Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις συγκρούονται στο Χρηματιστήριο

Οι πωλητές ξεκίνησαν με μικρό πλεονέκτημα αλλά η εικόνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης. Ανοδική διάθεση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης.

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, με μεικτές τάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την επιμονή της ανησυχητικής κατάστασης στο υγειονομικό μέτωπο, στην Ευρώπη, funds, traders κ.λπ. επιμένουν στη λογική προεξόφλησης μίας βελτίωσης της κατάστασης από το 2021. Ετσι, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,04% στις 13.707 μονάδες, διαμορφώνοντας θετική απόδοση 3,49% από την αρχή του έτους.

Στα καθ' ημάς, με διερευνητικές εντολές από την πλευρά πωλητών vs αγοραστών ξεκίνησε η συνεδρίαση.
Σταδιακά οι πρώτοι εμφανίστηκαν πιο επίμονοι, με συνέπεια λίγο πριν τις 11:00 ο Γενικός Δείκτης να διορθώσει προς τις 785 μονάδες. Το μείον 0,67% οφείλεται στην κατά 1,87% διόρθωση του τραπεζικού κλάδου (508 μον.) που παρασύρει 0,74% και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (1.886 μον.).

Αυτά, στα πρώτα 30', με την αξία συναλλαγών στα 9,2 εκατ., με ένα μικρό πακέτο για 6.000 μτχ. της Coca Cola/HBC στα 25,70 ευρώ. 

Σε Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς οι πιο επίμονες πωλήσεις, με τον ΟΤΕ σε κόντρα κίνηση από την πλευρά των αγοραστών, αλλά και σε Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos να υπερισχύουν λιγότερο ή περισσότερο οι πωλητές.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ επιβεβαιώνεται -προσώρας- η εκτίμησή μας για λειτουργία του σε ρόλο... μπαλαντέρ, με τους αγοραστές να ενεργούν έως τα 12,78 ευρώ.

Παρ' όλα αυτά στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις. Εύλογα στις τραπεζικές, δικαιολογημένα στην περίπτωση της Jumbo, περισσότερο για μερικό «κλείδωμα» θέσεων (μηνός) σε Motor Oil, Mytilineos.

Ενθαρρυντικό το ότι στα χαμηλά των 786,96 έγιναν αγορές σε Εθνική (με τη μετοχή να «γυρνίζει» στο συν), σε Coca Cola/HBC, για να ακολουθήσει η Αlpha Βank στο 0,996 ευρώ.

Αποτέλεσμα, οι απώλειες να περιοριστούν, με τον ΓΔ προς τις 792, για να περάσει οριακά σε θετικό έδαφος, στις 11:05.

Στις 28/32 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Reds, Qual, Autohellas, Byte, Πλαστικά Θράκης κ.α. να καταγράφουν ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v