Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα βουτιά για τον Γενικό Δείκτη

Το χθεσινό ξεφόρτωμα και τα blue chips που παίζουν άμυνα στη διορθωτική κίνηση της αγοράς. Προβληματισμός για τις εξελίξεις και το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Πτωτικό άνοιγμα για τον Γενικό Δείκτη προς τις 840 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Νέα βουτιά για τον Γενικό Δείκτη

Σε κατάσταση συναγερμού διαρκείας και οι αγορές. Πάνω και από τα 110$/βαρέλι το πετρέλαιο, μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας και οι τελευταίες ενδείξεις από την προθεσμιακή αγορά προοιωνίζονται ακόμη μία συνεδρίαση για γερά νεύρα.

Νωρίτερα, τα futures του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακά αρνητικό ξεκίνημα (13.830 μονάδες), την ώρα που για τον S&P 500 έδειχναν από 0,12% υψηλότερα και τις 4.309 μονάδες. Ασθενείς ενδείξεις, μετά μάλιστα την ισχυρή διόρθωση 3,85% για τον DAX και 1,55% για τον S&P 500.

Σε αυτό το «πολεμικό» περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, για το Χρηματιστήριο Αθηνών η στάση κυρίως traders και δευτερευόντως επενδυτών είναι μονόδρομος. Πωλήσεις σε τραπεζικά, σε blue chips από funds και θεσμικούς, διαχειριστές, ρευστοποιήσεις σε mid caps από εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Κοινός παρονομαστής, η μερική μείωση από θέσεις που ακόμη και στις τρέχουσες τιμές έχουν θετικό πρόσημο. Αναγκαστικές ωστόσο οι ρευστοποιήσεις για λογαριασμούς μόχλευσης, καθώς από την Παρασκευή μέχρι και χθες «κοκκίνισαν» αρκετοί κωδικοί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή, συνεκτιμώντας μάλιστα την αργία της Καθαράς Δευτέρας, που ενδεχομένως να ενισχύει τη διάθεση θεσμικών για ευρύτερο «κλείδωμα» θέσεων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός λόγω «βάρους» και απόδοσης από την αρχή του έτους. Με νέα ισχυρή διόρθωση και χθες, στις 602,52 μονάδες με -5,78%, αλλά -ακόμη- σε τιμές που αποφέρουν ένα 4,80% από την αρχή του έτους.

Μετοχές σηματωροί για τον FTSE25, εύλογα η Coca Cola καθώς με απώλειες 26,97% (!) από την αρχή του έτους έχει αναδειχθεί ως «βαρίδι» για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ευνόητα ο ΟΤΕ με θετικό πρόσημο 10,37% στο ίδιο διάστημα και ο τίτλος του ΟΠΑΠ μετά την εξαιρετική χθεσινή αντίδρασή του.

Ηπιότερες οι πιέσεις -λόγω μικρότερης έκθεσης σε ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια- στην πλειονότητα των mid caps, κατηγορία όπου επίσης επενδυτικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε μερικό «κλείδωμα» θέσεων.
Τουλάχιστον για όσο δεν διαφαίνεται ο καταλύτης, που θα μπορούσε να οδηγήσει -άμεσα- σε αναστροφή της τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v