί βάσει του Νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) και βγήκαν προς πώληση από την doValue Greece, για λογαριασμό της τιτλοποίησης ‘Cairo’. Οι Fortress, Lone Star και Bracebridge Capital αποτελούν, σύμφωνα με όσα λέγονται στην Αγορά, τους τρεις Επενδυτές που απέκτησαν τη δυνατότητα, αφού διενεργήσουν έλεγχο επί του χαρτοφυλακίου, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Το project ‘Suez’, όπως ονομάζεται, αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ”.

Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, επιβεβαιώνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-0,62%), ΕΕΕ (-0,63%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,81%), ΕΛΧΑ (-0,45%), ΚΟΥΕΣ (-1,33%), ΟΛΠ (-0,34%), ΟΤΕ (-0,40%) και ΣΑΡ (-2,01%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

Η Διοίκηση της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το Σχήμα Εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της Θυγατρικής της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Να σημειωθεί ότι αν και ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 2,24 ευρώ (+2,52%), πολύ γρήγορα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση μέχρι τα 2,07 ευρώ (-5,26%) και το τελικό κλείσιμο στα 2,08 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,81%.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 2,08 ευρώ και την επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,71 – 1,69, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη αντίσταση στα 2,455 ευρώ.

Από τους λίγους τίτλους του FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός των Ελ. Πετρελαίων (+2,10%) και ο οποίος συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η μετοχή έχει μείνει πίσω. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή πάνω από τα 7,80 – 7,81 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 8,00 – 8,11 ευρώ. Στα 6,93 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 6,87 – 6,81 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) η επόμενη στήριξη.

Σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά και στο υψηλό ημέρας, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,94%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΑΤΤ (+113,41%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+81,58%), ΚΛΜ (+38,28%), ΣΙΔΜΑ (+38,01%), ΛΑΝΑΚ (+34,67%), ΟΠΤΡΟΝ (+32,98%), ΚΕΚΡ (+30,74%) και ΠΕΙΡ (+30,11%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές των Πλ. Θράκης (+0,11%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2022, €0,0697835797 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0662944007 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 12 μηνών η ΚΛΜ (+2,61%), 11 μηνών η ΕΧΑΕ (+2,09%), 10 μηνών η Cenergy (+2,31%), 9 μηνών η ΣΙΔΜΑ (+2,40%) και 7 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+2,15%).

Συνεχίζεται το volatility στην ΑΤΤ (-2,92%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+3,14%) και ΕΚΤΕΡ (+2,19%).

Επιστροφή αγοραστών σε Profile (+7,47%), Άβακα (+4,84%), ΑΣΤΑΚ (+0,26%), Μουζάκη (+1,45%) και Κρι Κρι (+1,31%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 0,088 ευρώ (κλείσιμο 19/1) η Frigoglass (+3,77%) και από τα 2,26 ευρώ (κλείσιμο 20/1) η Έλαστρον (+4,13%).

Αύξησε συναλλαγές η Entersoft (+1,81%), ακόμα και αν συνυπολογιστεί το “πακέτο” 64623 τεμ. στα 3,90 ευρώ.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΑΑΠ (+18,97%), ΟΠΤΡΟΝ (+5,04%), ΜΟΝΤΑ (+2,76%), ΕΒΡΟΦ (+1,75%) και ΚΤΗΛΑ (+5,42%).

Παρουσία πωλητών σε ΙΝΚΑΤ (-4,05%), ΦΙΕΡ (-0,45%), ΦΟΥΝΤΛ (-3,11%), ΠΑΠ (-0,40%), ΛΥΚ (-0,40%), ΑΒΕ (-4,10%), ΜΟΤΟ (-0,43%), ΟΛΥΜΠ (0%), ΚΥΡΙΟ (-1,26%), ΜΙΓ (-7,98%) και ΒΙΣ (-9,68%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1035 - 1038 και 1048 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950, 902, 892 - 875 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2450, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2500 - 2525 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332, 2250, 2168 και 2159 - 2115 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Federal αποφασίζει την Τετάρτη 1/2 για τα παρεμβατικά της επιτόκια, με την ΕΚΤ να παίρνει τη σκυτάλη την Πέμπτη 2/2 και με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων να συνεχίζονται στις ΗΠΑ. Σε ‘ΒΒ+’ αναβάθμισε την Ελλάδα η Fitch, μία θέση πριν την επενδυτική βαθμίδα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για συνέχιση του ανοδικού momentum στο Χ.Α.”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ως θετική έκπληξη λαμβάνεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, ενώ παράλληλα στηρίζει και το ήδη καλό κλίμα στο Χ.Α. Στο επίκεντρο, την τρέχουσα εβδομάδα, θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη), αλλά και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Οι αυξήσεις αναμένονται μικρότερης κλίμακας, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και συγκεκριμένα κατά 0,25% στις ΗΠΑ, ενώ κατά 0,5% αναμένεται να αυξηθούν σε Ευρώπη και Αγγλία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από σήμερα λειτουργεί ξανά η Αγορά της Κίνας. Στο εσωτερικό, αναβαθμίζουμε ελαφρώς το άνω όριο των εκτιμώμενων τιμών για τον ΓΔΧΑ στις 1050 μονάδες λόγω αυξημένης μεταβλητότητας, αλλά διατηρούμε το κάτω εύρος στα επίπεδα των 930 μονάδων”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η Fitch ήρθε να δώσει το τελικό κτύπημα στους δύσπιστους με την νέα αναβάθμιση στο ‘BB+’ και πλέον και αυτός ο Οίκος είναι ένα σκαλί πριν την αναβάθμιση. Η πρόβλεψη για το χρέος είναι ότι το 2024 θα είναι στο 160% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος είναι το 0,9%, με το 2024 στο 2,3%, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Στο Παγκόσμιο περιβάλλον βλέπουμε ότι τα macro καλυτερεύουν, παρόλα αυτά ο φόβος ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα είναι διάχυτος.

Η Ευρώπη σαφώς έχει καλύτερη εικόνα από την άλλη Μεριά του Ατλαντικού, ενώ την εβδομάδα που ξεκίνησε θα δούμε τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών, σε σχέση με τα επιτόκια, με τις Αγορές στην Ευρώπη να περιμένουν μία αύξηση της τάξεως του 0,50%.

Το “January effect” έχει πάρει σάρκα και οστά, με την Ελληνική Αγορά όχι μόνο να υπεραποδίδει, αλλά να κινείται και σε νέα υψηλά 8ετιας, δείχνοντας ότι κάτι το διαφορετικό συμβαίνει στην Οικονομία.

Οι προεκλογικές περίοδοι υπεραποδίδουν, ειδικά όταν αναμένεται ότι οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ θα συνεχιστούν.

Άλλωστε η προσδοκία επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, ή το 2024 είναι πολύ μεγάλη, για να μην προσελκύσει νέα κεφάλαια.

Στο τεχνικό σκέλος, η Αγορά είναι σε μία υπεραγορασμένη περιοχή με μεγάλη τάση, αλλά και κοντά στον μεγάλο στόχο του 1038 που έχουμε εικάσει εδώ και μεγάλο διάστημα.

Το σημαντικό είναι το τι είδους διόρθωση θα έχουμε όταν αυτή έρθει και που θα πατήσει και πάλι η Αγορά. Ουσιαστικά ο ΓΔ κάνει προσπάθεια να αλλάξει ένα πολυετές επίπεδο και να ανοίξει τον δρόμο για τις 1400 μονάδες.

Μέρα με την μέρα οι συμμετέχοντες αυξάνονται στο “πάρτι”, θυμίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον πλησιάζουμε τον πρώτο πολύ μεγάλο στόχο μας στην ζώνη του 1038.

Να θυμίσουμε πως πάντα, μα πάντα η Αγορά δίνει την ευκαιρία για κάποιον να εισέλθει σε μία διόρθωση. Δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις, ενώ η όποια στρατηγική μας θα πρέπει να είναι σταθερή, αν θέλουμε να κερδίσουμε την Αγορά”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Ξεχώρισε το -2,73% του Hang Seng.

Μικτά τα πρόσημα και επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $1920 ο Χρυσός, θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $23,8 το Ασήμι.

Προς Τα $23200 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1580 το Ethereum.

Η Οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, ένα αποτέλεσμα χειρότερο από ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί και το οποίο καθιστά πιο πιθανή την ύφεση.

Πληθωρισμό μεταξύ 4% και 6% προβλέπει για το 2023 το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και εκτιμά ότι έχει ξεπεραστεί η κορύφωση του πληθωρισμού.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,5 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Την κάλυψη του τίτλου της Jumbo επανεκκινεί η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία θέτει σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 22,7 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Εισηγμένη εισέρχεται στο 2023 με θετικό momentum, δημιουργώντας περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των διανομών μερισμάτων τα επόμενα χρόνια. Προβλέπει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει το 2023 πωλήσεις 1,01 δισ. ευρώ (+ 6,4% σε ετήσια βάση), EBITDA ύψους 323,8 εκατ. ευρώ (+2%) και καθαρά κέρδη ύψους 225,6 εκατ. ευρώ (+1,5%). Παράλληλα, προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 7,7% και των EBITDA κατά 5,1%, έως το 2026.

Στις κορυφαίες της μετοχικές επιλογές τοποθετεί τον τίτλο της Μυτιληναίος η Eurobank Equities, με σύσταση "buy", ενώ ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 30,5, από 25,6 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή προχωρά σε σημαντικές αναβαθμίσεις στις προβλέψεις της για τα μεγέθη της Εταιρείας, προβλέποντας EBITDA ύψους 907 εκατ. ευρώ εφέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024.

Τις εκτιμήσεις τις για τα μεγέθη του 2023 κατέθεσε η Πειραιώς (ο Όμιλος θα δημοσιεύσει χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2022 στις 24 Φεβρουαρίου 2023):

Περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2023 άνω των €0,45, έναντι εκτίμησης για άνω των €0,37 το 2022 όπως αυτή επικοινωνήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022

Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου 100μ.β. περίπου το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας

€1,7δισ. καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου, με νέες χρηματοδοτήσεις σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά

Δείκτης κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα 2% περίπου, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κάτω του 6% και δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις άνω του 60%

Επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 2%, ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιτοκίων σε έναν ενισχυμένο ισολογισμό, προσαρμόζοντας παράλληλα τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Τραπεζικές τάσεις

Διατήρηση των καθαρών εσόδων προμηθειών ως προς το ενεργητικό στο 0,6%, στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου ισολογισμού

Η επιτυχής υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, στον οποίο βασίζονται οι μελλοντικές εκτιμήσεις, θα επιτρέψει στη Διοίκηση της Τράπεζας να προετοιμάσει το έδαφος για διανομή κεφαλαίου προς τους μετόχους, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις εποπτικές απαιτήσεις

“Το Υπερταμείο ανέθεσε στη Bank of America και τη Morgan Stanley να αναλάβουν την εισαγωγή του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία θα λάβει πιθανότατα χώρα στο δεύτερο μισό του έτους. Επέλεξε επίσης τη Deutsche Bank ως συνδιαχειριστή του βιβλίου προσφορών (joint bookrunner) και χρηματοοικονομικού συμβούλου”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Εθνικής Τράπεζας σε “ΒΒ-“, από “Β+” και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε “ΒΒ-“, από “Β+”. To οutlook για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο είναι σταθερό.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Quest και Σαράντης.

Στο φίνις κρίθηκε η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 5 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

--ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.001 συμβόλαια).

Στα 5.224 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.067 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 379 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 358 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 292, 280 για τον Φεβρουάριο και 12 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.480,25), κινήθηκε μεταξύ 2.451 και 2.484 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 15 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 756,25), κινήθηκε μεταξύ 756,25 και 756,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Jumbo, 15.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.368), Eurobank (1.276), Πειραιώς (5.519), ΟΤΕ (861), Εθνική (1.200), ΔΕΗ (1.139), ΑΔΜΗΕ (1.523), Ελλάκτωρα (431), Μυτιληναίο (290), Cenergy (173), MIG (150), ΓΕΚ (117), Viohalco (170), ΟΠΑΠ (212), Lamda Development (175), Τέρνα Ενεργειακή (220), Ελ. Πετρέλαια (182), ΕΧΑΕ (710).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 148.790, Πειραιώς 55.205, Eurobank 15.851, MIG 14.572, ΔΕΗ 28.604, Εθνική 13.972, ΑΔΜΗΕ 12.741.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.173.462 τεμ., (από 59.173.462 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.857.772 τεμ. (2.379.772), Eurobank 34.076.525 τεμ. (34.076.525), ΟΠΑΠ 1.596.647 τεμ. (1.597.087), Εθνική 10.163.840 τεμ. (10.010.474), ΟΤΕ 924.546 τεμ. (924.546), Πειραιώς 800.602 τεμ. (800.602).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v