Ξεπέρασαν το επιφυλακτικό ξεκίνημα και δείχνουν να κινούνται με σταθερά θετικό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, στις εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, το “Brexit” αλλά και το πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, δήλωσε χθες ότι “έχει καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Κογκρέσο θα προλάβει να ψηφίσει το πακέτο πριν τις Προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου”.
Από την άλλη, “η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σημειώσει πραγματική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες του ‘Brexit’ και μια συμφωνία είναι δυνατή, αλλά εάν το Μπλοκ δεν καταλήξει σε μια συμφωνία, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς κάποια διευθέτηση”, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας.
Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτό ακολούθησε την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, όμως η αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, δεν είχε νεύρο, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα υποχώρησε ο τζίρος.
Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 16 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, το ημίωρο των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 1,9 εκατ. και η πρώτη ώρα στα 3,2 εκατ. δίνοντας μία πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην συνέχεια.
Απόλυτα επιφυλακτική δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των Αναλυτών, που θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο την διατήρηση των πλαγιοκαθοδικών τάσεων, εκτός και αν δώσουν κάποια μεγάλη κίνηση οι Διεθνείς Αγορές, ενώ μάταια κάποιοι Αναλυτές περίμεναν σήμερα κινητικότητα στην μετοχή του Σαράντη (-0,46%), που ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα α΄ εννεαμήνου.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσουν την ετυμηγορία τους για την Ελληνική Οικονομία ο Αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (“BB“, σταθερό outlook, η προηγούμενη αξιολόγηση στις 26/4)) και ο Καναδικός DBRS (“ΒΒ Low”, η προηγούμενη αξιολόγηση). Παράλληλα, αναμένονται οι εκτιμήσεις των Διεθνών Οίκων για την πορεία της Οικονομίας το 2021.
Επιφυλακτική επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού Κρατικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 0,92%.
Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, “οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα από τα ιστορικά τους χαμηλά επίπεδα στο 0,92% που βρίσκονται σήμερα”, σύμφωνα με τη Citigroup.
Οι εκτιμήσεις της Αμερικανικής Τράπεζας είναι ότι από το 0,92% τρέχουσας απόδοσης για το εγχώριο 10ετες ομόλογο, κατά μέσο όρο στο τέταρτο τρίμηνο φέτος θα διαμορφωθούν στο 1,10%, θα υποχωρήσουν στο 1,05% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και έκτοτε θα ανέλθουν σταδιακά έως το 1,40% στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Μαΐου 2021.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,27% για τον Γενικό Δείκτη.
Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατέγραψε απώλειες 2,12%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί κατά 33,2% και ο ΔΤΡ κατά 68,98%.
Ξεκινώντας την αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+0,85%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,40%), Εθνική (+0,41%) και Eurobank (+0,31%), με την τελική εικόνα να δείχνει αδύναμη αντίδραση, αν συνυπολογιστούν και οι συντριπτικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 271,84 (-0,60%) και 276 μονάδων (+0,93%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 275,68 (+0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 274,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.
Για τον εν λόγω δείκτη, επόμενη στήριξη στη ζώνη 267 – 263 και η πρώτη αντίσταση στις 279 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπό τον όρο ότι αν δεν επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων bancassurance, μέρος του θα επιστραφεί, ζητά από τη CVC Capital Partners, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα”.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σαφές πλεονέκτημα στις “πράσινες” μετοχές, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,23%), ΕΧΑΕ (-1,30%), ΜΟΗ (-1,21%), ΜΠΕΛΑ (-2,44%), ΣΑΡ (-0,46%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,50%), ΦΡΛΚ (-1,59%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Ελλάκτωρα.
Από εκεί και πέρα, ασταμάτητη δείχνει η πλαγιοκαθοδική κίνηση για Jumbo (-2,44% και νέα χαμηλά 6μηνου) και Motor Oil (-1,21% και νέα χαμηλά επτά μηνών).
Στη ζώνη στήριξης 2,75 – 2,73 ευρώ, που δοκιμάστηκε σήμερα, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι λίγοι αγοραστές για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,89%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 3,18 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι “sellers”, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 3,30 ευρώ.
Όσο δείχνει αδυναμία να υπερκεράσει την ζώνη 2,96 – 2,98 ευρώ, η μετοχή της Viohalco (+1,50%), η κρατούσα τάση είναι πτωτική. Αν χαθεί η στήριξη στα 2,75 – 2,62 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,48 και 2,19 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 3,055 ευρώ.
Δεν αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα για τον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,16%), όσο αυτός δίνει κλεισίματα μεταξύ 6,21 (ημερήσιο “stop long”) και 6,94 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τα 7,32 ευρώ, ενώ καθοδική παραβίαση θα ανοίξει δρόμο προς τα 5,70 ευρώ.
Έδειξε να βρίσκει στήριξη στην ζώνη 6,40 – 6,35 ευρώ, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,63%), από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα των 6,35, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 6,20 ευρώ. Αντίθετα επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,40 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 6,60 – 6,72, 6,80 και 6,92 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Attica Group (+7,35%) και η Δομική Κρήτης (+4,27%), με την δεύτερη να θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,362 ευρώ για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+3,68%), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,50 ευρώ η μετοχή του Κέκροπα (+6,31%) δεν έχουν λόγο ενασχόλησης οι traders, το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 7/10 για την Doppler (-3,72%), ενώ μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Cairo Mezz (+5,89%), αλλά από την αντίδραση έλειπε η “ζωντάνια”, που χαρακτήριζε τις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακάτ (+2,81%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/10 για τον Παϊρη (-2,13%), αξιοσημείωτη εντολή πώλησης στα 2,37 ευρώ για τον Παπουτσάνη (-4,45%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Q&R (-1,92%) και Πλαίσιο (-0,30%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Εβροφάρμα (+1,77%), Ναύπακτο (+7,69%), Forthnet (+12,24%), Space (+4,90%) και Βιοκαρπέτ (+2,17%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας (-1,85%).
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Παραμένει σε κατάσταση συναγερμού ο Γενικός Δείκτης, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 617 – 615 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 600, 593, 582 και 539 μονάδες.
Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1456 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1426, 1414, 1402, 1349 και 1315 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η Αγορά θα παραμείνει υπό πίεση, με τους Επενδυτές να συνεχίζουν να εστιάζουν στην εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο”, αναφέρει η Euroxx Sec.
“Αργά το βράδυ, αναμένονται οι εκθέσεις των Οίκων DBRS του Καναδά και της S&P των ΗΠΑ, αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση και το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. Η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας φέρνει νέα μέτρα, που αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας γρηγορότερα, ίσως του αναμενόμενου, την κίνηση του ΓΔ κάτω από τις 600 μονάδες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Πρώτο σημείο στήριξης οι 600 μονάδες και αντίστασης οι 629. Η Alpha Bank υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της τρίτης τιτλοποίησης ‘Galaxy IV’, λογιστικής αξίας €3,2 δισ., στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων ‘Ηρακλής’. Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης ‘Galaxy IV’ συνολικής αξίας έως €650 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι PIMCO, Davidson Kempner, Cerved και Elliott μέσω της Ιταλικής Θυγατρικής της στη διαχείριση απαιτήσεων Credito Fondiario, αποτελούν τους Διεκδικητές της Cepal, ενώ θα καταθέσουν προσφορές και για την αγορά ως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης ‘Galaxy’. Πολύ καλά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου για τον Σαράντη, με τις εν. πωλήσεις υψηλότερα κατά 8,6% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υψηλότερα κατά 18,9%. Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 17%, από 15% πέρυσι”, επισημαίνει η Merit Sec.
“Στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Μαΐου βρέθηκε χθες ο ΓΔΧΑ, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις Τράπεζες. Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα αξιολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με το καλύτερο σενάριο να είναι η ανακοπή της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων. Η αποστροφή κινδύνου κυριαρχεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις στο ταμπλώ εμφανίζονται σε επίπεδα που χρήζουν προσοχής, καθώς έχουν ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική καχεξία της περιόδου, στο βασικό σενάριο. Τα τρέχοντα επίπεδα είναι πιθανό να μην παραδοθούν εύκολα στους πωλητές, όπως έδειξε και η χθεσινή αύξηση του όγκου συναλλαγών”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
Δεύτερη εβδομάδα πτώσης για τον Γενικό Δείκτη, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της έντασης με την Τουρκία, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.
Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική με τον ΚΜΟ 20 ημερών να βρίσκεται στις 626 μονάδες. Δεν υπάρχει θετικός εσωτερικός καταλύτης την επόμενη εβδομάδα, που θα διαφοροποιήσει την τάση του Χ.Α. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει την Πέμπτη 29/10.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Microsoft και η Amazon θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τρίτη 27/10 και Πέμπτη 29/10 αντίστοιχα. Το σημαντικότερο μακροοικονομικό νέο την επόμενη εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ 3ου τριμήνου την Πέμπτη.
Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3360, 3330 και στις 3210 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3470 και στις 3510 μονάδες.
“Οι Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 03 Νοεμβρίου” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.
Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, οδηγώντας την Αγορά σε χαμηλά πέντε μηνών. Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην Εγχώρια Αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο, το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον τζίρο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε Καλοκαιρινούς μήνες, όπου η πλειονότητα των Εμπλεκομένων απουσιάζει σε διακοπές.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό Εταιρειών, κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών.
Παρόλα αυτά η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, σε μια όχι και τόσο εύκολη.
Συγκυρία, δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός Αγοράς, που βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντας κάποιο ουσιαστικό σινιάλο, είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου, είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο.
Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών, οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το “πάνω χέρι”.
Τo τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες, όπου εντοπίζεται ανοδικό “χάσμα” διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο, όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ωστόσο αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα. Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών, με κάλυψη του καθοδικού “κενού” της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες), που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα, από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά, μικρού ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, βεληνεκούς.
Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300. Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών, δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η Χρηματιστηριακή Αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων, όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown.
Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης.
H εβδομάδα που ξεκινάει έχει πάνω από 1.000(!) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Wall Street, με το 70% να δημοσιεύεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.
Στις Εταιρείες που θα ανακοινώσουν περιλαμβάνονται οι Google (26/10), Microsoft (27/10), Facebook, Apple και Amazon (29/10), οι μετοχές των οποίων οδήγησαν τους δείκτες στο φετινό ράλι της Wall Street.
Λόγω της εφαρμογής της Χειμερινής ώρας, η έναρξη και η λήξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ θα γίνεται από την Δευτέρα μία ώρα νωρίτερα (15.30 – 22.00 ώρα Ελλάδος). Η αλλαγή αυτή αποκαθίσταται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Στην Ελληνική Αγορά οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Κατά τα λοιπά στο εσωτερικό δεν υπάρχουν ιδιαίτερα νέα, σε μια εβδομάδα που θα έχει μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.
“Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων εταιρικών ομολόγων του ΟΠΑΠ. Την ερχόμενη Παρασκευή η μετοχή της Mermeren θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα προηγούμενων χρήσεων 1,71 ευρώ ανά μετοχή”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις και οριακές οι μεταβολές στην Wall Street.
Μικρές απώλειες στο Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.
Παλεύει να κρατηθεί υψηλότερα των $1900 ο Χρυσός, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ασήμι, προς τα $12900 υποχωρεί το Bitcoin.
Στη Γερμανία, ο σύνθετος PMI της Markit υποχώρησε στις 54,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε την εκτίμηση των Αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μείωση στις 53,2 μονάδες.
Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (PMI), υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 50,4 που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο.
Η Βρετανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν σήμερα επίσημα την εμπορική τους συμφωνία, η οποία είναι η πρώτη μεγάλη μετά το “Brexit” συμφωνία της Βρετανίας για το Εμπόριο.
O σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit στις ΗΠΑ, ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες (η υψηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2019).
Ο δείκτης Υπηρεσιών σκαρφάλωσε και αυτός σε υψηλό 20 μηνών, αγγίζοντας τις 56 μονάδες.
Ο δείκτης Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε μείωση της τιμής - στόχου για την ΕΧΑΕ στα 3,50 ευρώ ανά μετοχή, από 5,10 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Euroxx Securities, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την σύσταση σε “overweight”, από “equalweight”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 608,32 (-0,10%) και 614,66 μονάδων (+0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 612,74 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 612,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.
Ο τζίρος στα 33,8 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΟΛΠ και TITC και με το θετικό ο ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Lamda Development, TITC και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.
Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
----ΧΠΑ
Με συνεδρίαση μικρής ανόδου, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νέα καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.291 συμβόλαια).
Στα 3.067 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.474 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 334, 289 για τον Νοέμβριο και 45 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.433) κινήθηκε μεταξύ 1.427 και 1.443 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.979 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.135), Alpha Bank (4.203), Πειραιώς (3.114), ΔΕΗ (182), Εθνική (1.223), Ελλάκτωρα (564), ΟΤΕ (693), ΟΠΑΠ (180), ΑΔΜΗΕ (172), Ελ. Πετρέλαια (102), Μυτιληναίος (178).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.292, MIG 44.606, Alpha Bank 87.665, Εθνική 39.831, Πειραιώς 14.068.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,57% | 2020-06-19 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,59% | 2020-06-16 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.008.030 τεμ. (15.229.030), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.479), Eurobank 72.739.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.324.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.