Σε κλοιό Covid-19 τα ευρωπαϊκά, εγκλωβισμένο στα χαμηλά το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η επιβάρυνση του κλίματος σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχει αντίκτυπο στις οικονομίες τους, προεξοφλείται -εν μέρει- και επενδυτικά.
«Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία» κατά της πανδημίαςμ ζητά η Μέρκελ, με την κατάσταση στη Γερμανία να μην εξελίσσεται όπως στο πρώτο κύμα την άνοιξη. Ηδη οικονομικά think tanks της χώρας προειδοποιούν το Βερολίνο ακόμη και για το χειρότερο ενδεχόμενο.
Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον έχει η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν (ή συζητηθούν) την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.
Στις 12.645,75 μονάδες ο DAX, με αντίδραση 0,85% την Παρασκευή, με τις 12.343 η κοντινότερη σημαντική στήριξη και τις 12.860 μονάδες, η αντίστοιχα σημαντική αντίσταση.
Τελευταίες προεκλογικές συνεδριάσεις στη Wall Street, με traders και επενδυτές να κινούνται και στον ρυθμό της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Περισσότερες από 1.000 εταιρείες, το σχεδόν 70% των εισηγμένων, ανακοινώνουν τα μεγέθη τους αυτές τις ημέρες, που πρακτικά σημαίνει πως πέραν των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, της αναμενόμενης έγκρισης και του νέου πακέτου στήριξης, η στάση των παικτών θα εξαρτηθεί και από τα επιμέρους.
Στις 3.422 μονάδες, από 0,82% χαμηλότερα -νωρίτερα- τα futures του S&P500, με σημαντικές, τεχνικά, περιοχές τις 3.415 (στήριξη) και τις 3.489 (αντίσταση). Προσοχή και stop για long θέσεις, οι 3.347 μονάδες.
Στα καθ' ημάς, συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τον Γενικό Δείκτη στις 612,32 και κοντινή στήριξη στις 610 μονάδες, ενόσω συνεχίζεται το... φλερτ των τραπεζικών, με τα ιστορικά χαμηλά τους και στα blue chips να συντηρείται η πωλητική στάση funds για ακόμη μία εβδομάδα.
Στα τραπεζικά, η Alpha Bank στο επίκεντρο, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει από νωρίς το πρωί την ολιγοήμερη παράταση -μέχρι την Παρασκευή- στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του (έως) 100% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal καθώς και μέρους των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy.
Στο 0,502 ευρώ η μετοχή, με θετικό πρόσημο 1,62% την τελευταία εβδομάδα.
Σε αναμονή και για τα όποια νεότερα για την προσφορά του CVC Capital για την Εθνική Ασφαλιστική. Στο 0,988 η μετοχή, με απώλειες 3,14% στην εβδομάδα και αποτίμηση στα 903,7 εκατ. ευρώ.
Στις 1.443,47 μονάδες ο FTSE25, με την υπέρβαση των 1.450 να είναι ο κατ' αρχάς στόχος των long, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση προς τις 1.424 μονάδες. Ενδεχόμενο που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για επιθετικότερες ρευστοποιήσεις στα blue chips, με ορατή συνέπεια την πτώση -πλέον- προς τις 1.368 μονάδες. Σενάριο που καλό θα ήταν να αποφύγουμε, για ευνόητους λόγους.
Στην αντίθετη περίπτωση, που επιτευχθεί ο πρώτος στόχος των long (σε «κλείσιμο» έως και αύριο, θυμίζοντας την αργία της 28ης Οκτωβρίου, την Τετάρτη), ο επόμενος διαμορφώνεται πέριξ των 1.475 μονάδων. Και φιλόδοξος, η επαναφορά προς τις 1.526, όπου και το stop για τις short θέσεις.
Είναι εφικτό το long ενδεχόμενο; Υπό προϋποθέσεις ναι, εάν και εφόσον βγει αντίδραση από τον τραπεζικό κλάδο σε συντήρηση της τάσης συγκεκριμένων μετοχών και αναστροφής ορισμένων που διόρθωσαν την τελευταία εβδομάδα.
Αναλυτικότερα, από τις τραπεζικές, η Alpha Bank είναι long (σε εβδομαδιαίο), αλλά είναι short οι άλλες 3, με χειρότερη -διαγραμματικά- την Πειραιώς. Στο 0,948 ευρώ η μετοχή.
Από τα blue chips, προβληματίζει ο ΟΤΕ στα 11,85 ευρώ, με απώλειες 2,39% (σε εβδομαδιαίο) αλλά με ενεργοποίηση αγοραστών, από τα 11,63 την Παρασκευή.
Στα 8,10 η μετοχή του ΟΠΑΠ, συγκριτικά καλύτερα, με απώλειες μεν 0,61% αλλά πιθανή αναστροφή μετά την υπερκάλυψη του ομολογιακού. Η υπέρβαση των 8,20 θα ξαναέδινε τάση long στο χαρτί.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis, TITAN μπορεί να παράσχουν βοήθειες, να δούμε.
Και από τη μεσαία κατηγορία, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ, Quest.