Με ελπίδες, προσδοκίες ανάμεικτες με ανησυχίες, αποχαιρετά (και) τις αγορές το 2020. Στα των αγορών, με την επίτευξη συμφωνίας Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για την ενεργοποίηση -ακόμη ενός- χρηματοδοτικού πακέτου (υπό) στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Στα 900 δισ. δολαρια το ύψος του, γεγονός που θα επηρεάσει τη στάση traders, επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις που απομένουν, για φέτος.
Στις 3.709,41 μονάδες ο δείκτης benchmark, S&P500, με θετικό πρόσημο (14,11%) για το έτος, συνεχίζοντας την θεαματική άνοδο της Wall Street, στο μακροβιότερο bull market στην ιστορία της. Στις 3.726,60 το ιστορικό υψηλό, για τον «δείκτη των δεικτών», και το μόνο στοίχημα που κυριαρχεί στην αγορά της παγωμένης Νέας Υόρκης αφορά από πόσο πιο υψηλά επίπεδα, θα κάνει... ποδαρικό στο 2021.
Στα καθ' ημάς, σε ρυθμό «εμβολιασμού» κατ' αρχήν η κοινωνία, οι άνθρωποι, αλλά συνακόλουθα η οικονομία, η αγορά. Κοινή εκτίμηση, πως πολλά θα κριθούν από την πορεία/αποτελεσματικότητα του «απαγορευτικού» το εορταστικό 15νθήμερο, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στην αγωνία κυβέρνησης και επιστημόνων για την έντονη κινητικότητα λόγω ημερών.
Το αποτέλεσμα θα «μετρήσει» λιγότερο ή περισσότερο και χρηματιστηριακά καθώς το προηγούμενο διάστημα «έτρεξε» ένα στοίχημα προεξόφλησης με θεαματικές αποδόσεις, κυρίως για τις τραπεζικές αλλά και αρκετές επιχειρήσεις, εταιρίες από διάφορους κλάδους, τομείς. Για τον Γενικό Δείκτη αυτό αποτυπώθηκε στην κατά 14,38% ανοδική διόρθωση -σε διάστημα μηνός- «πατώντας» την Παρασκευή την «τοπική κορυφή» των 800 μονάδων.
Με πρωταγωνιστή κλάδο, τον πολύπαθο τραπεζικό, με τον κλαδικό δείκτη να υπεραποδίδει (37,53%) στις 513,11 μονάδες έναντι του FTSE25, που διαμορφώνεται στις 1.915,77 μονάδες, αντιδρώντας 15,65% στο ίδιο διάστημα.
Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο και «καύσιμο» αυτής της θεαματικής αναστροφής η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών. Στα 99 εκατ. ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδος, για ακόμη μία -πέμπτη συνεχόμενη- πάνω από το όριο των 70 εκατ. Προφανώς σημαντικό μέρος αυτής της ρευστότητας/κεφαλαίων αφορά σε hedge funds, είναι αποτέλεσμα έντονου intraday/trading, ωστόσο εξίσου σημαντικό οφείλεται σε καθαρές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Που ήρθαν για να μείνουν και να δοκιμάσουν σε μία «ρηχή» αγορά το κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι εκτιμήσεις αρκετών ξένων οίκων για το 2021. Εκτιμήσεις για ένα εντελώς διαφορετικό έτος σε σχέση με την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου.
Στα 53 δισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, που συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν την λες και ακριβή (ως προς το ΑΕΠ) αλλά και το διακύβευμα εν όψει του νέου έτους.
Στις 513,11 μονάδες ο ΔΤΡ με υψηλό 52 εβδομάδων, στις 889,92 μονάδες, με μέρος του discount να μπορεί να μειωθεί μέχρι και την συνεδρίαση της 31 ης Δεκεμβρίου. Και στη συνέχεια τον Ιανουάριο (σε αυτό θα επηρεάσει και η εξέλιξη της πανδημίας) με πρώτο σημαντικό ορόσημο την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, προς το τέλος του μηνός.
Στις 1.915,77 μονάδες ο FTSE25 με υψηλό, στις 2.371,26 και ισχυρό πλεονέκτημα την ανθεκτικότητα των ομίλων-ηγετών της οικονομίας.
Η Λίλυ Σπυροπούλου εστιάζει στους κλάδους, που «απογειώθηκαν» φέτος, καταδεικνύοντας την δυναμική ενός σημαντικού μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Αλλωστε, η γενικότερη εικόνα των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ήταν αρκούντως ενθαρρυντική.
Ο Στέφανος Κοτζαμάνης ακτινογραφεί την αγορά, τις εισηγμένες και μέσω των νέων δεικτών που λειτούργησε, φέτος, το χρηματιστήριο. Θα σταθώ στην ανάλυση, που κάνει ο Στέφανος, του FTSE-ATHEX Divident Yield, ακριβώς γιατί επιβεβαιώνει την επάρκεια όσον αφορά στις χρηματικές διανομές/κεφαλαιακή (ταμειακή) θωράκιση των εισηγμένων.
Με αυτά (αλλά όχι μόνο) θα «παιχτούν» οι τελευταίες συνεδριάσεις του 2020, και θα δημιουργηθεί η παρακαταθήκη για τις πρώτες του 2021.
Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη: για τον 25άρη η ζώνη του 1.920 δεν κατοχυρώθηκε ούτε την τελευταία εβδομάδα, παρόλα αυτά το stop σε ημερήσιο ανέβηκε στις 1.814 μον. Ενδεχόμενη κατοχύρωση των 1.929 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με τις 2.000 και 2.075 επόμενα επίπεδα. Όσο «κλείνει» πάνω από το 1.880 η τάση παραμένει κραταιά και η συσσώρευση μαζί με τα long.
Στον τραπεζικό το στοπ ανεβαίνει στις 493 μονάδες σε κλείσιμο με την ζώνη του 480-500 να έχει γίνει κοντινή επιθετική στήριξη. Ουσιαστικό επόμενο στόχο έχουμε στην ζώνη του 575-590 με ενδιάμεση σημαντική αντίσταση το 535 μον.
Για τον ΓΔ το πιο σημαντικό είναι ότι το stop στο ημερήσιο ανέβηκε στο 759 σε κλείσιμο. Το 787 και 805 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα που διάσπαση θα δώσουν συνέχιση προς το 760 ή το 845 αντίστοιχα.
Ειδικότερα, από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών, long τάση έχουν Eurobank, ETE και Alpha Bank, από τα blue chips ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, OTE, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Και από τη μεσαία κατηγορία ΚΡΙ-ΚΡΙ, Entersoft, Quest, ElvalHalcor, Πλαστικά Θράκης.