Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς θα «ξεκολλήσει» ο Γενικός Δείκτης

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα στην εγχώρια αγορά που ψάχνει καταλύτες και αύξηση τζίρου. Τα κρίσιμα επίπεδα για τις τράπεζες, η τάση στις διεθνείς αγορές και οι μετοχές που μπορούν να «τραβήξουν» τον FT 25 υψηλότερα. Τι προεξοφλούν οι short.

Χρηματιστήριο: Πώς θα «ξεκολλήσει» ο Γενικός Δείκτης

Δύσκολη υπόθεση ο απεγκλωβισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το εύρος συσσώρευσης, όπου
παραμένει για πολλοστή εβδομάδα.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 633,27 μονάδες, τον Τραπεζικό στις 328,52 και τον FTSE25 στις 1.516,74 και με τζίρους που δεν ξεπερνούν, καν, τα 40 εκατ. ευρώ, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα προσέβλεπαν σε μία ουσιαστική διαφοροποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Εν προκειμένω, κατ' αρχάς, μέχρι και τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, τελευταία για τον Αύγουστο.

Με την αξία των συναλλαγών να μειώνεται για τρίτη στη σειρά εβδομάδα (αλλά σταθερά και τις τρεις σε λιγότερα των 40 εκατ.), η αγορά δεν μπορεί να... πάει πουθενά. Με συνέπεια να συνεχίζεται το μονότονο και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον και διέξοδο stock picking όσων traders και επενδυτών παραμένουν ενεργοί στην αγορά.

Ενδεχομένως να έχει ένα ενδιαφέρον η συνέχεια, με ορίζοντα τα δύο -κατ' αρχάς- ορόσημα της Παρασκευής 4 και Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, όπως τα αναφέραμε στο σχόλιό μας της Κυριακής.

ΕΛΣΤΑΤ, για ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου και ΕΚΤ με πολύ πιθανή την ανακοίνωση σημαντικών ενεργειών από την πρόεδρό της.

Από αυτή την άποψη, θα μπορούσε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ενεργότερη συμμετοχή παικτών, με τους short να προεξοφλούν ποσοστό ύφεσης που θα διευκόλυνε τις πωλητικές διαθέσεις τους.

Για τον ΓΔ, οι 630 είναι η κοντινή στήριξη -μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι σήμερα-, αλλά το stop για long θέσεις είναι χαμηλότερα, προς τις 613 μονάδες.

Κλάδος με αυξημένη στάθμιση ο τραπεζικός είναι ρυθμιστής της τάσης, με σημαντική την περιοχή των 330 μονάδων, που θα πρέπει να διατηρηθεί προκειμένου να έχουν πιθανότητες μίας κίνησης οι long.

Στο 0,416 η Eurobank, στο 0,54 η Alpha Bank, στο 1,146 η Εθνική και στο 1,24 η Πειραιώς. Η ΕΤΕ ήταν η μόνη από τις συστημικές με θετικό πρόσημο την Παρασκευή, η Πειραιώς με τις μεγαλύτερες απώλειες και η Αlpha Βank με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής σε διάστημα εβδομάδος.

Στα 13,52 ο ΟΤΕ, στα 22,51 η Coca Cola και Mytilineos στα 7,78, Jumbo στα 15,16 και ΜΟΗ στα 11,40 ευρώ, μπορεί να συμβάλουν στη διαμόρφωση τάσης για τον FTSE25. Στις 1.520 (χαμηλό Παρασκευής) η στήριξη για τον δείκτη, οι 1.550 πολύ σημαντική περιοχή, με υπέρβασή της να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους long και φιλόδοξη στόχευση προς τις 1.604 μονάδες.

Σε δύο μέτωπα η προσοχή (και) της αγοράς: ελληνοτουρκικά και Covid-19/οικονομία, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στη νέα σύσκεψη, σήμερα στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων. Στο πρώτο, το «εθνικό» μέτωπο, ουδείς λογικός περίμενε διαφορετική εξέλιξη πέραν της συντήρησης του οξυμένου κλίματος από την Αγκυρα.

Ενα πεδίο που αφορά και το χρηματιστήριο είναι αυτό της «πρώτης κατοικίας», με το οικονομικό επιτελείο να καταλήγει στα του νέου πτωχευτικού κώδικα. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο.

Οσον αφορά στις διεθνείς αγορές, στον Εκη έχει «ανέβει» σύντομη ανάλυση για την τάση των S&P500 και DAX. Πάντα με την πολύτιμη τεχνική συνδρομή του Ηλία Ζαχαράκη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v