Εβδομάδα, που για το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά επενδυτικά από αύριο Τρίτη, και αρχή Μαϊου εν μέσω
επάλληλων αναταράξεων από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη και αγορές της Ασίας.
Εβδομάδα μεστή εξελίξεων σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, που προφανώς θα επηρεάσουν την στάση traders, επενδυτών και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους πωλητές να διατηρούν προβάδισμα, μετά το νέο ξεπούλημα στην Wall Street, την μεταποίηση της Κίνας να "ρίχνει" την Σανγκάη και τα ευρωπαϊκά με την προσοχή στραμμένη στις Κεντρικές Τράπεζες, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για το ρωσικό αέριο αλλά και το Eurogroup της Τρίτης.
Με θετικό πρόσημο, για το ΧΑΑ, ο Απρίλιος, στο 3,56% για τον Γενικό Δείκτη (στις 922,43 μονάδες) αλλά με αισθητή διόρθωση την τελευταία εβδομάδα του μηνός (-2,87%) οι πρώτες 4 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος πιθανόν να μας δώσουν κατεύθυνση για το πρώτο 15νθήμερο Μαϊου.
Από τις 2.236,54 μονάδες ο FTSE25, με άνοδο μεν 3,75% τον Απρίλιο αλλά σημαντική διόρθωση την τελευταία εβδομάδα 3,29%, από τις 644,77 ο ΔΤΡ με ισχυρή διόρθωση 6,73% στην εβδομάδα γεγονός, που "γύρισε" σε οριακά μείον 0,92% τη μεταβολή Απριλίου.
Κλάδος- κλειδί και λόγω αυξημένου βάρους στάθμισης στην διαμόρφωση των δεικτών ο Τραπεζικός, με πτωτική τάση και ερώτημα την στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών (και) εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μεθαύριο Τετάρτη, με τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων (κατά 0,50%), εξέλιξη που θα διατηρήσει την πίεση στις αγορές των ομολόγων.
Πέραν της Fed, που κατά πως φαίνεται θα προχωρήσει σε αύξηση τη μεγαλύτερη από το 2000, ανάλογα ζητήματα θα τεθούν για άλλες 8-10 Κεντρικές τράπεζες σε σημαντικές περιφερειακές αγορές (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία μέχρι...Πολωνία).
Συνεπώς, ένα από τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι όπου γης traders και επενδυτές είναι η καθολική αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής, συνακόλουθα στην αγορά ομολόγων, κόστους χρήματος εν μέσω ενεργειακής κρίσης, μεταφορικού εμφράγματος (κυρίως λόγω Σανγκάης), συναλλαγματικών αναδιατάξεων (ευρώ/δολάριο) και γεωπολιτικών.
Με αυτά εκτός, θα προδίκαζε κάποιος μία εύκολη επικράτηση των πωλητών στα καθ' ημάς, πλην όμως τα "ισχυρά χέρια" που έχουν λάβει θέσεις στις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδεικνύουν- μέχρι στιγμής- πως διαχειρίζονται αρκετά ικανοποιητικά την διεθνή κατάσταση.
Στο 3,26% η απόδοση για τον ΓΔ- στο πρώτο 4μηνο- έναντι απωλειών 12% για τον DAX και 10% για τον S&P500.
Κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα, για εκκίνηση από αύριο Τρίτη μένει να φανεί η τελική εικόνα που θα διαμορφωθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αργότερα στην Wall Street.
Με απώλειες ο DAX διόρθωσε προς τις 13.950 μονάδες, παρά την προσπάθεια αντίδρασης που εμφάνιζε η προθεσμιακή αγορά με τα futures του S&P έως τις 4.155 μονάδες- μετά το sell off της Παρασκευής.
Η Νέα Υόρκη δίνει τάση, με την συνεδρίαση της Fed-μεθαύριο Τετάρτη- ρυθμιστή σε μία συγκυρία που θετικά είναι τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ενδεικτική η ανεργία 3,9% τον Απρίλιο, η χαμηλότερη από το 1969, με το μέσο ημερομίσθιο να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, τον Απρίλιο. Αυτά με έναν πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στο 8,5% για τον Μάρτιο.
Ερώτημα, πώς θα αποτιμήσουν τόσο η ΕΚΤ όσο οι "κεντρικές" των χωρών-μελών της Ευρωζώνης την πολιτική της Ουάσιγκτον στο ενδεχόμενο ο Πάουελ να προχωρήσει σε νέα αύξηση (50 μ.β) τον Ιούνιο παράλληλα με σταδιακή μείωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (συνακόλουθη μείωση αγοράς ομολόγων, που λήγουν).
Πώς θα το χειριστούν στην Φρανκφούρτη, ενόσω στο "ουκρανικό" δεν διαφαίνεται διέξοδος και στις Βρυξέλλες αναζητείται κοινή γραμμή στο θέμα των πληρωμών στην Gazprom (αντιτίθεται, ήδη, η Βουδαπέστη) ενδεχομένως να φανεί στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το "ενεργειακό".
Νωρίτερα η πτώση 5,4% για το ευρωπαϊκό φ/α έδινε μία κατ' αρχήν ένδειξη πλην όμως στο έτερο μέτωπο, που μας αφορά το ομολογιακό/επιτοκιακό στις αγορές της "νότιας Ευρώπης" η εικόνα δεν ήταν και τόσο καθησυχαστική. Θυμίζω, στο 3,359% το ελληνικό 10ετές, στο 2,803% το αντίστοιχο ιταλικό και στο 0,9415% το γερμανικό.
Με αυτά τα δεδομένα έχουν να αντιπαρατεθούν οι long, να διαχειριστούν στην προσπάθεια τους να μην χαθούν οι 916 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Ενδεχόμενο, που θα ενίσχυε τους short στην δική τους προσπάθεια να πιέσουν προς τις 905 μονάδες, σε πρώτη φάση με εμφανές ένα πλέγμα στηρίξεων χαμηλότερα προς τις 895 μονάδες. Κίνδυνος, που θα μπορούσε να αποφευχθεί μ΄ ένα "γύρισμα" στην Νέα Υόρκη, που θα έδινε περιθώριο στους αγοραστές να ανέβουν έως τις 931 μονάδες. Οι τιμές, που αναφέρονται είναι αντιπροσωπευτικές για τον ΓΔ, πιθανότατα να δοκιμασθούν (τόσο οι χαμηλότερες-όσο η υψηλότερη) στις πρώτες 4 συνεδριάσεις Μαϊου, που ακολουθούν.
Ο Στέφανος Κοτζαμάνης, επιχείρησε, εχθές, να εξηγήσει την υπεραπόδοση που καταγράφουν αρκετές μετοχές εισηγμένων στο ΧΑ έναντι ευρωπαϊκών, διεθνών, τα 2 συγκριτικά πλεονεκτήματα της αγοράς μας, που συνδυαστικά με τις προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά- σε κάποιο βαθμό-. Διατηρώντας έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα, που είχε το ΧΑ έναντι των διεθνών, μέχρι και τον Απρίλιο. Η Εύα Δ. Οικονομάκη, από νωρίς έχει δώσει στοιχεία ενθαρρυντικά για την φετινή περίοδο, ξεκινώντας από τον Μάϊο.
Η δρομολόγηση 1-2 μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, στοιχειώδης εξορθολογισμός του ενεργειακού υπέρβαρου συνδυαστικά με επί μέρους επιχειρηματικές εξελίξεις μπορούν να κάνουν στην διαφορά. Στο μέτρο του εφικτού. Ενδεικτικό το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής, επενδυτικής κοινότητας για τον μεγάλο διαγωνισμό της Αττικής Οδού, με εύλογο το ερώτημα εάν η προθεσμία-ορόσημο (της 5ης Μαϊου) θα ισχύει ή το ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει μικρή παράταση. Παράλληλα προχωρούν και οι διαγωνισμοί για σιδηροδρομικά έργα, όπως σημείωνε τελευταία (27 Απριλίου) η Πέννυ Κούτρα.