Ενα οδυνηρό ξεκίνημα εβδομάδας για τους long, με τα ευρωπαϊκά να βάφονται στις αποχρώσεις του κόκκινου.
Από 2,22% χαμηλότερα και τις 12.760 μονάδες ο DAX, από 1,83% και τις 829,34 ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ελπίδες των αγοραστών να στρέφονται στη Wall Street και στην ανακοίνωση ενεργειών από ΕΚΤ και υπουργούς Ενέργειας προς την κατεύθυνση άμβλυνσης της κρίσης.
Από 0,35% υψηλότερα και τις 3.936 μονάδες τα futures του S&P500, στις 25,99 μονάδες ο VIX/CBOE, στο 1/1 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, στα 95,22$ το Brent και στο μέτωπο των ομολόγων, το 10ετές της Ιταλίας στα 3,931% έναντι 4,286% του αντίστοιχου ελληνικού.
Νωρίτερα, μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, ενδεικτικές της στάσης αναμονής -για τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, μετά τη χθεσινή αργία- και επιφυλακτικότητας των επενδυτών.
Με συναλλαγές 27,756 εκατ. μτχ. και τζίρο 69,521 εκατ. η χθεσινή διόρθωση στο ΧΑ, με τη 10άδα των πωλητών σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και Motor Oil. Με πιεστικότερες ή λιγότερο πωλήσεις στις ανωτέρω μετοχές, παραπέμποντας σε μείωση θέσεων από ξένο και εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Η ενεργειακή κρίση μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, σημείωνε ο Φίλιππος Πανταζής από νωρίς χθες Δευτέρα.
Πονοκέφαλος, που ωστόσο έχει αντίκτυπο και στην επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα και στο επενδυτικό πεδίο.
Η χθεσινή συνάντηση Σκρέκα με Μυτιληναίο-Στασινόπουλο-Παπαλεξόπουλο βρήκε τις μετοχές των big3 με απώλειες 5,45% στα 14,40 ευρώ, με 3,79% στα 3,30 και με 3,74% στα 11,34 ευρώ.
Προφανές πως πονοκέφαλο έχουν πρώτα (και πριν την κυβέρνηση) πραγματική οικονομία, επιχειρηματικότητα και κοινωνία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Ομως, πωλητές ενεργοποιήθηκαν σε πλειάδα μετοχών -κάθε κατηγορίας-, ενδεικτικό το 87/23 ανοδικών/πτωτικών, σε μία συγκυρία που τα ξένα funds είτε παραμένουν θεατές, αποστασιοποιημένα, είτε «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους.
Κοινή εκτίμηση στη χρηματιστηριακή κοινότητα πως η «άνωθεν» ματαίωση -επί της ουσίας- του μεγάλου διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες δεν ήταν ό,τι και το καλύτερο για την προς τα έξω εικόνα της αγοράς.
Επενδυτική ένδεια -πλην εξαιρέσεων-, που αποτυπώνεται μέχρι το απογοητευτικό μείον 4,09% στα νέα χαμηλά των 3,05 ευρώ, για τη μετοχή της ΕΧΑΕ.
Αλλά και σε μετοχές επικαιρότητας, όπως λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 6μήνου λ.χ. ΔΕΗ, οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο. Με απώλειες 0,91% στα 5,42 ευρώ.
Εξίσου απογοητευτική η εικόνα μετοχών εισηγμένων, που λόγω τουρισμού θα περίμενε κάποιος να έχουν καλύτερη πορεία από την περίπτωση της AEGEAN. Με πωλήσεις στο μείον 2,58% και τα 4,90 ευρώ, στην αποτίμηση των 441,8 εκατ.
Προβληματίζει το εγχώριο επενδυτικό αφήγημα -όπως συνολικά το ευρωπαϊκό-, με έμπειρους παράγοντες της αγοράς να μη βλέπουν πειστική αναστροφή της τάσης, ει μη μόνον στην περίπτωση ρηξικέλευθων αποφάσεων/δράσεων σε κεντρικό επίπεδο.
Για αυτό και χαρακτηρίζουν D-Day το 2ήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, οπότε και θα φανεί εάν έχει συνειδητοποιηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Και αφορά κυρίως τα κοινοτικά όργανα στις Βρυξέλλες, γιατί αν μη τι άλλο η ΕΚΤ είναι ο μόνος συγκροτημένος φορέας που -από την αρχή της υγειονομικής κρίσης- λόγω Covid-19 το «παλεύει».
Τεχνικά, οδηγός τα σημεία που έχουν «κυκλωθεί» από την προσυνεδρίαση της Δευτέρας.
Οι 1.985 μονάδες για τον FTSE25, με σημαντικές τις 510 για τον ΔΤΡ.